Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG PRESUDIO

Šešelj dobio 18 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja Haaškog suda

Seselj
ICTY
31.10.2011.
u 15:03

Bivši vođa srpskih radikala u svojoj je knjizi objavio niz povjerljivih informacija, uključujući i otkrivanje identiteta nekih od svjedoka u procesu koji se pred Međunarodnim sudom u Haagu vodi protiv njega.

Bivšeg vođu srpskih radikala Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je jer je u svojoj knjizi objavio niz povjerljivih informacija, uključujući i otkrivanje identiteta nekih od svjedoka u postupku koji se pred Haaškim sudom vodi protiv njega.

Sud u Haagu još je 4. veljače 2010. godine pokrenuo proces protiv Šešelja zbog grubog i namjernog kršenja mjera zaštite 11 svjedoka čija su prava imena, zanimanja i adrese boravka otkrivene u knjizi koju je izdao.

Iako je priznao da je autor sporne knjige, zanijekao je sve optužbe jer, kako tvrdi, nije znao da će oni biti objavljeni. Donesena je i odluka da će novu kaznu za nepoštovanje suda jedan od najkontroverznijih zatvorenika s ovih prostora izdržavati usporedo s prvom od 15 mjeseci koju je ''zaradio'' u srpnju 2009. godine također zbog otkrivanja identiteta trojice svjedoka.

Vojislav Šešelj pristigao je u Haag početkom 2003. godine, a proces u kojem ga se tereti za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata počeo je pred Međunarodnim sudom u Haagu u studenome 2007. godine.

Ključne riječi

Komentara 54

AB
A.B.
15:15 31.10.2011.

he he he... dobro mu stoji zatvor. jadan seseljko medenjak nas...

TH
thekurcula
15:29 31.10.2011.

Da, ali Šešelj je najavio 10 procesa za nepoštovanje suda u kojima će ukupna kazna biti oko 30 godina (svaka sledeća mora biti veća). Na taj način dovodi sud do potpunog apsurda. Vidite, neki hrvatski novinari objavili su kompletan spisak zaštićenih svedoka u slučaju Blaškić. Dobili su, ne3 znam sad tačno, ali čini mi se 2-3 meseca zatvora. Šešelj u prvom slučaju nije čak ni to uradio. kaženjen je sa 15 meseci zatvora jer je u jednoj knjizi objavio takve podatke da bi neki inteligentni čitalac, povezujući sadržaj sa 100 stranice, i sa 700-stote, mogao zaključiti o kome se radi.

Avatar Lt Rinas
Lt Rinas
22:13 31.10.2011.

A koliko ce dobiti Vamush Havadinaj sto je posveljao sve svedoke? (za urednika ili moderatora..brises li me zato sto moras ili iz ubjedjenja)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije