Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijena pšenice

Seljaci će sutra blokirati prometnice u deset županija

seljaci (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/5
25.07.2011.
u 19:46

Propao je tako i posljednji pokušaj postizanja dogovora s otkupljivačima i predstavnicima ministarstva.

SLAVONSKI BROD – Sutra u 11 sati počet će prosvjedi hrvatskih seljaka, koji će blokirati prometnice na dvadesetak punktova u deset hrvatskih županija. Zaključak je to današnjeg sastanka koji je na zahtjev seljačkih udruga u Slavonskom Brodu organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.

Propao je tako i posljednji pokušaj postizanja dogovora s otkupljivačima i predstavnicima ministarstva.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić rekao je da seljaci neće odustati od svojih zahtjeva koji se odnose na povećanje otkupne cijene pšenice sa 1,35 na 1,60 kuna po kilogramu, isplatu poticaja za jesensku sjetvu do 15. rujna, funkcioniranje skladišnice te podizanje zaštitne cijene pšenice sa 74 lipe na jednu kunu.

– Dosta smo vjerovali lažnim obećanjima iz Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Uistinu nam je dogorjelo do noktiju i ovo je jedini način da se izborimo za svoja prava. Vrijeme je da pšenica konačno prestane biti socijalno i političko pitanje. Bilo je prijedloga da blokiramo autoceste i granične prijelaze, ali za sada nećemo poduzimati tako radikalne korake – rekao je Dukić.

Sudionici sastanka podržali su i prijedlog Agrokora koji je najavio preuzimanje zaliha pšenice do 31. kolovoza bez plaćanja troškova skladištenja, uz plaćanje po tržišnoj cijeni koja bude vladala u tom trenutku, ali su pritom tražili isplatu akontacije od jedne kune po kilogramu. Odluku o izlasku na prosvjede podržale su sve seljačke udruge osim Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antuna Laszla.

Iako je bio najavljen, ministar Petar Čobanković nije se pojavio na sastanku.

Komentara 13

KL
klubuhb1
20:57 25.07.2011.

Eto danas na Eu poljoprivrednim burzama pšenica ima cijenu od oko 194 eura što je po srednjem tećaju eura oko 1,45 kn / kg. Smatram da je svakom prosječnom hrvatu svejedno jel ta pšenica izrasla u RH, Mađarskoj ili Ukrajini. Godinama je pšenica socijalno pitanje kojime se kupuju glasovi na izborima. A da podsjetim one koji neznaju da je poljoprivredniku za 100 hektara posijane pšenice od početnog oranja do žetve ukupno potrebno oko 22 dana da to napravi

OB
-obrisani-
21:38 25.07.2011.

u jeku turističke sezone, seljaci će blokirati prometnice, kako bi upropastili iznajmljivače i hotelijere. stoga predlažem hrvatskoj vladi da ukine 3,6 milijardi poticaja poljoprivrednicima i isplati to kao odštetu iznajmljivačima i hotelijerima!

PA
pasara
20:10 25.07.2011.

Ti seljaki su vec Bogu i ljudima dodijali.Pa kADA ce vec jednom shvatiti da vise ne zivimo u socijalizmu kada je drzava odredivala otkupne cijene.Sada smo u trzisnoj privredi za koju smo se svi,pa i seljaki borili.Cijena je sa poticajima oko 2,2o kuna.dakle drzava im dobar dio cijene naknaduje iz mojeg poreza.A oni na cestama koce promet,a mi zahvalni sto ga koce samo malo.Sramota.Pa sto nisu kocili promet u ona prosla vremena kada ni poticaja nije bilo.Pa nije demokracija da svako govno radi sto mu na pamet padne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije