Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži se šef Komisije

Šef pučana zabrinut zbog BiH, ali ne spominje Komšića

Andrej Plenković
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/PIXSELL
08.11.2018.
u 06:00

Na kongresu sudjeluje i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

Europska pučka stranka, najsnažnija politička grupacija u EU koja se nada to ostati i nakon sljedećih izbora za Europski parlament u svibnju 2019., na kongresu koji je započeo jučer u Helsinkiju danas bira svojeg vodećeg kandidata za mjesto novog predsjednika Europske komisije. U utrci su Nijemac Manfred Weber, kojemu se daju najveće šanse za pobjedu, i Finac Alexander Stubb.

Na kongresu sudjeluje i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je u Finsku doputovao izravno iz Kine, gdje je boravio u službenom posjetu. HDZ-ovi delegati na kongresu EPP-a planiraju dati podršku Weberu. Plenković će danas biti među govornicima koji će se obratiti stranačkom kongresu, a imat će i niz bilateralnih sastanaka. Na ovom kongresu EPP-a planira se i usvajanje rezolucije pod nazivom “Zaštita vrijednosti EU i očuvanje demokracije”, u kojoj EPP naglašava važnost vladavine prava, neovisnih medija i civilnog društva. Rezolucija se percipira kao pokušaj EPP-a da obuzda Orbana bez otvorene prijetnje izbacivanjem iz političke obitelji.

Kako neslužbeno doznajemo, premijer Plenković u svojem današnjem govoru planira se držati glavne struje EPP-a i svih tih poruka o europskim vrijednostima, borbi protiv populizma...

Uoči kongresa preksinoć je u Helsinkiju zasjedala Politička skupština EPP-a i tu je predsjednik stranke Joseph Daul komentirao i stanje u BiH. U pisanoj izjavi koju je Daul potom objavio uime EPP-a, izražava se zabrinutost “zbog uočenih nedemokratskih praksi”, a izrijekom se spominju “politički pritisci na umirovljenike, zastrašivanje radnika u javnom sektoru, kupnja glasova, prepreke za glasanje dijaspore, nepravilnosti oko glasanja putem pošte i velik broj nevažećih listića”.

No Daul i EPP ne spominju izrijekom ono što najviše brine HDZ s obje strane granice i oko čega je hrvatska Vlada pokrenula diplomatsku ofenzivu u EU: nelegitimnost izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Komentara 5

Avatar GRDASIC
GRDASIC
12:22 08.11.2018.

Mislim da sada slijedi obilazak birtija kafiča i ostalih lokala za pijandure, tako da se nađe dostojan zamjenik Jean Claudea Jungfera, pijandure po profesiji. Nasljednik mora po svim uzancama biti najveća moguća pijandura.

DU
Deleted user
09:59 08.11.2018.

Da je itko zabtinut za BiH već bi to pitanje bilo riješeno.Ovako stanje odgovara velikima.

MA
maziko
08:39 08.11.2018.

A zasto je trebao spominjati Zeljka Komsica,pametnom dosta sta je rekao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije