Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALI NA ISPITU

Sedlar: Žalit ću se, nisam poricao holokaust

26.01.2016., Zagreb - Prosvjed ispred Agencije za elektronicke medije protiv suspenzije Z1 televizije. Prosvjednici su se okupili na Trgu Nevenke Topalusic odakle su pjesice krenuli prema Agenciji za elektronicke medije.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
18.08.2017.
u 10:25

Godišnji izvještaj američkog State Departmenta o stanju vjerskih sloboda izazvao reakcije

Autor dokumentarnog filma “Jasenovac - istina” koji se našao u godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju vjerskih sloboda za 2016. Jakov Sedlar kaže da će njegov odvjetnik iz New Yorka što prije reagirati pisanim očitovanjem na izvještaj. Uz očitovanje, kaže, priložit će i englesku verziju filma o Jasenovcu i njegovu biografiju i tražiti ispriku od onih koji su dali netočne podatke.

 

Citirali Trumpa

– Nikada, ali baš nikada nisam negirao holokaust niti bilo čiji zločin. To je čista izmišljotina, što je vidljivo i iz samoga filma. Ja u filmu nisam kategorički tvrdio da je riječ o nekoj brojci, nego spominjem sve izvore koje imam, a prema kojima broj žrtava iznosi od 15.764 do, prema nekim izvorima, čak 700 tisuća – objašnajva Sedlar.

Izvještaj, na čijem se početku citira Donalda Trumpa, u Washingtonu je predstavio američki državni tajnik Rex Tillerson, u danima nakon nereda u Charlotesvilleu gdje su se sukobili ekstremni desničari i ljevičari, te pritom kazao kako nitko ne bi trebao živjeti u strahu ili biti diskriminiran zbog uvjerenja.

Izvješća State Departmenta o stanju vjerskih prava za svaku od 196 država piše veleposlanstvo SAD-a u toj državi. Pritom se služe informacijama široko dostupnima u medijima, priopćenjima i objavama najviših tijela vlasti te izvješćima nevladinih udruga, poput izraelskog centra “Simon Wiesenthal”. U izvješću, koje ima težinu utoliko što dolazi od Amerikanaca, taksativno su nabrojeni događaji i reakcije vlasti za koje SAD smatra da utječu na vjerske slobode.

U Njemačkoj, primjerice, jednako opširno navode incident kad je izvrijeđana osoba povikom da je Židov, zabranu kupanja u burkiniju i napad kamionom na božićnom sajmu u Berlinu. U Hrvatskoj navode bojkot židovske i srpske zajednice prema komemoraciji u Jasenovcu te citiraju riječi čelnika židovske zajednice da je to rezultat umanjivanja ustaških zločina.

Spominje se prosvjed protiv Vijeća za elektroničke medije zbog suspenzije voditelja koji je “pozivao na izbjegavanje dijela oko pravoslavne crkve da ‘četnički vikar’ (pripadnik gerile iz 2. svjetskog rata) ‘ne bi istrčao i zaklao nevine prolaznike’”, ali i da je predsjednica boravila na komemoraciji u Poljskoj na obljetnicu oslobađanja Auschwitza, kao i to da je Hrvatska na najvišoj razini obilježila 100 godina islama.

Amerikanci za pozdrav “Za dom spremni” navode da je to “pozdrav koji se veže uz ustaški režim” te da je “profašistički”. Dio izvješća o Sedlaru ne spominje negiranje holokausta, već kaže da je redatelj propitkivao broj ubijenih te kako je izjavio da je broj preuveličan te da bi procjena od 20 do 40 tisuća bila točnija. Američki memorijalni muzej holokausta procjenjuje da je ubijenih 77 do 99 tisuća, pišu te kažu da je reagirala židovska zajednica, a da je Zlatko Hasanbegović kazao kako rasvjetljava kontroverzne događaje iz hrvatske povijesti.

Dalje od ustaša i partizana

Iz Vlade i Ministarstva vanjskih poslova do zaključenja broja nismo dobili komentar o izvješću. Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević kaže da su u izvještaju pobrojili što drže da je bitno.

– I podaci za 2015. bili su zabrinjavajući i očito je da se stanje ne poboljšava. Njihovo bi nam mišljenje trebalo biti važno, ali se stvari ne trebaju poboljšavati radi njih nego radi nas – kaže Milošević te ističe i da je točno da je bivša američka administracija pripremala izvještaj, ali i da je nova sigurno radila reviziju. Slaže se i da je većina problema u domeni Vlade, u kojoj je i SDSS. Poput ploče u Jasenovcu sa spornim natpisom “Za dom spremni”.

Zastupnik SDP-a Bojan Glavašević naglašava da je u hrvatskom društvu primjetan porast radikalizma i da se sada jako dobro vidi da su u SDP-u bili u pravu kada su govorili o fašizaciji.

– Nažalost, sad se vidi da nismo pretjerivali. SDP želi da se hrvatska politika makne od priča o ustašama i partizanima. Fašiste smo pobijedili, pobijedit ćemo ih opet – naglašava.

 

 

Komentara 84

KO
komunikolog
10:45 18.08.2017.

Glavašević i Milošević su oduševljeni izvješćem! Čudno?

DU
Deleted user
10:50 18.08.2017.

Istina o Jasenovcu kad je vec dijelom tema davbo je izrecena. Na ideoloskom sudjenju Andriji Artukovicu gdje je doticni jasno rekao: Tamo (U Jasenovcu) su kosti mojih vojnika!

DU
Deleted user
10:36 18.08.2017.

Sedlar ima posla s belosvetskim hostaplerima. Zasto se braniti od zlocinaca koji danas ubijaju tudju djecu po avganistanu ili siriji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije