Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA ŠEŠELJU

Brammertz: Utvrdit ćemo je li sudsko vijeće napravilo značajne greške

Serge Brammertz
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
03.04.2016.
u 22:00

Rok za žalbu je 30 dana, a Brammertz je rekao da sigurno neće čekati kraj tog roka da donesu odluku

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz rekao je kako ovotjedna oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju, srpskom nacionalističkom vođi kojeg se teretilo za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima, ne odgovara činjenicama te je odbacio tvrdnju da je optužnica bila loše pripremljena.

- Imam problem s time što su suci presudili da su Šešeljevi borci samo pomagali svojim ljudima i nisu činili zločine, da nije bilo protjerivanja i masovnih i sustavnih napada na civile. Jednostavno ne odgovara činjenicama da su ljudi iz humanitarnih razloga bili autobusima preseljeni na druga mjesta. Zato ćemo vjerojatno podnijeti žalbu - rekao je Brammertz u intervjuu za austrijski Die Presse

- Utvrdit ćemo je li sudsko vijeće napravilo značajne greške - rekao je Brammertz. Rok za žalbu je 30 dana, a Brammertz je rekao da sigurno neće čekati kraj tog roka da donesu odluku.

Tročlano Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda Šešelja je u četvrtak oslobodilo po svim točkama optužnice, uz izdvojeno mišljenje sutkinje Flavije Lattanzi, koja je smatrala da Šešelj treba biti proglašen krivim po većini točaka. Presuda je naišla na žestoke negativne reakcije žrtava velikosrpske politike i ponovne optužbe da je Haaški tribunal zapravo politički sud.

Brammertz je u intervjuu također rekao kako su u Šešeljevom slučaju od samog početka imali velike teškoće zbog njegova štrajka glađu te otkrivanja imena svjedoka, zbog čega je Šešelj bio tri puta osuđivan. Brammertz nije htio odgovoriti na pitanje je li predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti bio pristran, a na pitanje vidi li razloga za samokritiku rekao je da je u procesu postojao niz problema, prije svega sa svjedocima koji nisu htjeli potvrđivati ranije dane izjave. Na pitanje zašto je suđenje trajalo 13 godina odgovorio je da to treba pitati suce.  

- Mislim da se tužiteljstvu nema što predbaciti - rekao je Brammertz.

>> Šešelj ne prestaje provocirati: 'Otići ću u Zagreb i prošetati se centrom grada'

>> Šešelju još 1996. određen pritvor, ali – nema tjeralice

Komentara 12

ČA
čarapan
22:54 03.04.2016.

Kakav tuzilac takva i presuda,ja da sam na tvom mestu zabio bih se u misju rupu od sramote.

KO
kontraš
23:00 03.04.2016.

Tuzioce sudije su presudile na kontu vasih validnih dokaza.Sud je da presudi dokazano a ne da ispunjava zelje nedoraslom tuziocu koji prima milionsku platu od UN.Šta si ti radiovtolike godine kada si divodio polupismene svedoke u sudnicu koje ne znaju gdecsu bile pre mesec dana a kamo li pre 23 godine,ja licno vristim od smeha snimcima iz Haga kako ih preiskace da su zaboravili zasto su zaista dosli tu.

Avatar pendreck
pendreck
22:53 03.04.2016.

Dobro jutro Brammertz, placa ti je osigurna za daljnjih bar 10 godina dok sud u 2, rundi osudi Seseljy

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije