Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJECA S ORUŽJEM Specijalna skupina karlovačke policije zaustavila val razbojstava

Serijski pljačkaš dječak iz prosječne i sređene obitelji

05.03.2009.
u 13:13

KARLOVAC – Karlovačka policija otkrila je da je počinitelj niza razbojstava i krađa na karlovačkom području 12-godišnji dječak. On je lani tijekom studenoga i prosinca ušao maskiran crnom potkapom i naoružan pištoljem u obrt Tanja, mjenjačnicu Andy R te dva puta u kladionicu Germania Sport preplašivši službenice.

Odnio je od 370 do 660 kuna. Jedno razbojstvo nije uspjelo jer ga je službenica mjenjačnice odgurnula i sklonila se iza zaštićenog dijela pa je dječak pobjegao.

Provalio u vrtić
U prva tri slučaja koristio se vjernom plastičnom kopijom pištolja, a posljednjoj je pljački u Germania Sport ušao s plinskim pištoljem, ispalio hitac u zrak te iz blagajne odnio novac. Tada mu je stražu čuvala djevojka D. M. (18) koja je kazneno prijavljena. Osim razbojstava, tri je puta provalio i u vrtić Grabrik i otuđio računalnu opremu, dio koje je poslije prodao za 200 kuna. Policija je u pretrazi pronašla plinski i plastični pištolj te ostatak računalne opreme iz vrtića.

Istražitelji razbojstava
– Tijekom studenoga i prosinca dogodilo se ukupno 47 posto svih razbojstava koja smo zabilježili na našem području tijekom protekle godine. Zato smo formirali radnu grupu, koja se bavila samo tim poslovima. Nakon mukotrpna i zahtjevna rada, razriješili smo te slučajeve te još devet teških krađa, za koje je prijavljeno šest osoba.

No ova grupa radi i dalje pa se uskoro mogu očekivati novi rezultati – istaknuo je Vlatko Cegur, načelnik krim-policije PU karlovačke, naglasivši da, nakon pojačanih policijskih mjera, nije zabilježeno nijedno ovakvo kazneno djelo. Doznajemo da je 12-godišnjak iz prosječne karlovačke obitelji, oba njegova roditelja rade i stambeno su osigurani. Iako je imao problema u ponašanju, ništa nije govorilo da bi mogao postati serijski pljačkaš.

– Centar za socijalnu skrb napravit će novu obradu obitelji u ovom slučaju pa će donijeti mjere. Najizglednije je da će roditeljima biti izrečen nadzor nad izvršenjem roditeljskog prava. Najdrastičnija mjera bi bila jednogodišnje udaljavanje dječaka iz obitelji – rekla je Mirjana Pogačić.


Lani su djeca počinila 23 pljačke, 278 teških krađa...

Lani su u Hrvatskoj djeca počinila 23 razbojstva (a godinu prije 17) i dvije razbojničkih krađe (sedam predlani). Djeca (do 14. godine) lani su počinila još 278 teških krađa (307 u 2007.) i 207 (194) krađa. Djeca najčešće čine kaznena djela na području koje je u mjerodavnosti Policijske uprave zagrebačke (117 kaznenih djela), zatim PU osječko-baranjske 68, PU sisačko-moslavačke 66, PU istarske 50, PU brodsko-posavske 48, PU splitsko-dalmatinske 47, PU međimurske 40... Mladi najčešće čine imovinske delikte pa su tako lani djeca i malodobnici bili počinitelji 20,5 posto svih razbojstava i nasilnih krađa u Hrvatskoj, 26,2 posto teških krađa, 22 posto krađa, 37 posto provala i 38,4 posto krađa motornih vozila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije