Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najstarija u Aziji

Senzacionalno: Otkrili špilju s ljudskim crtežima starima 40.000 godina!

Sulawesi,Indonezija,crtež,špilja
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.10.2014.
u 08:55

Pronađeno je ukupno 12 otisaka ruku i dva crteža životinja u sedam komora, a analize su pokazale da su slike nastajale u razdoblju od prije 39.900 do 17.400 godina

Špilja prepuna slika koje su nastale prije 40.000 godina otkrivena je na Sulawesiju u Indoneziji. Crteži životinja i ruku na vapnencu najstariji su do sada otkriveni u Aziji a, navode stručnjaci, postavljaju pitanje o ranom čovječanstvu i razvoju umjetnosti na globalnoj razini u prapovijesti, piše Daily Mail.

Pronađeno je ukupno 12 otisaka ruku i dva crteža životinja u sedam komora, a analize su pokazale da su nastajale u rasponu od prije 39.900 do 17.400 godina.

Tim australijskih i indonezijskih arheologa potvrdio je da je analiza starosti izvršena radioaktivnom ugljikom, ali i analizom stalaktita koji su vremenom izrasli preko crteža. Napominju da postoji mogućnost da su crteži stariji.

Najstarija špilja s ljudskim crtežima je El Castillo u španjolskoj Cantabriji koji su nastali prije 40.800 godina. Ona je od novootkrivene u Aziji udaljena oko 8000 kilometara što, napominje Nature, postavlja pitanje na kojem su kontinentu nastali prvi crteži.

>>Znate li gdje se u Hrvatskoj nalazi Titova špilja?

>>Spilja u kamenolomu Tounj zaštitit će se od miniranja i devastacije

Komentara 4

DU
Deleted user
12:22 09.10.2014.

Hahaha radioaktivnim ugljikom. Je li to isti onaj koji za stijene novijeg datuma za koje znamo koliko su stare i kako su nastale (hladjenjem lave) pokazuje starost od nekoliko tisuća godina.

BA
bajo2
20:44 09.10.2014.

barem nesto prepoznatljivo,a ne kao danasnji umjetnici!

DU
Deleted user
09:21 09.10.2014.

Uskoro će se razjasniti da analiza ugljikom nema veze s pameti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije