Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnopravnost spolova

SEF: Pandemija gurnula rodnu ravnopravnost generaciju natrag

čistačica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
20.04.2021.
u 15:45

Žene pretežito rade u sektorima pogođenim lockdown-om i puno su manje provele vremena na poslu tijekom pandemije

Svjetski ekonomski forum (SEF) u srijedu je objavio kako će žene postići jednakost s muškarcima tek sredinom sljedećeg stoljeća jer ih pandemija COVID-19 najviše pogađa. Pandemija je iz temelja utjecala na ravnopravnost spolova i na radnom mjestu i u kući, što je unazadilo godine napretka, rekla je direktorica SEF-a Saadia Zahidi.

Godišnje izvješće procjenjuje da se razlike u rodnom položaju neće izjednačiti za još 135,6 godina, u odnosu na 99,5 godina ranije. Do zastoja dolazi jer su žene češće zaposlene u sektorima pogođenim „lockdownom“, a dodatno ih pritišću brige kod kuće, navodi se.

SEF je citirao podatke Međunarodne organizacije rada koji pokazuju da su žene više gubile posao jer češće rade u sektorima poremećenim blokadama, kao što je potrošački sektor. Sveukupno gledano, Island je rangiran kao rodno najravnopravnija zemlja, a zapadna Europa kao rodno najravnopravnija regija. Najveći jaz između spolova očit je na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, navodi se u izvješću.

Komentara 2

HO
homophob
16:32 20.04.2021.

Kako bi bilo da se veliki magovi dogovore kako ce nas preodgajati po njihovom receptu. Zele nas izdresirati da su zene ravnopravan spol u svemu a onda navale i kazu nema spola nego je rodna jednakost! Dok se oni dogovore ja cu i dalje biti staromodni zatucani muski diskriminator i volit cu zene jer su muskarcima najljepsi dar sto nam je Bog dao da ih volimo, obozavamo, da im budemo zastitnici, pomagaci, ljubavnici, muzevi, ocevi i odgajatelji njihove djece i da skrbimo za obitelj najbolje sto mozemo!

JO
jorgen
17:15 20.04.2021.

"Godišnje izvješće procjenjuje da se razlike u rodnom položaju neće izjednačiti za još 135,6 godina" - kojom li su šarlatanskom, pseudo-znanstvenom metodom samo došli do ove brojke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije