Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESEDAN NA SUDU RADI SIGURNOSTI ZAGORCA

Sedam suđenja u istom danu

09.11.2008.
u 19:25

Nikada se dosad nije dogodilo da se u jednom danu na bilo kojem hrvatskom sudu održe sva ročišta koja je neka stranka pokrenula protiv nekoga ili u kojima je sama tužena!

U petak će se na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu od ranog jutra do kraja radnog dana suda održavati ročišta u povodu tužbi koje je podnio Vladimir Zagorec i onih koje su podnesene protiv njega.

Zagorec šeta sam i sve mu nose u tamnicu


Austrijsko pravosuđe: 'Ne moramo udovoljiti Hrvatskoj za širu optužnicu Zagorcu'

U istoj sudskoj dvorani zbog sigurnosnih razloga izmijenit će se tako najmanje pet sudaca koji će voditi postupke što ih je pokrenuo Zagorec protiv drugih i one u kojima je on sam optužen.

Sigurnost i financije
Glasnogovornik zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda Dražen Kevrić rekao nam je samo da je takva odluka da se u istom danu i u istoj dvorani održe sva Zagorčeva ročišta sigurnosna procjena mjerodavnih prema kojoj je sud dužan postupiti.



Nije teško zaključiti zašto je to tako. Jasno je da je svaki izlazak Vladimira Zagorca iz pritvora, njegovo dovođenje i odvođenje sa suda sigurnosno i financijski osjetljiva operacija. Kada bi se svako ročište koje Zagorec ima održavalo u različite dane, svaki put bi se ispočetka morale obaviti sigurnosne provjere i svaki put bi trebalo angažirati pojačanu zaštitu i civilne i pravosudne policije.

Prisjetimo se, prije desetak dana Zagorec je uz iznimno jako osiguranje specijalne policije doveden na Županijski sud, gdje se trebao očitovati o zahtjevu za dopunskim izručenjem zbog zloporabe položaja u aferi Šporer.

Neslužbeno doznajemo da već tjedan dana tajna policija obavlja sigurnosne provjere na Općinskome kaznenom sudu, nadzire tko ulazi i izlazi iz suda. Prema nekim informacijama, u petak će parkiralište ispred suda morati biti “čisto”, nitko se tamo neće smjeti parkirati dok traju Zagorčeva ročišta. Na Općinskome kaznenom sudu Zagorec vodi pet postupaka u kojima je zbog klevete tužio Martina Špegelja, Snježanu Šiprag, novinare Ivicu Đikića, Zvonimira Čička te književnicu Vedranu Rudan.



Kleveta i poticanje
Istodobno, protiv njega se vode dva postupka. Zbog klevete ga je tužila Snježana Šiprag. U tužbi je navela je kako ju je Zagorec oklevetao nazvavši je Petračevom ljubavnicom. U drugom slučaju, u kojem je optužen da je poticao Susanne Bunjevac da podmetne krivotvorine u tzv. slučaju dragulji, a kako bi otežala dokazivanje u postupcima koji se vode protiv njega, Zagorec će se očitovati pred sucem o zahtjevu za dopunsko izručenje za to djelo. Odnosno, Zagorec će se izjasniti je li suglasan da mu se za to sudi.

Naime, kako je iz Austrije izručen samo zbog zloporabe položaju u tzv. aferi dragulji, teškoj pet milijuna dolara, može mu se u Hrvatskoj suditi samo za to, osim ako on sam ne pristane da mu se sudi i u drugim postupcima. Međutim, to je teško očekivati.

Taj postupak u kojem je Zagorac optužen da je poticao Susanne Bunjevac da podmetne krivotvorine u tzv. slučaju dragulji vodi sudac Marko Benčić, kojem je također dodijeljen i spis u kojem je Zagorac tužio Vedranu Rudan zbog klevete.

Opširnije...

Zagorec šeta sam i sve mu nose u tamnicu


Austrijsko pravosuđe: 'Ne moramo udovoljiti Hrvatskoj za širu optužnicu Zagorcu'


Sud pod videonadzorom, a gumbi za uzbunu u sudnicama

Zagrebački Općinski kazneni sud, u sklopu kojeg je Kazneni odjel i Odjel za mladež, nalazi se na križanju Ilice i Selske u nekadašnjem vojnom objektu. Počeo je raditi 1. listopada 2007. Zgrada Općinskoga kaznenog suda ima dva ulaza, pješački ulaz u Ilici 207 i kolni ulaz na Selskoj 2. Oba ulaza su pod kontrolom pravosudne policije, a zgrada suda je pod videonadzorom. U samom Kaznenom sudu ima 35 moderno opremljenih sudnica, a suci gumbom ispod stola mogu alarmirati pravosudnu policiju ako imaju problema s nekom strankom ili optuženim.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije