Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAĐA ZBOG BALKANA

Šef austrijske diplomacije stao u obranu Kurzu pa potkancelarovu kritiku nazvao 'apsurdom'

Kancelar Kurz i potkancelar Kogler
Foto: BKA Andy Wenzel
1/3
04.12.2020.
u 09:37

Osim konzervativnog kancelara Kurza, na „uvoz“ zaraze iz inozemstva upozorila je i čelnica austrijskih socijaldemokrata (SPÖ), najveće oporbene stranke, Pamela Rendi-Wagner.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz svojom jučerašnjom izjavom kako su koronavirus u Austriju „ponajviše unijeli povratnici s putovanja iz inozemstva, primjerice Hrvatske te zemalja Zapadnog Balkana, posebice osobe koje su u svojim zemljama porijekla provele ljeto“, danom povodom obrazloženja zašto Vlada od 19. prosinca ove godine do 10. siječnja 2021. pri ulasku u Austriju uvodi mjeru obvezne desetodnevne samoizolacije umjesto sadašnjeg negativnog PCR testa, izazvao je buru negodovanja i oštre kritike ne samo kod oporbe i dijela domaće javnosti nego i kod svog koalicijskog partnera i čelnika stranke Zelenih, potkancelara Wernera Koglera.

Kogler je Kurzu u razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju APA predbacio „jednostranost i nedostatak senzibilnosti“ u komuniciranju novih mjera ograničenja pri ulaska u Austriju. Unatoč toga nove je mjere ocijenio „smislenim i nužnim za naredne tjedne“ s obzirom na veliki broj novozaraženih koronavirusom u Austriji. Nezadovoljan je jedino bio s Kurzovom formulacijom razloga uvođenja tih mjera.

„Virus ne radi razliku , gdje se slavi u velikim skupinama. Jako mi je žao da su mnogi ljudi tu izjavu doživjeli kao uvredu“, rekao je Kogler dodavši: Posebno pritom mislim na mnoge žene i muškarce koji kod nas već mjesecima rade u staračkim domovima, u bolnicama i u jedinicama intenzivne njege, te na drugim važnim područjima“.

„Mnogi od njih imaju svoje biografske korijene upravo u jučer spomenutim regijama“, istakao je austrijski potkancelar, zatraživši od svog koalicijskog partnera više poštovanja i suosjećajnosti s došljacima. Kurzovu izjavu kritizirale su, između ostalih i mnoge nevladine organizacije. Glasnogovornik organizacije „SOS Mitmensch“ Alexander Pollak je rekao kako kancelarova izjava podsjeća na „retoriku stvaranja podjela poput Donalda Trumpa, a koja ide na teret demokracije i zajedničkog suživota“.

Kancelar Kurz, koji je u srijedu navečer gostovao u dnevniku ZiB 2 austrijske televizije ORF, rekao je kako je netočno interpretiran i da se u njegovoj izjavi „ne radi o pitanju nečije nacionalnosti, niti o pitanju podrijetla, nego o pitanju povratnika s putovanja iz inozemstva, ma tko oni bili“. Dakle ne samo o Austrijancima s migrantskom pozadinom, nego i onim „pravim“ Austrijancima. Osvrnuvši se na proteklo ljeto Kurz je rekao kako je dokazano da je „trećina novih slučajeva zaraze u ljeto unesena iz inozemstva“.

Nakon oštre kritike potkancelara Koglera, u obranu kancelaru Kurzu odmah je pritekao njegov „narodnjački“ kolega (ÖVP) i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. „Prikazivati Kurza kao protivnika Zapadnog Balkana je apsurd“, poručio je Schallenberg Kogleru. Dodao je kako je činjenica da su putovanja u vrijeme pandemije „opasnost“, a mobilnost „rizik“. „Isto tako je i činjenica da je proteklo ljeto 75 posto Covid zaraza uneseno iz inozemstva i otpada na povratnike iz Hrvatske ili država Zapadnog Balkana“, poručio je Schallenberg.

Ustvrdio je kako bi putovanja u vrijeme božićnih blagdana u zemlje s visokim brojkama zaraženih mogla imati „fatalne posljedice“ za Austriju. Posebno je naglasio kako to činjenično stanje „ne mijenja usko prijateljstvo Austrije s Zapadnim Balkanom“. „Austrija na čelu s Kurzom je poseban prijatelj i podupirač država ove regije“, rekao je šef austrijske diplomacije. Istakao je kako se je Kurz na razini Europske unije također založio da se upravo zemljama Zapadnog Balkana na raspolaganje stavi cjepivo protiv koronavirusa.

Schallenberg je na kraju svoje izjave za APA-u pojasnio kako „uvedena ograničenja pri ulasku u Austriju vrijede za putnike iz svih država širom svijeta, jednako kao i za sve ljude u Austriji, neovisno o tome koje državljanstvo imaju i kojeg su podrijetla“. Osim konzervativnog kancelara Kurza, na „uvoz“ zaraze iz inozemstva upozorila je i čelnica austrijskih socijaldemokrata (SPÖ), najveće oporbene stranke, Pamela Rendi-Wagner.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
Maux
13:43 04.12.2020.

Šteta da se nije sjetio da su njegova skijališta bila žarišta i širitelji virusa prošle zime ...

Avatar Aydemi Popushi
Aydemi Popushi
13:07 04.12.2020.

Duh proslih vremena progovara iz klempe. Sad su mu krivi dosljaci iz Hrvatske i zapadnog balkana za sirenje zaraze, a ne njihova nesposobnost u sprovodjenju mjera. Brzo je zaboravio i ozujak kada je preko noci poslao 30k sezonaca iz Tirola i pomogao sirenju zaraze u istom tom regionu koga sad krivi za svoje propuste. Licemjer ....

BF
bf22
13:38 04.12.2020.

Dakle da sumiramo,pravi čistokrvni Austrijanci nikako ne mogu nekog zaraziti,za sve zaraze su krivi isključivo i samo stranci. Malo me podsjećaju na jednog njihovog zemljaka soboslikara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije