Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob u HDZ-u

Šeks: Bošnjaković srbijanske optužnice 34 dana držao u ladici

šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
Autori: Tea Romić, pmž/VLM
04.10.2011.
u 13:55

Bošnjaković: Nije neobično da se šeficu Vlade ne obavještava o optužnici prije slanja na sud.

– Nije istina da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor još u srpnju znala za optužnice koje je 10. kolovoza 1992. godine podnijelo Vojno tužiteljstvo JNA protiv 44 Hrvata, uključujući i mene kao prvooptuženog. Neistinite su i teze da se obznanjivanje javnosti tempiralo u predizbornu kampanju – rekao je danas potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, opovrgavajući pri tome medijske napise koji su ovih dana govorili upravo o tome.

Naime, prema njegovim riječima, 28. srpnja ove godine Viši sud u Beogradu – odjel za ratne zločine, upućuje nadležnom državnom organu u Hrvatskoj zamolnicu da uruči optužnice Šeksu, Ivanu Vekiću, Tomislavu Merčepu i Branimiru Glavašu, objašnjava Šeks te dodaje da je naše Ministarstvo pravosuđa to dobilo iz Beograda 10. kolovoza ove godine.

– Oni to tada spremaju u ladicu na 34 dana i 14. rujna upućuju tu optužnicu predsjedniku Općinskog suda u Osijeku, a o tome nisu prethodno obavijestili predsjednicu Vlade, što nalažu neka pravila. Postavlja se pitanje zašto Ministarstvo pravosuđa tog 10. kolovoza nije odmah obavijestilo predsjednicu Vlade o ovim optužnicama ili barem zašto nas 14. rujna, kada je to poslano u Osijek, nije obavijestilo o tome – pita se Šeks te dodaje da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković upitan da to objasni.

– On je rekao da ga nadležni nisu ni o čemu od toga obavijestili, iako na dnu optužnice koja je poslana u Osijek piše da je to napravljeno prema ovlaštenju ministra. Treba utvrditi tko je kriv za to, a ministar ima političku odgovornost za svoje zaposlenike i njihove postupke – ustvrdio je Vladimir Šeks.

Tek 20. rujna drugooptuženi Ivan Vekić, objašnjava Šeks, dobiva obavijest da u Osijeku preuzme svoju optužnicu i dan kasnije organizira konferenciju za novinare, nakon koje Jadranka Kosor prvi put čuje za cijeli ovaj slučaj. Na toj konferenciji Vekić je rekao da je dan ranije, kada je doznao za optužnicu, zvao ministra Bošnjakovića da ga umiri, no Vladimir Šeks nije znao ni htio komentirati zašto onda Bošnjaković nije taj dan o svemu obavijestio premijerku, a ne da ona sve doznaje dan kasnije s konferencije za novinare.

Osim toga, Šeks je prozvao Srbiju da je prekršila dogovor koji je 30. listopada 2006. godine potpisalo Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije s DORH-om, a prema kojem je Srbija sve optužnice, kaznene prijave, zahtjeve za istrage i ostalo trebala dostaviti DORH-u i to bi se tretiralo kao kazneni postupak.

– Tada bih ja u DORH-u dao izjavu, i u slučaju da DORH to ocijeni valjanim, oni bi me kazneno gonili, a ocijeni li da prijava nije valjana, od nje bi se odustalo. To je napravljeno u slučaju Vesne Bosanac, a pitanje je zašto je Tužiteljstvo Srbije taj dogovor izigralo – zanimalo je Šeksa koji smatra da je Srbija osnivajući taj sud napravila presedan u svijetu, jer kako ona sama može procesuirati što želi ako za to postoji Haaški sud.

Zato Vlada i želi ovaj zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, koji će na neki način potaknuti i ostale zemlje iz bivše Jugoslavije da pritisnu Srbiju da odustane od ovih progona, ne samo protiv naših 40 heroja iz Vukovara i nas četvorice nego i protiv svojih ljudi. Isto tako treba potaknuti i EU da malo pritisne Srbiju u vezi s tim – zaključio je Šeks.

Ministar Bošnjaković potvrdio je da su optužnice stigle u ministarstvo 10. kolovoza, no do referenata su, kaže, stigle tek 14. rujna, što nije čudno jer mjesečno dobiju sigurno četiri tisuće raznih zahtjeva.

– Ja sam za njih doznao kada su došle na sud. Procedura nije prekršena – kaže Bošnjaković. Dodao je i kako su svi, pa i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, pred zakonom jednaki, dakle obični građani, pa nije neobično što se šeficu Vlade ili njega nije obavijestilo o optužnici prije slanja na sud.

Komentara 155

ME
metla
18:59 04.10.2011.

Padaju žrtve, Hrvatska ide dalje.

KT
Karika Tura
15:04 04.10.2011.

Ma sto posto, Srbija prdne i Hrvatsku odmah zaboli čmar :)

Avatar MK
MK
15:58 04.10.2011.

...Ako je Glavas kriv, onda je i Jansa kriv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije