Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nismo zadovoljni'

Brammertz žali zbog oslobođenja Gotovine, Markača, Haradinaja i Perišića

Serge Brammertz
Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.12.2017.
u 11:44

Na pitanje kako to da su srpski osuđenici na Haškom sudu dobili ukupno 1024 godine zatvora, a hrvatski samo 183, Brammertz je odgovorio da su se "Srbi borili u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu, a njihovi vođe počinili su strašna etnička čišćenja na svim tim mjestima"

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u razgovoru za Večernje novosti izrazio je žaljenje zbog nekoliko oslobađajućih presuda Haškog suda, među ostalima, za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i bivšeg načelnika generalštaba jugoslavenske vojske Momčila Perišića.

"Nismo zadovoljni zato što smo predočili najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju, ali suci se nisu složili s nama", kazao je Brammertz. 

"Međutim, također je važno reći da smo u svim tim predmetima dokazali da se zločini jesu dogodili, tako da će materijal iz tih predmeta biti korisni nacionalnim tužiteljstvima ako će htjeti nastaviti s procesuiranjem tih zločina", dodao je. 

Pogledajte galeriju komemoracije za Slobodana Praljka:

Serge Brammertz
1/109

Na pitanje kako to da su srpski osuđenici na Haškom sudu dobili ukupno 1024 godine zatvora, a hrvatski samo 183, Brammertz je odgovorio da su se "Srbi borili u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu, a njihovi vođe počinili su strašna etnička čišćenja na svim tim mjestima". 

"Ako se prihvati ova osnovna činjenica, onda nimalo ne iznenađuje da su većina onih koje je ICTY osudio Srbi. Ako se ta činjenica ne prihvati, što je izgleda slučaj među srpskim dužnosnicima i u javnosti, onda se stvarno radi o odbijanju prihvaćanja istine", naglasio je Brammertz.

Na pitanje je li moguće iz haških presuda zaključiti da nitko iz srbijanskog državnog vrha nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, ali iz hrvatskog vrha jest, Brammertz je odgovorio negativno. 

"U više predmeta utvrđeno je da su srpski čelnici bili dio UZP-a za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, uključujući srpske dužnosnike poput Slobodana Miloševića i Nikole Šainovića", kazao je. 

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, što ga je UN osnovao 1993., zatvorio je svoja vrata u prosincu. Njegove nezavršene postupke preuzima Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu. Brammertz ostaje glavni tužitelj toga mehanizma. 

Pogledajte i kako su presudu Mladiću dočekale žene u Srebrenici:

Serge Brammertz
1/15

Komentara 8

SO
Somelier
12:10 27.12.2017.

Pa valjda imamo nekoga pismenoga tužitelja pa da dignemo tužbu protiv Bramertza.

DR
droza
14:23 27.12.2017.

Haški sud nije bio ništa drugo osim tvorevine koja ima za cilj "isprati" odgovornost EU za inertnost, neodlučnost, zbunjenost, a u konačnici i izravnu upletenost nekih zemalja radi svojevrsnih partikularnih interesa, u sukobe na ovim prostorima. Ta institucija zaslužuje isključivo prijezir i to od strane svih sudionika, odnosno novonastalih država na prostoru bivše Jugoslavije. Najviše od svega me smeta činjenica što su debeloguzi manipulatori i licemjeri, odugovlačenjem u donošenju presuda, smišljeno punili vlastite novčanike novcem poreznih obveznika iz zemalja na ovim prostorima. Name suci izabrani za Haška sudišta honorare koje su ondje uprihodili nikada ne bi zaradili sudeći na sudovima u matičnim zemljama odakle potječu. Stoga su toliko bezdušno i mrcvarili narode tolike godine.

BF
bf2
12:27 27.12.2017.

a dotični belgijanac ne žali što je njegova nacija pobila oko 10 milijuna Kongoanaca,i za to nitko nikada nije odgovarao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije