Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR BERNARDIĆ

Šef SDP-a svojom je tužbom skočio u usta vlastitoj stranci

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.04.2020.
u 17:21

Osporava nadležnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Davor Bernardić tužio je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog odluke po kojoj je primajući stipendiju od privatne visoke škole povrijedio zakonska načela djelovanja. Prema izvještaju portala Telegram, u tužbi spori nadležnost Povjerenstva da uopće donosi odluke na temelju članka koji propisuje da političari u obnašanju dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano.

Predsjednik SDP-a time se pridružio podužem nizu vladajućih političara koji su u posljednjih godinu i pol pred upravnim sudovima rušili odluke Povjerenstva upravo na ovom članku, među ostalima i premijeru Andreju Plenkoviću koji mu je tu ovlast osporio u predmetima Pokaz i Helsinki.

Ne sporeći da svatko, pa i političari, ima pravo uložiti žalbu na odluku bilo kojeg tijela, teško je ne primijetiti da je Bernardić tim potezom skočio u usta vlastitoj stranci. SDP godinama upozorava na pokušaje HDZ-a da potkreše krila Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, među kojima je bio i neuspjeli pokušaj zakonskih izmjena bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je pod pritiskom javnosti zamro u proceduri.

Sada, kad je predsjednik SDP-a tužbom podupro HDZ-ovo tumačenje ovlasti Povjerenstva, posve je jasno da se samom konceptu sprječavanja sukoba interesa u Hrvata spremaju loši dani. Pritom treba imati na umu da je argument za ovakvo tumačenje činjenica da zakon nije propisao sankciju za kršenje načela djelovanja. No, sankcije nisu propisane ni za članak 2. zakona, koji kaže da dužnosnici ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog. Primijeni li se i ovdje ista pravna logika, ispada da Povjerenstvo ne smije utvrditi ni da je netko u sukobu interesa, čime u pitanje dolazi uopće opravdanost postojanja i Povjerenstva i Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Komentara 6

Avatar dr.pedersen
dr.pedersen
18:47 25.04.2020.

Dva puta izbrisan upis u kojem pozivam Bernardića, lika koji je službeno u sukobu interesa, da vrati pare.

KA
karlodrago
19:02 25.04.2020.

Bernardić je sposoban političar u pričanju i slaganju rečenica ali kada anliziramo ono što je rekao zaključimo da je obično baljezganje.

MK
MKinkognito60
19:07 25.04.2020.

J aću parafrazirat Božinovića, Bernardić ne može sam sebe objasnit, a sada sam sebe demantira jednako tako stranku i moguće saveznike. Neka neka možda se i demontira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije