Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u sivoj zoni

Šegonovu sinu kamata 5,31%, 
Milanovićevoj šogorici 4,4%

Branko Šegon
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
29.05.2014.
u 14:08

HBOR je putem Centar banke na sklizak teren bacio premijera. Centar banka dala je i jamstvo Čačićevoj tvrtki Coning za kredit kod državnog Croatia osiguranja

Kredit koji je tvrtka Miglu Autopraone dobila od HBOR-a putem Centar banke višestruko stavlja u vrlo nezgodnu situaciju premijera Zorana Milanovića.

Kao prvo, formalna suvlasnica te tvrtke u vrijeme sklapanja ugovora o kreditu bila je premijerova šogorica Ivana Milanović. Premijer Milanović smijenio je Branka Šegona s mjesta pomoćnika ministra financija upravo zbog vrlo sličnog slučaja. Šegonova tvrtka Facta Vera, koju je Šegon prebacio na sina, dobila je kredit od HBOR-a u iznosu od 31,2 milijuna kuna također u vrijeme kad je SDP već došao na vlast. Iz HBOR-a su tad tvrdili da je kredit Facta Veri odobren uz podjelu rizika s poslovnom bankom i pod jednakim uvjetima koje imaju i drugi poduzetnici koji dobivaju takve kredite. Znači gotovo isto kao i u slučaju Miglu Autopraone. No tvrtka Milanovićeve šogorice dobila je, primjerice, povoljniju kamatu – 4,4 posto, dok je Šegonovoj tvrtki kamata 5,31 posto.

Premijer je u jeku afere Šegon tvrdio da se je tu riječ o sivoj zoni i kako je tu vjerojatno sve legalno, ali da u sivoj zoni SDP-u nije mjesto, dok je za druge, misleći na HDZ, rekao da je njima možda mjesto u sivoj ili crnoj zoni. Tako je, naime, objasnio Šegonovu smjenu.

Gdje je granica?

– Nakon što sam doznao za ovo, ja sam poslao i dao jasnu poruku kako ubuduće od svih onih koji obnašaju takve dužnosti očekujem da se potpuno maknu od toga, koja je to granica, je li to brat, sestra, je li to privatna tvrtka koju sam prenio na odvjetničko društvo pa je vodi moj sin. O tome ćemo se morati dogovoriti i o tome ćemo razgovarati, to se zakonom ne da regulirati – govorio je premijer o Šegonu na aktualnom satu u Saboru 22. siječnja ove godine.

Osim što je putem poslovne banke novac državnog HBOR-a dobila po vrlo povoljnim uvjetima, tvrtka premijerove šogorice, pa čak i ako nije točno da je pravi suvlasnik te tvrtke bio premijerov brat Krešimir, sporna je i sama ta poslovna banka. Centar banka u to je vrijeme bila u vlasništvu poduzetnika Dragutina Biondića, a čim je Kukuriku koalicija došla na vlast, odmah je izbila afera u vezi te banke kad je otkriveno da je dala jamstvo tvrtki Coning, tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, za kredit kod državnog Croatia osiguranja u iznosu od 4,2 milijuna kuna.

Tvrdili da nije istina

Četiri mjeseca nakon što je Miglu dobio kredit od Centar banke država putem fonda za gospodarsku suradnju Alternative Private Equity dokapitalizira tu banku sa 50 milijuna kuna. I tako je pokušava spasiti od stečaja. No u tome nije uspjela pa Biondićeva banka ipak u jesen prošle godine odlazi u stečaj i tako propada državnih 50 milijuna kuna. Biondić je inače bio vrlo blizak Kukuriku koaliciji pa je tako viđen i u noći nakon prošlih parlamentarnih izbora u Muzeju suvremene umjetnosti kad je Kukuriku koalicija slavila izbornu pobjedu.

Večernji list dobio je prije gotovo godinu dana prvu informaciju o kreditu koji je tvrtka Milanovićeve šogorice dobila od Centar banke, odnosno HBOR-a. Tu smo informaciju pokušali provjeriti i u Vladi, no tada nam je odgovoreno da to nije točno.

Komentara 18

GI
gismund
14:46 29.05.2014.

a kako to da nisu i meni dali takve kamate nego ja plaćam duplo veće? moram li se učlaniti u partiju da bih i ja dobio ovakve bagatelne kamate???

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
14:10 29.05.2014.

Fino, a meni prko 13 %.

DE
Dejan1000
14:09 29.05.2014.

Krajnje je vrijeme da ova Vlada ode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije