Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Aleksandra Jerkov?

Šešeljeva noćna mora govori četiri jezika

Aleksandra Jerkov
Foto: Branimir Bradarić
21.04.2018.
u 20:35

Rođena je 1982. godine u Novom Sadu, magistrirala je u Grazu, a na političku scenu ulazi kao članica Lige socijaldemokrata Vojvodine

Ustaška kurva, sramota za Srbiju, spodoba kojoj treba razbiti njušku... sve su to u civiliziranom svijetu nezamislive uvrede koje je na svoj račun primila Aleksandra Jerkov, nakon što je u Narodnoj skupštini postavila posve legitimno, u zakonu utemeljeno pitanje: kada će se ratnom zločincu Vojislavu Šešelju oduzeti zastupnički mandat? Zastupnica Demokratske stranke (DS) opako je razljutila srpske radikale, no nisu je uplašili.

– Radikala se nisam bojala ni devedesetih, kada su bili puno strašniji i brojniji, pa ih se ne bojim ni danas – kazala je nakon incidenta za Večernji list.

Prva u generaciji

Tko je političarka koja je svojim hrabrim istupima s nepodijeljenim simpatijama osvojila hrvatsku javnost? Hrvatskih korijena (baš kao i njezin progonitelj Vojislav Šešelj), rođena je 22. rujna 1982. godine u Novom Sadu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. U rodnom gradu završila je i Filozofski fakultet, na Odsjeku za srpski jezik i lingvistiku, gdje je i diplomirala kao prva u generaciji, 2005. godine.

Nastavila se obrazovati pa je i magistrirala na studijima europskih integracija i regionalizma Sveučilišta u Grazu, otkad potječe i njezin interes za političku scenu, na koju je kročila 2000. kao članica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Njezina se karijera od prvoga dana kreće uzlaznom putanjom. U stranci je obavljala funkciju međunarodne tajnice zadužene za mladež, a potom je imenovana i predsjednicom Omladine LSV-a, dok naposljetku nije imenovana u Predsjedništvo. Zahvaljujući svojoj rječitosti, tih je godina imenovana i za glasnogovornicu stranke. Kako i ne bi: osim materinskog, oštro poput noža, zastupnica tečno govori i engleski, francuski, ruski i poljski jezik.

Car je gol

Za zastupnicu Narodne skupštine Republike Srbije po prvi put je izabrana 2007. godine, a nakon održanih izbora u lipnju 2012. izabrana je i za predsjednicu Skupštine grada Novog Sada, no na toj je poziciji ostala kratko, tek 50-ak dana jer je došlo do promjene u lokalnoj vlasti.

Vrlo brzo, dogodine u siječnju, nakon 13 godina podnijela je ostavku na sve funkcije u Ligi socijaldemokrata Vojvodine i pristupila Demokratskoj stranci. Od prvog dana preuzela je Informativnu službu i vodila brigu o internetskim prezentacijama svoje nove stranke. Sličnom putanjom kao i u bivšoj stranci, najprije je imenovana glasnogovornicom DS-a, potom i članicom predsjedništva stranke.

Danas neuvijeno govori “caru” da je gol, pa izjavljuje kako je svaki Šešeljev dan na slobodi dokaz podrške predsjednika Aleksandra Vučića. Ako je suditi prema njezinim najnovijim izjavama, Aleksandra Jerkov radikala se i dalje ne boji. Štoviše, Šešeljeva noćna mora ustraje kako je ratnom zločincu mjesto u zatvoru, nipošto u Narodnoj skupštini.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj William Robert Kohorst i njegov kolega, veleposlanik SAD-a u Srbiji Kyle Scott, sastali su se u petak u Beogradu s državnim tajnikom tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova Ivicom Tončevim, a razgovor se vodio oko odnosa Hrvatske i Srbije.

U priopćenju iz srbijanskog ministarstva kaže se kako su se veleposlanici zanimali za odnos Srbije i Hrvatske. Kažu kako ih je Tončev “detaljno informirao, apostrofirajući da je pokrenut rad mješovitih odbora koji rade na rješavanju bilateralnih pitanja”. Je li posjet bio potaknut ovotjednim incidentom u Beogradu kad je zbog divljanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u tamošnjem parlamentu hrvatsko izaslanstvo prekinulo posjet ili ne, ostaje nejasno, no taj se događaj spominjao na sastanku.

Tončev je rekao kako su “odnosi Srbije i Hrvatske od ključne važnosti za regionalnu stabilnost i da ne treba pridavati veliku pozornost pojedinačnim incidentima poput onoga tijekom posjeta izaslanstva Sabora Narodnoj skupštini Srbije", ali i dodao kako je i "srbijanski predsjednik Vučić tijekom nedavnog posjeta Zagrebu bio izložen i većim neugodnostima, ali nije prekidao posjet što je svakako bio dobar potez koji je ojačao intenzitet dijaloga dvije susjedne države". (sve)

Komentara 74

Avatar tetina
tetina
23:02 21.04.2018.

A zasto se sad o ovoj pise? ?? Tko je uopce ova I kome je ona u Hrvatskoj zanimljiva?! Ma hebe mi se za sve njih u srbiji. .nemojte nas vise silovati s tim srbima. .svaki dan o njima. .

BH
Bunjevac=Hrvat
21:06 21.04.2018.

Ovakvima pripada budućnost Vojvodine.

BR
Brandfackel2
21:03 21.04.2018.

Vojvodina ili Sandžak? Tko sljedeći napušta beogradski pašaluk?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije