Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravka Bušić

Šefica kabineta otkriva kako je Tuđman doživio pad Vukovara

bušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.11.2014.
u 22:54

Tijekom snimanja filma "Sasvim nepoznati Tuđman" redatelja Miljenka Manjkasa, koji će u prosincu biti objavljen u Večernjakovu ciklusu političkih dokumentaraca, Zdravka Bušić otkrila je kako je Tuđman doživio pad Vukovara

Zdravka Bušić 1991. godine bila je šefica kabineta Franje Tuđmana, a kroz njene ruke prošla su sva izvješća koja su svakodnevno Tuđmanu stizala s ratišta, pa tako i ona koja su dolazila iz Vukovara.

Tijekom snimanja filma "Sasvim nepoznati Tuđman" redatelja Miljenka Manjkasa, koji će u prosincu biti objavljen u Večernjakovom ciklusu političkih dokumentaraca, otkrila je kako je Tuđman doživio pad Vukovara.

– Mi skoro nikada nismo išli kući prije ponoći ili jedan sat dok ne bi sva izvješća stigla s ratišta. Predsjednik Tuđman nikada nije otišao dok sva izvješća s ratišta ne bi pogledao. Bilo je nas nekolicina koji smo bili uz njega i pripremali mu izvješća u tim ratnim danima. O joj... Vukovar! Da. Jako se dobro sjećam, ali moram priznati da- danas mi je jako teško govoriti o tome. Ja sam sva ta izvješća otvarala i neka sam čitala, pa sam pravila sažetke predsjedniku. Ona važnija čitao je i analizirao od riječi do riječi, apsolutno sve do jednog slova, zareza, točke. Ja nikad nisam vidjela čovjeka da je toliko, toliko mnogo puta bio suznih očiju. Skoro uvijek. Imala sam osjećaj, dok je bio rat, da je on vječito imao pune oči suza. Jednostavno kao da je to bilo jedno stanje, ako možete shvatiti. Tako da je on imao tu silnu empatiju i osjećao je za svakog izgubljenog čovjeka, ratnika, onu ženu patnicu, izbjeglicu. Silnu empatiju... Za čovjeka koji je to imalo nastojao vidjeti mislim da je to bilo jako vidljivo. Mislim zaista vidljivo – kazala je Bušić.

Bušić je otkrila kako je Tuđman sve vezano uz događaje u Vukovaru vrlo teško doživljavao.

– Vukovar i sve ono što se uz Vukovar vuklo, ako mogu tako reći, i govorilo, i one sve insinuacije predsjednik je vrlo teško doživljavao. Vukovar se nije izdao, niti je ikada predsjednik... Mislim, evo, ako mogu u jednoj rečenici to reći, mislim da je on to jako teško proživljavao. Međutim, nije imao vremena baš eksplicitno nešto pokazati ili sebi ili drugima jer je brzo morao ići dalje, brzo donositi odluke i brzo poduzimati određene korake – sjeća se Bušić.

>> Vukovar se nije branio samo u Vukovaru. Takve su teze vrijeđanje države

>> Još je mnogo ratnih rana, mladi odlaze jer nema posla... Vukovar zaslužuje bolje

>> Pobijedila je Hrvatska koja poštuje Vukovar

Komentara 197

VR
vrt
23:26 18.11.2014.

Zasluga Tuđmana u obrani Hrvatske je nemjerljiva! Bez obzira na sve laži koje su tada, a vidimo i danas podmetali oni koji ne mogu prežaliti Jugoslaviju. Ali narod nije blesav! Tada je bio uz Tuđmana, a i danas je! :)

Avatar Medo
Medo
23:28 18.11.2014.

Franjo Tuđman - prvi hrvatski predsjednik, velikan naše povijesti, vizionar i pobjednik. Greške koje mu se pripisuju nestat ce kroz povijest, a ostat ce njegovo veličanstveno djelo, neovisna i suverena Republika Hrvatska.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
23:45 18.11.2014.

"Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije