Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICA U RUSIJI

Šef Sberbanka otkrio tajni sastanak s Grabar-Kitarović i Cvitanom

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/7
19.10.2017.
u 19:11

Gref kaže da je predsjednica reagirala s razumijevanjem na situaciju vezanu za Agrokorov dug. Zainteresirana je za očuvanje i razvitak investicijske klime u RH

Drugi dan službenog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji odvijao se prema planu, sve dok ruski mediji nisu “razbili” protokole objavom insajderske priče o razgovorima dvoje predsjednika vezanim za Agrokor. Još je senzacionalnije odjeknulo kada je otkriveno da su u razgovorima Grabar-Kitarović i Putina u srijedu u državnoj rezidenciji u Sočiju sudjelovali i čelnik Sberbanka Herman Gref, ali i hrvatski državni tužitelj Dinko Cvitan! S obzirom na to da dan prije u izjavama dvoje predsjednika hrvatska predsjednica nije ni spomenula Agrokor, a Putin o Agrokoru rekao tek rečenicu-dvije, objava priče u ruskim medijima, u Grefovu intervjuu za TV kanal ROSSIA 24 te prema istodobnom pisanju lista Kommersant, jasno sugerira da je Rusima tema Agrokor bila najvažnija. Znakovito je da je izvor za Kommersant bio Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, pa je očito i to da su Rusi priču o Sberbanku i Agrokoru namjerno objavili dok je hrvatska predsjednica još uvijek u Rusiji.

Agrokor krivotvorio 7 godina

Čelnik Sberbanka Herman Gref, javlja Hina, izjavio je u četvrtak na ruskoj televiziji da ponašanje hrvatske Vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je sedam godina krivotvorio svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao je da je o Agrokorovu dugu prema Sberbanku razgovarao i s predsjednicom Grabar-Kitarović.

Gref je kazao da Sberbank s hrvatskom Vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad “poduzela hrvatska Vlada, prema mišljenju Sberbanka, vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, kako Sberbanka tako i drugih”. Prema njegovim riječima, sada se u suradnji s vlastima razmatraju mjere koje bi obnovile platežnu sposobnost kompanije i sposobnost vraćanja dugova. “Nažalost, svi smo suočeni s time da je zadnjih sedam godina kompanija lažirala financijske izvještaje dovodeći u zabludu svoje kreditore”, rekao je Gref u intervjuu TV kanalu Rossia 24. Kazao je i da je u srijedu u Sočiju s predsjednicom Grabar-Kitarović, koja je u službenom posjetu Rusiji, vodio “konstruktivan dijalog” o Agrokorovu dugu. “Jučer smo razgovarali konstruktivno. Hrvatska predsjednica reagirala je s razumijevanjem na situaciju u vezi s Agrokorovim dugom. Ona je zainteresirana za očuvanje i razvitak investicijske klime u Hrvatskoj. Na tim smo osnovama dogovorili nastavak razgovora da bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje”, rekao je Gref. Istaknuo je da će Sberbank “u svakom slučaju vratiti određeni dio sredstava iz svojeg kredita Agrokoru, neovisno o tome kako se situacija bude razvijala. Naravno, mi bismo željeli maksimalan povrat našeg novca”, istaknuo je Gref.

Nedostajao je dijalog s RH

Ruski list Kommersant istodobno piše da su Gref i hrvatski državni tužitelj Dinko Cvitan bili na sastanku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog kolege Vladimira Putina u srijedu u Sočiju. Gref je, piše Kommersant, objasnio liderima dviju zemalja poziciju Sberbanka u sporu “s hrvatskim Agrokorom”, a o tome je novinare kasnije izvijestio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. “Hrvatska je predsjednica naglasila važnost zadržavanja pogodne investicijske klime za strane tvrtke, a u ovom slučaju za stvaranje ugodnih uvjeta poslovanja za Sberbank i VTB”, rekao je Peskov, kako ga prenosi ruska novinska agencija Tass. Peskov je dodao da je na sastanku bio i glavni hrvatski državni tužitelj koji je izvijestio da se u Agrokoru provode istražne radnje te da postoje sumnje u nezakonitosti.

“U svakom slučaju, kao jedan od glavnih (Agrokorovih) kreditora, Sberbank će štititi svoje interese. Naravno, ruska će država u tome podupirati naše kompanije”, rekao je Peskov.

Nakon uspješnog prvog dana službenog puta i razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom hrvatska je predsjednica drugog dana u Moskvi razgovarala i s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom. Tijekom polusatnog razgovora Medvedev je naglasio važnost 25 godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja te 25 godina odnosa i prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, grada u koji Grabar-Kitarović putuje trećeg dana boravka u Rusiji. Medvedev je naglasio da je potreban “redovit pragmatični dijalog”, čega je nedostajalo posljednjih godina. I naša predsjednica složila se da su odnosi bili zapostavljeni.  

Komentara 17

DA
danijelrukavina4
20:11 19.10.2017.

Slušam ove gluposti od odvjetnika. Kako će slučaj trajati godinama, Pavasović "soli" da će predmet imati stotine tisuće stranica. Bože koje gluposti. Mislim da će se morati dosta požuriti. O lovi se ovdje radi. Vjerovnici traže svoju lovu od privatne firme. Njih ne zanimaju Pavasovićeve gluposti.

NA
narod1
20:39 19.10.2017.

Rusi su tu još i dosta diplomatski s obzirom na tko kako su ih naši u suradnjisa Todom izigrali. A lažirati 7 godina izvještaje i biti pušteni iz pritovra toga ima samo u ovoj banana državici. Da su prodavali sir kraj ceste odavno bi bili u zatvru. Daleko smo mi od pravne i normalne države. Da sam ja na ruskoj strani Toda i ekipa nigdje ne bi mirno spavali pa niti u Londonu

ST
stefj
19:30 19.10.2017.

Tajni sastanak? Pa između ostalog zato je i išla u Rusiju... Svašta. Našli se na večeri i "ugodno" popričali. To joj je posao... Bitne stvari su da se ukinu sankcije za Hrvatsku poljoprivredu i da se proba pojednostavniti izdavanje viza za Ruse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije