Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATILA SE TRIHINELA Svinjokolja u Šikićima pokraj Pule otkrila bolest

Sedmero jelo zaraženo meso

13.01.2009.
u 16:10

Nakon dvije godine stanke u Istri se opet pojavila trihinela, a meso svinje stiže iz Virovitice, gdje je kupljeno od privatnog uzgajivača. Kako doznajemo od veterinara, gdje je jučer, nakon svinjokolje u obitelji Pletikos, i provedena analiza mesa, zaklane su dvije svinje, a kod jedne je potvrđena bolest. Obaviještena je Veterinarska inspekcija, koja je izišla na teren, u privatnu kuću obitelji Peltikos Davora iz Šikića pokraj Pule, gdje je meso neškodljivo uništeno. Da sve ne bi bilo idealno, kako se u prvi mah čini, pobrinula obitelj Pletikos

- Jeli smo zaraženo meso i mogu vam reći da nas je malo strah. Liječnici, nas uvjervaju da nećemo oboljeti. Sva je sreća da smo ga dobro prepekli -kazao je Davor Pletikos, glava obitelji, koji se trenutno nalazi u Delnicama i osjeća se dobro. Svinje već godinama kupuje u Virovitici od istog uzgajivača i do sada je imao samo dobra iskustva. -Jučer popodne, nakon nalaza obitelj je zatražila iječničku pomoć, a bolnica ih je uputila u Epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Riječ je o sedam odraslih osoba koji su pod tretmanom, odnosno dobili su antibiotike, a stanje ćemo pratiti sljedećih 8-15 dana, koliko traje inkubacija bolesti.

Osjećaju se dobro, a tako će, nadamo se, i ostati jer nisu jeli sirovo, odnosno prosušeno, meso, nego termički obrađeno, pa je mogućnost za dobivanje bolesti vrlo mala - rekla nam je danas dr. Jasna Valić iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Veterinarska inspekcija Istarske županije o pozitivnom nalazu na trhinelu svinje iz Virovitice obavijestila je i Veterinarski institut u Rijeci te mjerodavno ministarstvo poljoprivrede, ali i Državni inspektorat koji ima zadatak obići farmu privatnog uzgajivača svinja u Virovitici te zaustaviti epidemiju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije