Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik DIP-a

Sessa: Ne bih govorio o teorijama zavjere, ali zanimljivo je kada se pojavila SMS poruka

Đuro Sessa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
06.01.2020.
u 13:06

Pokazuje se da u drugom krugu uvijek ima više nevažećih listića nego u prvom. To je možda zanimljiv podatak za sociologe - rekao je Sessa

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 13 je sati održalo konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o rezultatima glasovanja u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Zoran Milanović osvojio je 1.034.389 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929.488.

- Zanimljiva je usporedba između važećih i nevažećih listića - rekao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Naime, kako je istaknuo, u ovom krugu bilo je 89.415 nevažećih listića, a u prvom 22.218. Na prethodnim izborima je bilo 60.728 nevažećih listića u drugom krugu, a u prvom 27.791.

- Dakle, pokazuje se da u drugom uvijek ima više nevažećih listića nego u prvom. To je možda zanimljiv podatak za sociologe - rekao je Sessa.

Ukupno je glasovalo 55 posto upisanih birača u Republici Hrvatskoj, dodao je.

Novinari su ga pitali o SMS-poruci o kojoj je GONG jučer obavijestio DIP, a koja je ukazivala na moguće kupovanje glasova.

- Ono što mi znamo je da je osoba koja je to dobila iz nekih razloga, više-manje nama nepoznatih, stavila na Facebook i onda se to geometrijskom progresijom proširilo internetom i tako je postala, ustvari, vijest. Čini nam se, zasada, naravno, dok ne bude policija sve utvrdila, da se ipak ne radi o nikakvoj istinitoj poruci kojom bi se zaista pozivalo birače da glasaju i da za to dobivaju nagradu. Dakle, sadržaj sam nije sporan, sporno je da iza nje ne stoji nikakva stvarna namjera niti neka akcija koja bi odgovarala onome što u toj poruci piše. Tako nam se za sada čini - rekao je Sessa.

Dodao je da je zanimljivo da se poruka pojavila kad se smirio izborni proces.

- Ne bih govorio o teorijama zavjere, ali je zanimljivo u kojem se trenutku ona pojavila, negdje oko 4, 5 popodne - rekao je Sessa.

Sessa je rekao i da ima sve više kršenja izborne šutnje, pogotovo s pojavom novih medija.

Novinari su Sessu pitali i što je najčešće bilo na nevažećim listićima.

- Tek sutra ćemo primati izborne materijale pa ćemo onda vidjeti, ali već sam vidio u medijima da su bile različite poruke na listićima - rekao je Sessa, dodajući da listići ne bi bili nevažeći samo zbog poruka da su birači na njima zaokružili nekog od kandidata. 

Đuro Sessa
1/42

Komentara 52

JO
jorgen
14:42 06.01.2020.

Nema tu ničega neobičnoga. GONG je na platnoj listi Georga Sorosa, vodećeg mešetara i manipulatora. Znali su jako dobro da će se viralna manipulacija proširiti, bez lake mogućnosti da se ustanovi lažno podrijetlo iste. Imamo čitav niz primjera gdje su false flag principom rađene prijave kukastih križeva, anti-LGBT prijetnji i fantomskih prijetećih poziva - iza kojih stoje NGO udruge željne pažnje i manipulacije javnošću, te s potrebom vršenja političkog pritiska na države i društva.

JS
Josip Smrekovac
14:13 06.01.2020.

Bez propusta, dobro odrađeno. Tip sa prepoznatljivom jaknom i šalom verbalno napadne Milanovića na biralištu, pa ode sjesti do Plenkovića na skijalištu, a sve snime kamere istraživačkih novinara i napune tom viješću medijski prostor. Čova sa svoga mobitela pošalje poruku da dijeli karte za Međugorje i 500 kuna onima koji odgovarajuće glasuju, a svi živi hrvatski mediji se usijaju od mnogokratnog prenošenja te vijesti. Ni govora o narušavanju predizborne šutnje! Nisu to samo društvene mreže gospodine Sessa, to su prenijele sve radio i tv postaje u Hrvatskoj, a vi se ponašate kao nevješti naivci, pa ćete još dugo istraživati što se zbilo!

Avatar HerojUlice
HerojUlice
13:39 06.01.2020.

Za popušiti taj SMS treba biti malouman.... No kada pogledamo tko nam je predsjednik nakon onakvog premijerskog mandata, očito smo jako malouman narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije