Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nedjeljom u dva"

Šef SDP-a: Najveći, poput Agrokora, morat će račune plaćati na vrijeme

jadranka kosor (1)
Davor Javorović/PIXSELL
09.10.2011.
u 14:46

Šef SDP-a Zoran Milanović gostujući u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" istaknuo da najveći u gospodarskom sustavu imaju dobre rezultate. Šire se, ali na račun malih. Bit će natjerani da svoje račune plaćaju na vrijeme!

Aleksandar Stanković, voditelj emisije "Nedjeljom u 2", u ovonedjeljnoj emisijij zapitao je svoga gosta - šefa SDP-a Zorana Milanovića zašto Kukuriku koalicija u svom gospodarskom programu ljudima nije rekla istinu.

- Program nije konačan, on je izmijenjiv, to je program koji poziva na dijalog - rekao je vođa opozicije. Na pitanje o lošem stanju državnih financija, Milanović je kazao: "Istina je voda duboka. Može biti plitka i duboka, ali i bistra i mutna. Vjerujem da ta voda čak i sa HDZ-om na vlasti može biti bistra".

Nakon što Milanović nije decidirano odgovorio na još nekoliko pitanja, poput koliki će biti državni dug za dvije ili četiri godine, koliki će biti rast BDP-a, a pogotovo nakon što je šef SDP-a kazao da neće biti otpuštanja u državnoj upravi i javnim poduzećima jer "nije problem u prezaposlenosti nego u neefikasnosti", Stanković mu je rekao da ima osjećaj da priča s Đurom Popijačem a ne vođom opozicije. Da li vam spin doktori savjetuju da prešućujete istinu i građanima ne pričate o otpuštanjima kojih će gotovo sigurno biti, pitao je Stanković.

- Ne, nikakvi spin doktori mi to ne pričaju. Ja stvarno vjerujem da je većom produktivnošću moguće spasiti sva radna mjesta u javnim poduzećima. Nepromišljeni bolni rezovi nisu nikog izvukli iz krize. Treba raditi više i produktivnije. Treba trošiti, a svaki novonezaposleni je suprotan učinak - objasnio je Zoran Milanović. Kaže da je Kukuriku receptura nisu otpuštanja i bolni rezovi nego više rada i stroži nadzor. SDP namjerava uvesti porez na dobit i dividende. Milanović vjeruje da će se u prve dvije godine njegove Vlade živjeti bolje.

- Bit će puno više investicija, to je sigurno. Ne mogu garantirati da će se živjeti bolje jer u životu nema garancija, ali iskreno vjerujem u to. I zato će ovi izbori kao niti jedni dosad biti borba za povjerenje. Programi svih većih stranaka prilično su slični pa se svi borimo za povjerenje birača - smatra Milanović.

Nije želio odgovoriti hoće li pozvati Pupovca i Lesara ako će im njihovi mandati nedostajati za sastavljanje Vlade. - Razgovarat ćemo sa srodnim i kompatibilnim opcijama. Više od toga ne želim reći - rekao je Milanović.

Priznao je da Čačićevo suđenje otežava poziciju koalicije. - Prvo, moram reći da su neki napadi iz HDZ neljudski. Nesreća koju je skrivio i njegova je osobna tragedija. Da, suđenje Čačiću opterećenje je u kampanji, ali on je jasno rekao koji će potez povući ukoliko bude proglašen krivim - rekao je Zoran Milanović.

Kritizirao je Haaški sud zbog slučaja Gotovina, ali je kazao da on ne bi poput premijerke pozdravio nepravomoćno osuđene generale bez obzira na svoje mišljenje o tim sudskim procesima.

Da se njega pita, u Hrvatskoj bi uskoro bili legalizirani gej brakovi. - To je jako delikatno pitanje. Moja stajališta su jako liberalna što se tiče definicije braka, ali ne bih dopustio posvajanje djece osobama iz istospolnih bračnih zajednica - rekao je Zoran Milanović.

Milanović je rekao da će njegova vlada u prvoj godini nelikvidnost svesti na razumnu mjeru donošenjem zakona o roku plaćanja, ali ako bude potrebno i represijom.

- Najveći u gospodarskom sustavu imaju dobre rezultate, posebno u poljoprivredi. Šire se, ali na račun malih. Bit će natjerani da svoje račune plaćaju na vrijeme - rekao je Milanović i time zapravo indirektno zaprijetio Agrokoru.

Ključne riječi

Komentara 8

DE
demokršćanin
22:17 09.10.2011.

ŠTETA UTROŠENOG VREMENA slušajući i gledajući razmetanjem rječima,bez konkretnih ideja.

KR
kristov
08:44 10.10.2011.

osvrt samo na njegovu izjavu kako on ne bi pozdravio nepravomoćno osuđene generale. Kome je tvoje mišljenje uopće važno, pogotovo ako je neizrečeno. Dobro da si to priznao, ne ćeš ih ti pozdraviti niti prije, niti poslije, jer od tvog pozdrava ne će oni živjeti niti kad budu osobođeni. Ako su nepravomoćno osuđeni, još uvijek nisu krivi, iako to neki politički sud tako izreče u prvom stupnju. Zato tvoje mišljenje (izgovoreno) pozdravljaju pederi i lezbijke (opet dvosmisleno), jer omogućio bi im ozakonjenje zajednice, ali ne i druge zahtjeve. Eto čak niti među njima ne ćeš dobiti potpunu podršku. Zamislite izjave: \"njegova će vlada donijeti zakon o roku plaćanja\", e pa stvarno će ohrabriti gospodarstvenike, a zabrinuti Todorića, kao da taj rok nije i sada propisan, mnogim ugovorima definiran, a poštuje li se?? Šuplje da ne može gore...

DA
dardal
18:04 09.10.2011.

Glas za hDZ je glas za Sdp i obrnuto. Tvrdnja o neformalnoj „velikoj koaliciji“ SDP-a i HDZ-a djeluje možda nategnuto. Ali samo na prvi pogled. Ona se, na žalost, može vrlo široko argumentirati. Nije li HDZ, protivno svojoj raspravi uu Saboru, pomogao SDP-u poslati hrvatske vojnike u Afganistan? Je li se SDP protivio prljavoj HDZ-ovoj hajci na generala Gotovinu? Nije li HDZ, kada se god. 2003. vratio na vlast, odbacio svoj suverenizam i prigrlio SDP-ov integracionizam? Nije li SDP, protivno svomu javno deklariranom stajalištu, pomogao HDZ-u utjerati Hrvatsku bez referenduma u NATO? Nije li HDZ, na radost SDP-a, obnovio četničko-partizanski spomenik u Srbu? Nisu li HDZ i SDP do svršetka „pregovora“ o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bili glavni stupovi neformalnog saborskog Saveza za Europu? Ne guše li danas i HDZ i SDP javni razgovor o najvažnijemu političkom pitanju – o državnoj samostalnosti i suverenosti? Savez za Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije