Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanje kritično

Otrovan dvostruki špijun – radio za Ruse i Engleze

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
07.03.2018.
u 06:32

Nekadašnji pukovnik ruske vojne tajne službe GRU, koji je otkrio britanskom MI6 imena desetaka ruskih špijuna, u kritičnom je stanju

Navodno je još jedan bivši ruski špijun otrovan u Engleskoj. Sergej Skripal, nekadašnji pukovnik ruske vojne tajne službe GRU pronađen je u ponedjeljak navečer na klupi nedaleko od restorana u britanskom gradiću Salisburyju.

Uz 66-godišnjeg Skripala na klupi u parku u besvjesnom je stanju pronađena i njegova 33-godišnja kći Julija koja ga je došla posjetiti iz Rusije.

Filmska razmjena u Beču

Policija je pokrenula istragu kako bi utvrdila što je uzrok njihova kritičnog stanja, javio je BBC.

Skripal je 2004. godine uhićen nakon što je utvrđeno da je odao imena desetaka ruskih špijuna britanskoj službi MI6 čineći to za novac. Osuđen je na tajnom suđenju 2006. godine na 13 godina zatvora. Ali je 2010. godine bio pomilovan, no samo zato da bi mogao biti razmijenjen. Dogodilo se to u hladnoratovskom stilu na bečkom aerodromu gdje je Skripal zamijenjen za deset na zapadu privedenih ruskih špijuna. U Moskvi su dočekani kao heroji, domoljubne pjesme s njima je pjevao i sam Putin. Zanimljivo, jedan od razmijenjenih špijuna bila je i Anna Chapman čiji je zadatak bio da se što više približi američkim centrima moći za račun tajne službe SVR. Zbog njezina fizičkog izgleda zovu je najglamuroznijom ruskom špijunkom.

Mark Rowley, dosadašnji prvi stručnjak za antiterorizam u Britaniji prokomentirao je za BBC kako ruski špijuni azilanti nisu besmrtni, no kada se radi o nekom poput Skripala, teorije zavjere su neizbježne. Ako se to dogodi, onda je u pitanju nacionalna sigurnost, rekao je Rowley. U otočkim se medijima već pojavljuju izjave dužnosnika britanske administracije kako bi u slučaju da se utvrdi kako su Skripal i njegova kći otrovani, tada bi to značajno pogoršalo odnose Rusije i Velike Britanije, koji su ionako na samome dnu. Jer, 2006. godine otrovan je Anatolij Litvinenko radioaktivnim izotopom polonijem-210 koji je bio pomiješan sa zelenim čajem koji je nekadašnji špijun popio u londonskom hotelu Millenium. Njegovo se ubojstvo povezivalo izravno s Vladimirom Putinom, no, naravno, Kremlj nije nikada priznao umiješanost.

Otrovali i predsjednika

Očito je kako ruske tajne službe nikada ne zaboravljaju i praštaju, Litvinenko je u vrijeme trovanja u Britaniji bio već šest godina. Nekadašnji FSB-ovac bio je otvoreni Putinov kritičar.

Britanskim je liječnicima također trebalo neko vrijeme da utvrde od čega to boluje Anatolij Litvinenko. Prekasno, jer je Litvinenko uskoro preminuo. Ranije je već Skripal izgubio ženu u prometnoj nesreći u Britaniji, u Rusiji mu je na isti način nastradao sin.

Prisjetimo se, nekadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko sustavno je trovan najopasnijim dioksinom te defolijantom Agent Orange poznatim još iz Vijetnamskog rata. Preživio je, no s ozbiljnim posljedicama poput izobličavanja lica.

Pogledajte i 10 zemalja koje će imati ključnu ulogu ako dođe do 3. svj. rata:

Vladimir Putin
1/12

Komentara 7

KO
kordunmoj75
07:52 07.03.2018.

Te "spijune"truje britanska spijunska organizacija,jer im vise ti ruski izdajnici ne trebaju,lalav putin i bakraci,zar ima budala koji jos vjeruju u BBC vjesti.

DI
Direkt
08:12 07.03.2018.

Čiste britanci svoje islužene kadrove.

Avatar superhik74
superhik74
17:31 07.03.2018.

Ne znaju ni sto je uzrokovalo "trovanje" ali zato vec "znaju" da je kriv Putin koji se nalazi tusucam kilometara daleko. Klasicna zapadna propagandna masinerija pranja mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije