Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugovječni načelnici

Šef općine iz Kluba 5+ više je komunalac nego dužnosnik

Dugovjčeni načelnici
Foto: PIXSELL
1/4
03.02.2015.
u 22:00

Načelnici koji su skupili barem pet mandata otkrivaju kako su se 20 godina održali na vlasti

Bavila se ugostiteljstvom, no karijera joj je krenula posve drugim smjerom. Marica Jančić danas je najdugovječnija općinska načelnica u Hrvatskoj, koja već šesti mandat zaredom upravlja Marijom Goricom, općinom u Zagrebačkoj županiji.

– U politici su ljudi naučeni raditi s tuđim novcem. Zahvaljujući radu u ugostiteljskom objektu, koji vodi moj suprug, dobro znam kako je krvav posao zaraditi novac u privatnom biznisu. Tako svaku općinsku kunu dobro odvagnem prije nego što je potrošimo – kaže HDZ-ova načelnica, jedina žena članica neformalnog Kluba 5+, u kojem su lokalni dužnosnici s pet i više mandata.

Važno je ostati normalan

Službenih podataka o broju gradonačelnika i načelnika koji više od 20 godina “služe narodu” nema, no neslužbeno se barata podatkom da ih je četrdesetak. Prije posljednjih lokalnih izbora u 127 gradova i 429 općina bilo je ih 37, a još jedanaest ih je jurišalo na peti mandat. Marica Jančić odrađuje šesti, nakon što je na izborima pomela konkurenciju i osvojila čak 85 posto glasova!

– Ključ je u osluškivanju malih ljudi, u koje se i sama ubrajam, volja i predanost. Ne pravim se važna i ne gledam ljude svisoka. Više sam komunalac nego dužnosnik – kaže. Bilo je trenutaka kad se zapitala što joj sve to treba.

– I onda sretnem bakice koje se vraćaju iz crkve i vele mi da se mole za mene zbog svega dobrog što sam napravila. Takvi trenuci mi daju snagu – dodaje.

Plaća joj je 6740 kuna, a o sedmom mandatu ne razmišlja. Premda bi općini, kaže, trebali novi vrtić, starački dom...

I dok se kolege nadaju da će u fotelji dočekati i mirovinu, Franjo Makovec, načelnik međimurske općine Sveti Martin na Muri, ponosni je penzioner od 1. studenog 2013. Pet mjeseci nakon lokalnih izbora, na kojima je taj HSLS-ovac pobijedio šesti put zaredom, umirovio se. Ipak, mandat će odraditi do kraja.

– U ovom je poslu najvažnije ostati normalan. I ne smiješ imati prevelike osobne potrebe – tumači Makovec. Naravno, važna je i ekipa suradnika, pa dobri projekti...

Načelnik je postao kad je u Sloveniji, u Ljutomeru, ostao bez posla. Po struci je elektrotehničar, a radio je kao šef smjene u tekstilnoj tvrtki.

– Bio sam predsjednik mjesne zajednice pa je kandidatura za načelnika bila logičan korak naprijed – napominje. Za posao načelnika prima 4200 kuna “volonterske” naknade. Neto.

Najviše načelnika u Klubu 5+ iz redova je HDZ-a, a potom iz SDP-a. Bez ikakve stranačke infrastrukture već 22 godine međimurskom općinom Domašinec gospodari nezavisni Dragutin Lisjak. Plaća mu je oko 7100 kuna.

– Kad odradim ovaj mandat, neću još imati uvjete za mirovinu pa ću se, ako zdravlje dopusti, ponovno kandidirati – kaže Lisjak, strojobravar po struci u kojoj nikad nije radio. Tajna je njegova uspjeha, kaže, to što su građani zadovoljni komunalnim uslugama.

Mlinarstvo i knjižnica

Vršnjake po stažu u Klub 5+ okupio je načelnik Pokupskog Božidar Škrinjarić (HDZ).

– Nismo se sastajali nakon posljednjih lokalnih izbora. Morat ćemo obnoviti rad pa da vidimo tko su nam novi članovi – smije se. Motiviraju ga rezultati rada na dobrobit građana.

– Kad čovjeku dovedeš asfalt ili vodovod pred kućni prag, to je neprocjenjiv osjećaj – objašnjava. Prije ulaska u politiku bavio se mlinarstvom.

– Bio sam apolitičan, ali presudila je ljubav prema domovini. Prihvatio sam kandidaturu i eto me – kaže Škrinjarić, koji radi i u knjižnici, a plaća mu je oko 10.000 kuna.

Najdugovječniji lokalni čelnici uglavnom su načelnici, a od gradonačelnika do petog mandata dogurali su nezavisni Milan Bandić u Zagrebu i HDZ-ovac Mladen Karlić u Vinkovcima. Stipi Gabriću Jambi u Metkoviću to nije uspjelo...

>> HDZ, HNS i HSP ruše HSS-ovu načelnicu K. Karanović?

>> Župani, načelnici i gradonačelnici žele određivati i poreze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije