Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon katastrofe u Vrgoračkom kraju

Šef Hrvatskih voda najavio projekt vrijedan više od 100 milijuna kuna za rješavanje poplava

Nastavlja se borba s poplavom u Kokorićima
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/10
13.12.2020.
u 19:04

Realno je očekivati da će nam za to trebati pet godina, izjavio je Đuroković novinarima prilikom obilaska poplavljenog područja u Kokorićima pokraj Vrgorca

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u nedjelju je izjavio kako je planirano da se u sljedećih pet godina izgradi sustav odvodnje voda s vrgoračkog područja vrijedan više od 100 milijun kuna koji će spriječiti poplave kao što su bile ovotjedne.

"Očekujemo da ćemo s više od 100 milijuna kuna riješiti problem, treba provesti studiju utjecaj na okoliš, izgraditi glavne projekte i konačno izgraditi novi hidrotehnički tunel. Realno je očekivati da će nam za to trebati pet godina", izjavio je Đuroković novinarima prilikom obilaska poplavljenog područja u Kokorićima pokraj Vrgorca.

Video: Evakuacija mještana i gradnja zečjih nasipa u poplavljenom selu Kokorići

Objasnio je kako će se završetkom izgradnje tog sustava situacija na vrgoračkom području uvijek moći držati pod kontrolom u sprječavanju poplava i tako omogućiti nesmetanu poljoprivrednu proizvodnju na tom području koja je, kako je naglasio, vrlo intenzivna i od koje mnogi u tom kraju žive.

Đuroković je rekao da se na oko 200 četvornih kilometara slivnog područja Vrgorskog polja i polja Rastok slijevaju sve vode koje dotiču u to područje, a sadašnji tunel Krotuša nema dovoljno kapaciteta za odvodnju tih voda te je potrebno nadograditi kapacitete odvodnje.

"U ovom trenutku evakuacijski (odvodni) kapacitet ukupno iz Vrgorskog i Rastočkog polja  iznosi oko 80 kubičnih metara u sekundi, a tek izgradnjom tunela Vrgorac 2  mi bismo to povećali za još 60 do 70 kubičnih metara u sekundi, odnosno kapacitet odvodnje bi bio oko 150 metra kubičnih metara u sekundi čime više ne bi svjedočili ovakvim poplavama", poručio je Đuroković.
Podsjetio je kako su Hrvatske vode  u 2016. godini započeli s izradom studije koja se odnosi na povećanje odvodnih kapaciteta s vrgoračkog područja i ta je studija uz potporu sredstava Europske unije završena 2018. godine.

"Ministarstvo gospodarstva  i održivog razvoja  će nadalje poticati konačno rješenje,  a to znači izgraditi još jedan dodatni tunel u dužini od gotovo četiri kilometra koji bi vode uputio prema jezeru Birina i tako bi povećali kapacitet (odvodnje)," rekao je Đuroković.
Dodao je kako postoji već odabran model rješenja tog hidrotehničkog tunela.

Ključne riječi

Komentara 7

PR
prokurator
23:28 13.12.2020.

"Šef Hrvatskih voda najavio projekt pranja novca u kojem će zamračiti više od 100 milijuna kuna za rješavanje poplava."

SP
spoter
20:56 13.12.2020.

G Đurković vaša ostavka je jeduno mjerilo , jeli moralo doć prvo do poplava pa onda da se počne razmišljat o sprečavanju istih. Samo u Hrvatistanu se događa , jer se postavljaju "stručni" ljudi na pozicije gdje se odlučuje ouje o ljudskim sudbinama dokle.

VI
vidum
19:23 13.12.2020.

Problem ne poznajem dovoljno dobro, pa ću vjerojatno reći nešto krivo. Razmišljam o tome da bi bilo puno jeftinije izgraditi desetak novih kuća na povišenom terenu, umjesto ovih koje poplavljuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije