Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Predsjedniku uprave na odlasku golem bonus

Šefu Ljubljanske banke milijun eura

24.01.2009.
u 19:23

Milijun eura godišnje nagrade trebao bi dobiti predsjednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Marjan Kramar za petogodišnje vođenje te tvrtke, sljednice Ljubljanske banke od koje tisuće štediša iz Hrvatske i BiH traže milijune štednih uloga. Kramaru, kojem je mjesečna plaća oko 15 tisuća eura, 1. veljače završava petogodišnji mandat na mjestu predsjednika uprave najveće slovenske banke koja je u većinskom državnom vlasništvu pa je vijest o isplati vrtoglave milijunske godišnje nagrade uznemirila i sam vrh slovenske politike.

Slovenski je premijer Borut Pahor, čija je mjesečna plaća oko šest tisuća eura, ocijenio da je to “nerazumna svota” i od ministra financija Franca Križaniča zahtijevao detaljnu informaciju. Slovenski su novinari izračunali da bi Kramarova jednogodišnja nagrada za vođenje NLB-a bila dovoljna za sanaciju industrije kože IUV u Vrhnici koja je na početku godine otišla u stečaj. Kramarova je nagrada dogovorena individualnim ugovorom potpisanim prije pet godina i Pahorova vlada sada traži način da se isplata milijunske nagrade onemogući.

Marjan Kramar

U NLB-u je već pokrenut revizijski postupak koji će zbog opće gospodarske situacije i kreditiranja tajkunskih investicija biti malo detaljniji. Otkriju li se neke nepravilnosti, Kramar bi mogao ostati bez godišnje nagrade. Potaknuta slučajem Kramar Pahorova je vlada u četvrtak razradila instrumente koji će, prema riječima ministra gospodarstva Mateja Lahovnika, “takve ekscese” ubuduće onemogućiti.

U NLB-u tvrde da iznos nagrade koja pripada članovima uprave za 2008. godinu još nije izračunat, a o tome se treba izjasniti i Nadzorni odbor koji o varijabilnom dijelu plaće najčešće odlučuje u travnju ili svibnju. Slovenski poslovni dnevnik Finance otkriva da je Kramarova godišnja nagrada za 2006. i 2007. godinu bila svaki put znatno iznad pola milijuna eura. To su za NLB bile jako uspješne godine pa je Marjanu Kramaru za godišnju nagradu isplaćeno više od 40, odnosno 50 mjesečnih plaća. Navodno je Kramar tada sam zahtijevao da mu se nagrada ne isplati u punom iznosu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije