Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove snage

Sedam sindikata poziva 50.000 članova da budu uz prosvjednike

\'unutrasnja zagreb , petrinjska,  26.03.2008. sindikat preporod, Konferencija za novinare o strahu ucitelja za gubitak radnih mjesta, , zeljko stipic snimio Patrik Macek\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
30.03.2011.
u 19:30

Šefovi sindikata poručuju da će Facebook-prosvjede u petak podići na višu razinu, a u povorci će obići javna poduzeća kako bi se usprotivili privatizaciji...

Facebook-prosvjednici već mjesec i pol uporno marširaju Hrvatskom tražeći pod prozorima političara i raznih institucija ostavku Vlade, a u petak u 18 sati na Trgu bana Jelačića pridružit će im se sedam sindikata koji će te prosvjede, kako rekoše, “dići na jednu višu razinu”.

Ne podupiru Pernara
Sindikati, koji su se dosad držali po strani, odlučili su pozvati svojih više od 50.000 članova (koliko ih ima u sedam sindikata) a glavni lajtmotiv tog prosvjeda bit će poruka “Ostavka, odmah izbori!”.

U prosvjede koji su pokrenuti na Facebooku odlučili su se ubaciti Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporod, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi te Nezavisni cestarski sindikat, čiji je čelnik Mijat Stanić bio jedan od rijetkih sindikalaca na Facebook-prosvjedima. Stanić kaže da sindikati podržavaju većinu Facebook-prosvjednika, izuzev Ivana Pernara i Deana Golubića, koji pak sami sebe smatraju glavnim organizatorima tih demonstracija, ali ne podupiru poruke poput “ne ulasku u EU”, kao ni model da se na licu mjesta odlučuje kuda će se taj dan u prosvjednoj povorci marširati.

Ideja je sindikata da se u petak obiđu lokacije na kojima su javna poduzeća – Hrvatske autoceste, HEP, Croatia osiguranje, Hrvatske željeznice... jer žele upozoriti da se mora suprotstaviti eventualnoj privatizaciji tih tvrtki u državnom vlasništvu. Stanić smatra kako će to biti tek prvi u nizu prosvjeda u organizaciji sindikata i drži da je prosvjede potrebno omasoviti. Željko Stipić, predsjednik Preporoda, tumači kako će sindikati unaprijediti demonstracije, ali i biti logistička potpora.

Zavađena središnjica
Osim što se sedam sindikata baca na prosvjede, među sindikalcima vlada veliko nezadovoljstvo sindikalnim središnjicama među kojima su, tvrde, sindikati koji prema broju članova ne zaslužuju biti u toj središnjici.

To su u prvom redu, navodi Stipić, sindikati koji vode Ozren Matijašević i Damir Jakuš. Stipić je kritizirao i 128 zahtjeva koje je Koordinacija sindikalnih središnjica uputila Vladi tvrdeći da su pristrani i neozbiljni, a Mijat Stanić pregovore s Vladom usporedio je s “čerečenjem lešine.”

– Dosad smo Vladi dali i previše kredita i sada je dosta – poručio je Stanić.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar broz
broz
21:35 30.03.2011.

Opet neki lakokruhi.

OB
-obrisani-
19:47 30.03.2011.

ajmo Sindikati....da i vi neki quratz doprineste za.....slobodu naroda

OB
-obrisani-
09:37 31.03.2011.

Pa bilo je i vrijeme,......gdje je HAZU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije