Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
magnituda 4.1

Seizmolog o potresu kod Dubrovnika: 'To može biti izolirani slučaj, ali može biti početak serije'

Zagreb: Seizmolog Tomislav Fiket
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 09:28

Na pitanje postoji li mogućnost da je to bio pretpotres, kao što je bilo na petrinjskom području, odgovara – postoji

Na dubrovačkom se području sinoć iza 23 sata osjetio potres magnitude 4.1 po Richteru, a seizmolog Tomislav Fiket istaknuo je kako je na tom području pojačana seizmička aktivnost, kao i na cijelom hrvatskom teritoriju. 

– U tom smislu radi se o povezanom događaju, ali ne možemo govoriti o direktnoj vezi s potresom na petrinjskom području, rekao je Fiket za HRT te objasnio što znači da je za Dubrovnik predviđen potres magnitude više od 7 po Richteru. 

– To je predviđeno na osnovi podataka od crnogorskog potresa koji je najsvježiji. Ondje su rasjedi koju mogu dati tu energiju. Ti rasjedi s područja Crne Gore i taj sustav može pohraniti veću količinu energije. To znači da bi Dubrovnik i okolicu mogao pogoditi potres koji je 30-ak puta jači nego što je bio Petrinjski. Svaki stupanj više po Richteru, kaže Fiket, znači oslobađanje oko 32 puta više energije.

Što se tiče jučerašnjeg potresa kod Dubrovnika, ističe da seizmolozi prate stanje.

– To može biti izolirani slučaj, ali može biti početak serije, ali se ne može predvidjeti – rekao je.

Na pitanje postoji li mogućnost da je to bio pretpotres, kao što je bilo na petrinjskom području, odgovara: – Postoji.

– Uvijek će određeni postotak, odnosno 1 od 20 potresa biti s pretpotresom. Kod nas je češće bio pretpotres, ali ni to se ne može predvidjeti. Ovo je relativno slabiji potres, ali ne znači da nije pretpotres, ta mogućnost je uvijek otvorena – zaključuje Fiket. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 14

MV
Misl@v
09:46 25.02.2021.

Ne razumijem čemu ovakvi članci. Vrijeme i mjesto potresa se ne može predvidjeti. Biti će kako će biti. Ovakvi članci samo dodatno izazivaju nemir među građanima.

CA
cavecanem
10:33 25.02.2021.

Stručnjaci se slažu. Potresa će biti ili neće. Ako ih bude bit će jači ili slabiji.

HE
Herceg56
09:40 25.02.2021.

Ako nije crno je bijelo,ako nije kiša je sunce što bi Vakula reka.Nešto će od ovog biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije