Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika analiza životnih i zdravstvenih navika studenata na 12 zagrebačkih fakulteta

Seks na Prometu, trava na Tekstilu, šumari slabovidni

24.11.2008.
u 19:52

Zabrana pušenja najteže se podnosi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Ništa čudno s obzirom na to da čak 70 posto studenata i gotovo 77 posto studentica toga fakulteta na dan zapali tri cigarete.

Iskustva s drogama
U stopu ih slijede studenti Prometnog fakulteta na kojemu je 60 posto pušača, a na trećem je mjestu Agronomski fakultet na kojemu bez cigarete ne može 56 posto studenata. Zanimljivo je da studenti TTF-a imaju i najviše iskustva s uzimanjem psihoaktivnih droga. Više od 43 posto uzelo ih je marihuanu, a na drugom je mjestu opet Prometni fakultet na kojemu iskustva s drogama ima više od 42 posto studenata.

Podaci su to Službe za školsku i sveučilišnu medicinu zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u koju svake godine na obvezne sistematske preglede dođe otprilike deset tisuća studenata.

– Svake godine analiziramo zdravstvene listove u koje studenti upisuju podatke o svojim prehrambenim navikama, bolestima u obitelji i onima koje su preboljeli, tjelesnim aktivnostima, pušenju duhana, ispijanju alkohola, spolnom životu... Ove podatke dobili smo prije nekoliko godina iz zdravstvenih listova studenata sa 12 zagrebačkih fakulteta, no detaljnu analizu ionako ne provodimo svake godine s obzirom na to da se situacija ne mijenja. Dapače, kad smo unijeli podatke s lanjskih i ovogodišnjih sistematskih pregleda, uočili smo da je situacija identična – istaknula je Marija Džepina, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu.

Još su zanimljiviji podaci o spolnom ponašanju studenata. Prema njima, s najviše spolnog iskustva mogu se pohvaliti studenti Prometnog fakulteta na kojemu je odnos imalo 82 posto studenata i nešto manje od 72 posto studentica.

No, zabrinjavajuće je to što gotovo 60 posto spolno aktivnih studentica Prometnog fakulteta nije bilo na ginekološkom pregledu. Na drugom su mjestu studenti TTF-a na kojemu je spolni odnos imalo više od 74 posto studentica, a na ginekološki ih je pregled otišlo manje od 30 posto. Najmanje je spolno aktivnih na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) – 51 posto – a na Filozofskom fakultetu spolni je odnos imalo nešto više od 55 posto studenata.

Rizici spolnih sloboda
– To je velik problem i zato spolno aktivne studentice koje k nama dođu na sistematski odmah upućujem na ginekološki pregled ako ga dotad nisu obavile. To je jedini način, jer mladi su danas bombardirani spolnim slobodama. S druge strane, sve je više neplodnih parova, a spolno prenosive bolesti postale su golem problem. Prema našim spoznajama, Papa test je pokazao stanične promjene povezane s HPV-om u desetak posto studentica, a nešto ih je manje zaraženo klamidijom – upozorava M. Džepina koja je provela i analizu zdravstvenog stanja studenata. Prema dobivenim podacima, na TTF-u ima najviše pothranjenih studenata. Njih gotovo 23 posto ima indeks tjelesne mase (ITM) ispod 19. S druge strane, najuhranjeniji su studenti Policijske akademije. Sa smetnjama vida najviše je studenata, otprilike 45 posto, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a najviše novootkrivenih smetnji vida ima na Šumarskom fakultetu gdje je i najveći postotak studenata, njih 25 posto, s povišenim krvnim tlakom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije