Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POTRESI

Seizmolog Fiket: Ne mogu reći da je najgore prošlo, ali to ne znači da će se nešto dogoditi

HRT
08.03.2021.
u 21:53

Pretpostavljamo da ispod godinu dana još neće biti smirivanja

Danas se treslo na Banovini, a proteklih dana podrhtavanja tla osjetila su se i u Dalmaciji. Kakva je situacija s potresima i što se može očekivati, za Dnevnik HRT-a komentirao je Tomislav Fiket.

"Ne možemo reći da se tlo smirilo jer još nema naznaka da se serija kod Petrinje smiruje i očekujemo da se ona nastavi još neko vrijeme. Pretpostavljamo da ispod godinu dana još neće biti smirivanja", kazao je Fiket.

Što mogu očekivati Zagrepčani?

"Zagrepčani su primijetili da se zagrebačka serija smirila i da se potresi događaju rjeđe, međutim, ne mogu reći da je najgore prošlo jer Zagreb može očekivati potrese znatno većih magnituda od onog 22. ožujka 2020. Nažalost, ne mogu utješiti građane i reći da je najgore prošlo. To ne znači da nas takav potres očekuje, ali svakako moramo biti spremni i raditi na tome kako bismo se zaštitili od posljedica potresa", rekao je Fiket.

Kada se mogu očekivati prvi znanstveni zaključci?

"Što se bude više podataka prikupilo u dužem razdoblju, zaključci će biti kvalitetniji. To rade kolege iz Seizmološke službe i kolege znanstvenici s Geofizičkog odsjeka, kao i ostali kolege znanstvenici, a što je više podataka, zaključci će biti kvalitetniji. To, nažalost, neće pomoći ljudima koji su nastradali u ovom potresu, ali će sigurno pomoći onima koji će u budućnosti graditi jer će dobiti puno kvalitetniju informaciju kakvo je tlo i što ih očekuje na tom području", kazao je.

Ne trese se samo Hrvatska, što se događa?

"To nije neuobičajeno jer smo na trusnom području, posebno dio Albanije, Grčka i Turska. Naravno da je za nas puno nezgodnije kada se događaju potresi u susjedstvu, ali područje je takvo i kada gledate opće stanje na planetu Zemlji, ništa se posebno ne događa", zaključio je seizmolog Fiket.

Komentara 19

VO
volimnju
22:58 08.03.2021.

mogli ste to mene pitati ili bilo koga drugoga. to i mi znamo

AS
aspiranto1950
22:12 08.03.2021.

Puno rekao, a nije rekao ništa.

5S
505.scrtom
23:07 08.03.2021.

čovjek rekao nešto što bih i ja mogao reći i bez te njegove škole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije