Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na društvenim mrežama kulja nezadovoljstvo ugostitelja

Šefica Udruge ugostitelja: Ne potičemo samoinicijativno otvaranje kafića 1. veljače!

Slavonski Brod: Ugostitelji uređuju lokale kako bi bili spremni za ponovno otvaranje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
26.01.2021.
u 14:47

U pregovorima smo, čekamo odgovor na naše prijedloge i nije trenutak za prosvjede, kaže Jelena Tabak

Na društvenim mrežama već danima kulja nezadovoljstvo ugostitelja koji najavljuje skupno otvaranje svojih objekata 1. veljače. Inicijativu skupine ugostitelja podržava i dio građana, ali ne i Nacionalna udruga ugostitelja.

- Da, o tome na društvenim mrežama govore tisuće ugostitelja, od Stožera traže hitno otvaranje. Nezadovoljni su i u tom ih nezadovoljstvu možemo razumjeti, ali ih ne potičemo na prosvjedno otvaranje njihovih objekata - jasna je nova predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

- Dobra epidemiološka situacija nam je svima u interesu, o tome ovisi ovogodišnja turistička sezona, ovise mnogi ugostitelji, ali i država u cjelini. Onim kolegama čiji posao nije vezan uz sezonu i dolazak turista, kojima je je špica posla advent ili ovo vrijeme, moramo priznati da su na gubitku i država im treba pomoći. U fazi smo razgovora, imamo povratne informacije da se naši prijedlozi razmatraju i sada definitivno nije vrijeme za prosvjed - poruče J. Tabak svojim kolegama.

Također, kad bi u nekom trenutku ugostiteljska branša eventualno i trebala prosvjedovati, to bi, dodaje, svakako bilo pod posebnim uvjetima, prilagođeno situaciji, ni na koji način u suprotnosti sa zakonom i važećim epidemiološkim mjerama.
- Odluke Stožera se moraju poštivati, za nas oko toga nema dileme - kategorična je naša sugovornica.

Nacionalna udruga ugostitelja je, inače, uz potporu Udruge Glas poduzetnika od Vlade zatražila  jednakost prava na rad za sve ugostitelje, jednokratnu isplatu poduzetnicima u ugostiteljstvu u visini od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. i produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta. Također, traže i  nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova ali tako da  dokaz tome bude zaprimljen, a ne plaćeni račun. 

Odgovor iz Vlade se čeka, a kako na prosvjedno otvaranje kafića i restorana gledaju neki koji su i sličnim problemima dobro ilustrira i jedna poruka iz redova putničkih agencija:

"Niste samo vi zatvoreni. I mi, turističke agencije ne radimo. I to gotovo pa od 2019. godine. I strpljivo čekamo da se sve smiri i da svijet normalno prodiše. A nas nije zatvorio Stožer. Nama je rad onemogućila pandemija. I kad smo se ponadali da se smirilo, da ćemo krenuti raditi, krenuli su tajni noćni derneci, pijanke.... Možda bi nam svima trebalo postati jasno da ova zemlja živi od turizma i da većina od vas ili živi ili si dobrano poboljšava promet zahvaljujući gostima koje mi dovedemo. A nama, turističkim agencijama, vodičima, hotelima, nitko ne plaća dio fiksnih troškova, jer nismo zatvoreni i smijemo raditi. Ali, ne možemo. I zato bih vas molila da stanete s buntovničkim izjavama i trezveno, kao ozbiljni poduzetnici, razmislite što donosi prerano ili prisilno otvaranje ugostiteljskih objekata", apel je iz agencijskih redova.  

Komentara 11

SO
Sobrudolf
15:09 26.01.2021.

Zatvorite im smrdljive birtije dozivotno! Koji je mir i tisina sad kad nema buke, galame, tucnjava, uredovanja policije, razbijenog stakla, smeca svuda uokolo, vulgarnog dobacivanja, parkiranih auta po nogostupima, zicanja smrdljivih pijanaca za pivu....Ne trebaju mi, nisu mi nikada niti trebali, zatvorite ih zauvijek!!

DU
Deleted user
19:17 26.01.2021.

Podrška!! Dosta je tog državnog terorizma u ime nekakvog virusa za kojega 95% zaraženih ni ne zna da ga ima!!!

AD
adminka
20:24 26.01.2021.

ma, mogu oni otvoriti, ali osim kronera pijanaca gostiju neće biti, jer niko nije lud da riskira svoje zdravlje zbog kave iz šalice koja možda nije dobro oprana....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije