Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4 POTRESA NA BANOVINI

Seizmolozi: I ovi potresi su iz serije naknadnih nakon 29.12., trajat će cijelu godinu, a i dulje

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
06.04.2021.
u 20:00

Nakon glavnog udara u prosincu zabilježeno je više od 4000 potresa na Banovini i Pokuplju

Četiri potresa pogodila su tijekom današnjeg prijepodneva područje Banovine. Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske prvo su zabilježili seriju od dva slaba i jednog prilično jakog potresa s epicentrom oko 15 km južno-jugoistočno od Gline. Najsnažniji je bio potres magnitude 4,2 prema Richteru u 10 sati i 54 minute, intenziteta u epicentru V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Prethodili su mu potresi magnitude 3,0 prema Richteru u 10 sati i 3 minute i 2,5 prema Richteru u 10 sati i 31 minutu.

Osjetili i u BiH

Nakon njih, u 11 sati i 15 minuta seizmografi su zabilježili još jedan slab potres na istom području. Magnituda ovog potresa iznosila je 2,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS ljestvice. Epicentri su bili na dubini između pet i 10 kilometara. Podrhtavanje tla, naročito ono od 4,2 po Richteru, uznemirilo je stanovnike Banovine s obzirom na to da je prošlo dulje vrijeme bez jačih potresa. Posebno su potrese osjetili na području između Gline i Dvora na Uni, gdje su i bili epicentri ove serije potresa. Dojave su stizale i iz susjedne Bosne i Hercegovine, i tamo je stanovnike pounjskih mjesta također uznemirio onaj najjači potres od 4,2 po Richteru.

“Kratko, ali treslo je kuću”, “Cijela kuća se zatresla”, “Glasan udar”, neki su od na aplikacijama ostavljenih komentara građana koji su osjetili potres.

Dojava o novim materijalnim štetama nije bilo, no ne isključuje se da su na području blizu epicentra najjačeg potresa na već oštećenim objektima mogle nastati nove štete. Inače, u noći s ponedjeljka na utorak, u 4.11 sati, potres magnitude 3,2 prema Richteru pogodio je i područje na granici Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Epicentar je bio sjeveroistočno od Vojnića. Seizmolozi ističu kako je očekivano, nakon razornog potresa 29. prosinca, da se osjete naknadna podrhtavanja.

– Možemo reći i za ove da pripadaju seriji naknadnih potresa nakon potresa 29. prosinca. S obzirom na magnitudu glavnog, to će trajati sigurno cijelu ovu godinu, kao i dio sljedeće godine – rekao je seizmolog Snježan Prevolnik.

Od glavnog udara 29. prosinca pa do danas zabilježeno je više od 4000 podrhtavanja tla na području Pokuplja i Banovine. Taj glavni udar, prema posljednjim podacima, izazvao je štete na više desetaka tisuća objekata uglavnom u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Svi su oštećeni objekti prošli prvi pregled statičara, no na ponovni pregled, prema zadnjim podacima, čeka još 2700 objekata.

“Crveno” 4636 objekata

Od pregledana 38.192 objekta u kategoriji objekata s crvenom naljepnicom (trenutačno neupotrebljivo) nalazi se 4636 objekata, dok žutu naljepnicu (privremeno neupotrebljivo) nose 8243 objekta. Više od 95 posto takvih objekata je u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Do sada su predana ukupno 562 zahtjeva za uklanjanje objekata na području pogođenom potresom (518 Sisačko-moslavačka županija, 20 Zagrebačka županija, 24 Karlovačka županija), a zaprimljeno je 6589 zahtjeva za obnovu. Zahtjevi se i dalje primaju. Do sada je na električnu mrežu priključeno 2149 mobilnih jedinica u kojima su smješteni ljudi koji su u potresu ostali bez svojih domova. 

 

>> VEČERNJI TV Liječnik iz Petrove godinu dana nakon potresa: Zabrinjavajuće je u kojim uvjetima radimo

Komentara 4

Avatar babinjak1984
babinjak1984
21:57 06.04.2021.

Stručnjaci za što??

NB
nikola.busic
20:18 06.04.2021.

. . . i onda još "južno-jugoistočno" - vrhunska sramota !!

Avatar Franz_Ferdinand
Franz_Ferdinand
20:02 06.04.2021.

Vrhunac gramatike ovog nekada uglednog lista: "Novi potresi iz serije su naknadnih nakon 29. prosinca"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije