Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beitar Jerusalem

Šeik kupio izraelski klub: ljutiti navijači prijete kaosom

Beitar Jerusalem
Foto: REUTERS
1/3
29.12.2020.
u 07:36

Hamed bin Khalifa preuzeo je Beitar Jerusalem, čiji su navijači desni ekstremisti poznati kao najveći rasisti i mrzitelji Arapa u Izraelu

Izraelski nogometni klub Beitar Jerusalem dobio je novog vlasnika – šeika Hameda bin Khalife al-Nahiana, člana kraljevske obitelji Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je samo po sebi do jučer bilo nezamislivo, a dodatnu dimenziju ovom slučaju daje činjenica da su Beitarovi navijači već dugo na glasu kao najveći rasisti i mrzitelji Arapa u Izraelu. Međutim, rasizam nije problem samo na tribinama nego i na terenu jeruzalemske nogometne momčadi. Beitar je, naime, poznat kao klub koji nikada nije potpisao ugovor s arapskim, odnosno muslimanskim nogometašem iako Arapi čine 20 posto stanovnika Izraela.

Ulaže 90 milijuna eura

Kada se prije nekoliko godina tadašnja ruska uprava kluba ohrabrila dovesti na provjeru dvojicu muslimanskih Čečena, došlo je do neviđene erupcije mržnje i nasilja: navijački su ih huligani otjerali vrijeđanjem i pljuvanjem, a potom su i zapalili zgradu kluba, a u požaru su stradali i osvojeni trofeji i povijesni dresovi i druge klupske memorabilije. Slično je bilo i kada je uprava nešto kasnije željela potpisati ugovor s nigerijskim nogometašem Alijem Mohammedom. Iako je Mohammed kršćanin, to nije zaustavilo navijačke rasiste da ga otjeraju uzvicima “smrt Mohammedu” i “smrt Aliju” na njegovu prvom treningu.

Ulazak šeika iz Emirata u izraelski nogometni klub izravna je posljedica nedavnog povijesnog sporazuma koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije odnosa dviju bliskoistočnih zemalja, dogovorenog posredovanjem odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove diplomacije.

Ubrzo nakon potpisivanja sporazuma počeli su pregovori vlasnika Beitara Moshe Hogega o ulasku investitora iz UAE-a. Hogeg se nadao da će tako Beitar postati novi PSG ili Manchester City, klubovi koji su se, zahvaljujući ulaganjima bogatih arapskih investitora, uvrstili među najuspješnije europske klubove i postali poznati brendovi u svijetu.

Bogati šeik postao je vlasnik gotovo 50 posto dionica Beitara obećavši investirati 90 milijuna dolara u idućim godinama. Klub je nazvao “veličanstvenim”, a Jeruzalem opisao kao jedan od “najsvetijih gradova na svijetu”. Iako izraelski vlasnik, koji je taj trenutak nazvao “povijesnim”, želi da Beitar postane “simbol novog vjetra mirnih promjena” na Bliskom istoku, reakcija navijača Beitara pokazuje da taj plan neće biti lako provesti.

Najtvrdokorniji navijači Beitara, koji sebe nazivaju “La Familia” – i koji na svakoj utakmici skandiraju “smrt Arapima” – prijete bojkotom. Nogomet je u Izraelu, kao, uostalom, i sve drugo, snažno politiziran. Postoje lijevi klubovi, koji u svojim imenima nose pridjev “radnički”, no Beitar pripada drugoj vrsti klubova, koji svoje korijene i nadahnuće pronalaze u cionističkom pokretu i desničarskim idejama, a klub su 1936. i osnovali aktivisti desničarskog cionističkog pokreta mladih.

Beitar je tako povezan s Likudom, desničarskom strankom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je i sam žestoki navijač kluba. La Familia je zapravo militantno krilo kluba i jedna od najmilitantnijih rasističkih skupina na svijetu, koja redovito organizira napade na arapske radnike, pa i na jeruzalemski McDonald’s, i to samo zato što tamo, uz ostale, rade i arapski radnici.

Sport i religija

Hogeg, izraelski high-tec magnat, kupio je Beitar 2016. godine pokušavajući klub distancirati od rasizma, ali to ga je dovelo u sukob s najradikalnijim navijačkim krilom, La Familijom, koja ne želi ni čuti za promjene. Religija ne bi više trebala utjecati na odabir igrača Beitara, uvjeren je Hogeg, no dosadašnji pokušaji sklapanja ugovora s igračima arapskog i muslimanskog podrijetla završili su neuspjehom. Čini se da se to odražava i na uspjeh kluba, koji je šest puta bio izraelski prvak, a sada je na 12. mjestu u prvenstvu, a naslov prvaka čeka od 2008. Šeik bin Khalifa najavljuje da će od Beitara napraviti prvaka, ali pitanje je hoće li mu huligani koji se nazivaju navijačima to dopustiti.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
08:26 29.12.2020.

ček malo, jel to novinar zbilja napisao, huligani koji se predstavljaju navijačima?! pa i mi imamo konje za trku! eto, vidite kako teče normalizacija odnosa. zgodno da na primjeru nogometa vidite odnos izraelaca prema arapima. sad čekam one kojima je u redu okupacija palestine, onima kojima povijest nije poznata ili gledaju samo od 45-e, 91-e, 1999-e... dajte nam vijesti iz naših krajeva, jel ima što u slatini, ogulinu, plitvicama, zmijavcima..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije