Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško prognozirati

Seizmolog: 'Tlo se smiruje, možemo očekivati još koji mjesec podrhtavanja'

Radovi na zgradama stradalima u potresu i raščišćavanje ulica još traje.Radnici Zagrebačkih cesta uklanjaju šutu i građevinski otpad
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
23.04.2020.
u 22:39

Prognoza potresa je u načelu moguća, ali je vrlo teško izvediva, doduše nemoguće izvediva - tvrdi Sović

Hrvatska metropola se u četvrtak u jutarnjim satima ponovno tresla zbog potresa od 3.2 po Richteru. Iako su seizmolozi najavili da će tlo nakon velikog potresa podrhtavati, Zagrepčani su se zabrinuli.

Seizmolog Ivica Sović rekao je za 24sata kako je "neodgovorno reći da neće biti još ovakvih potresa“.

- Tlo se smiruje nakon potresa 5.5 po Richteru, tako da možemo očekivati još koji mjesec podrhtavanja tla - rekao je Sović za 24sata.

Objasnio je i zašto je teško prognozirati potres.

- Prognoza potresa je u načelu moguća, ali je vrlo teško izvediva, doduše nemoguće izvediva. Ono što trebamo istražiti se nalazi deset, 20 kilometara u dubinu. Mi imamo prepreku između nas i onoga što bi trebali mjeriti, a to je jako teško - izjavio je te dodao kako svako mjerenje ima grešku, zbog čega se dogodila i razlika između rezultata.

VIDEO Zastupnike u Saboru jutros je uznemirio potres u Zagrebu

- Mjerenja imaju grešku, radi se o različitim seizmološkim mjerenjima. Hrvatska ima mrežu koja je relativna mala i gusta oko samog seizmičkog izvora, dok je europska šira i dobra je za grubo lociranje, ali nije za finije stvari. Oni imaju automatski lokacije koje griješe, dok je naša puno točnije locira i određuje potres. Mi isto imamo automatsku lokaciju, ali ne dajemo je u javnost, baš zato jer ima grešaka - objasnio je.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
23:01 23.04.2020.

Ocel ovi s Land Roverima i Gucci torbicama uložiti u armaturu ili čekaju pomoć države i “Zakon o obnovi” , Pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije