Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bili na remontu u Rusiji

Šef HRZ-a objasnio zašto su prizemljeni helikopteri

mi -171
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
13.02.2020.
u 16:09

Helikopteri su dan prije istina prizemljeni, jer je otkrivena tehnološka greška na sustavu uljnog hlađenja motora i to na svih deset helikoptera

Na izvanrednoj presici šef Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanec objasnio je da situacija s u Rusiji remontiranim helikopterima Mi-171Sh nije dramatična.

Helikopteri su dan prije istina prizemljeni, jer je otkrivena tehnološka greška na sustavu uljnog hlađenja motora i to na svih deset helikoptera. Greška nije bila fatalna pa ju je otkrio tek ruski inženjer koji na Plesu koordinira popravcima helikoptera po reklamacijama. Radilo se o dvije krivo postavljene cijevi za hlađenje.

Već prvog dana hitnog popravka osposobljena su četiri helikoptera, a sutra će biti i osposobljen i peti koji je na Krku. Ostalih pet bit će funkcionalni kad se otklone manji kvarovi koje su u jamstvenom ruku prijavili naši tehničari u ZTC-u.

Od preostalih 14 Mi-8 transportnih helikoptera koji su znatno stariji operativno je njih osam. 

Kada je riječ o prizemljenih 15 Kiowa OH-58D, još neko vrijeme neće letjeti s obzirom na to da još uvijek traje istraga o razlogu pada i pogibije dva naša pilota iz zračne baze u Zadru.

No, Križanec procjenjuje da će Kiowe opet poletjeti u roku od nekoliko tjedana

Video: Let helikoptera Mi-171 Sh

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije