Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak suradnje

Sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija 
od 11. do 13. travnja u Poreču

Sedmi forum hrvatskih i poljskih regija
04.03.2018.
u 13:40

Poljska je zemlja koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pa bi Hrvatskoj mogla biti odličan uzor.

Uspješna regionalna politika unutar zemlje, osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije. Dosadašnja suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstava pokazatelj je uspješnosti provedbe toga cilja, a uoči nove financijske perspektive koja Europu čeka nakon 2020. godine, važno je zajednički djelovati i poticati jedinice regionalne samouprave na gospodarski rast, tehnološki razvitak i primjenu politika koje vode društvenom napretku i stvaranju jedinstvene Europe.


7. Forum hrvatskih i poljskih regija održat će se od 11. do 13. travnja u Poreču u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske uz potporu Istarske županije. 
Tematske odrednice Foruma nastavljaju se na zaključke 6. Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Torunu u listopadu 2017. godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja hrvatskih i poljskih regija do 2030. godine, ravnomjeran razvoj kroz poticaje u ruralnim krajevima i investicije u regijama.

Sedmi forum hrvatskih i poljskih regija
1/5

Unutar Foruma održat će se i Gospodarski forum kao platforma za umrežavanje i razmjenu iskustava hrvatskih i poljskih poduzetnika s Business to Business sastancima. 
Cilj Foruma svakako je i nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Važan dio Foruma je razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova što dovodi do ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je zemlja koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je država prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači velik dio novčanih sredstava iz europskih fondova.


- Poljska je država s kojom imamo mnogo sličnosti pa se dobro razumijemo, dijelimo iste ciljeve i ista načela. Budući da je Hrvatska devet godina nakon Poljske ušla u obitelj Europske unije, prepoznali smo tu zemlju kao dobar uzor. Pokazalo kako su naše županijske razvojne agencije najspremnije aplicirati za sredstva europskih fondova. To je najbolji pokazatelj kako smo prihvatili poljska iskustva i savjete te da su županije na dobrom putu da postanu nositelji regionalnog razvoja - objasnio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk razloge organiziranja ovog susreta.


Pokrovitelji 7. Foruma hrvatskih i poljskih regija su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatski sabor, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

Komentara 1

NO
nogogaz
18:29 04.03.2018.

samo je to politicki.... a novac koji su uzeli poljaci iz EUa potrošen je za velike i mocne da su ga oprali i privatizirali. Nažalost nismo mi jedini koji imamo te probleme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije