Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda u listopadu

Šešelj uskoro na slobodi?

Seselj
ICTY
03.06.2013.
u 15:25

Šešelj bi se u Beograd mogao vratiti odmah nakon izricanja presude 30 listopada. Više srbijanskih odvjetnika, koji su bili uključeni u razne slučajeve u Haagu, mišljenja je da bi vrlo lako moglo doći do toga scenarija.

Poslije oslobađajućih presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, dvojici visokopozicioniranih djelatnika srbijanske trajne službe koji su radili na ustrojavanju paravojnih postrojbi u Hrvatskoj i BiH, na slobodi bi se uskoro mogao naći i predsjednik radikala Vojislav Šešelj. Prema pisanju beogradskog Blica, ne bude li Haaški sud prihvatio navode optužnice protiv Šešelja o zajedničkom zločinačkom pothvatu, za što se uz ostalo tereti, mogao bi pasti veći dio optužnice.

Ako bi do toga došlo, Šešelj bi se u Beograd mogao vratiti odmah nakon izricanja presude 30. listopada. Više srbijanskih odvjetnika, koji su bili uključeni u različite slučajeve u Haagu, vjeruju da bi vrlo lako moglo doći do toga scenarija. Slobodan Zečević, koji je u Haagu branio Milana Milutinovića i još četvoricu optuženika, kaže da je za sada teško prognozirati, ali i da predsjednik sudskog vijeća Jean-Claude Antoneti ne prihvaća koncept o zajedničkom zločinačkom pothvatu kao obliku kaznene odgovornosti.

– Antoneti je još u svibnju 2011. godine htio osloboditi Šešelja te odgovornosti, ali tada je nadglasan, rekao je Zečević. Drugi argument koji ide u prilog Šešelju, koji je i dalje predsjednik Srpske radikalne stranke i nosi epitet četničkog vojvode, jest činjenica da je u optužnici protiv Stanišića i Simatovića, koji su oslobođeni prošlog tjedna u Haagu, Šešelj bio označen kao jedan od članova zajedničkog zločinačkog pothvata.

>>Izricanje presude Šešelju zakazano za 30. listopad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije