Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vještakinja kaže:

Do nesreće kod Horvatinčića nije postojala dijagnoza sinkope

Tomislav Horvatinčić - nastavak suđenja
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/15
16.01.2019.
u 13:50

Poduzetnik i dalje tvrdi da želi stupiti u kontakt s djecom nautičara te da je i prije padao u nesvijest

Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu. Bio bih sretan da se to završi što prije. Ne zbog mene i moje krivnje. Znate da sam bio na dvije teške operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano niti smo zavlačili. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. I neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih. Bio sam sudionik toga i ostajem uvijek u žaljenju zbog te nesreće – kazao je Tomislav Horvatinčić nakon novog ročišta na trećem suđenju te dodao: – Pozivam sve koji mogu da mi pomognu oko stupanja u kontakt s obitelji poginulih, pa i vas medije...     

Djeca tvrde da tajkun laže

Tomislav Horvatinčić je i nakon ovog ročišta na suđenju za tešku pomorsku tragediju od prije gotovo sedam i pol godina u primoštenskom akvatoriju pričao kako je na raspolaganju djeci Francesca Salpietra i Mariele Patelli poginulih u naletu njegova glisera. I opet je tvrdio da je spreman sjesti s njima i dogovoriti financijsku odštetu, pa čak i da je, kako je rekao, spreman pomagati toj obitelji dok je živ. Podsjetimo, obitelj poginulih Talijana govori da Horvatinčić laže godinama da ih želi obeštetiti, već da je, štoviše, tužio on njih. Ističu i da Tomislav Horvatinčić laže o okolnostima nesreće, o sinkopi zbog koje ga je sutkinja Maja Šupe na prošla dva suđenja prvo osudila uvjetno, a potom i oslobodila te zbog čega se naposljetku Horvatinčiću nije donijela pravomoćna presuda već sedam i pol godina od tragedije. Sin talijanskih državljana istakao je u niz navrata zbog svega sumnju u hrvatsko pravosuđe. Horvatinčić i njegova obrana su pak i jučer inzistirali na sinkopi, a sam Horvatinčić tvrdi da je sinkope imao i prije. Opet se žalio na medije.

– Javni linč podgrijavali su i mediji. Ali ne može ulica suditi. Postoje sudski spisi i ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe. Nesvjestica mi se ranije dogodila i na gradilištu. Pao sam na stol, udario glavom i razbio desno staklo na naočalama. Došao sam na hitnu, a s obzirom na to da sam radoholičar i bio sam na gradilištu 15 sati, doktorica mi je napisala nalaz i poručila da se idem naspavati. Vjerojatno je to bila sinkopa, ali nije bila tada utvrđena. Bila je nesvjestica. To se svakom može dogoditi – rekao je Tomislav Horvatinčić nakon ročišta na kojem su medicinske vještakinje prezentirale nalaze.

Video - Horvatinčić: Javnost je podgrijavala javni linč

– Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, već postoji dijagnoza ataka, odnosno klonuća, što može biti indikacija za predsinkopu i sinkopu – rekla je neurologinja Vesna Šerić.

Svjedok koji se nije pojavio

Sve je prokomentirala i Irena Senečić, zamjenica državnog odvjetnika koja je novinare podsjetila da je Horvatinčić nakon nesreće izradio skicu nesreće i da pri tom sinkopu nije spominjao.

– Osoba bez svijesti ne može govoriti o događaju koji je bio unutar svijesti, a Horvatinčić je nacrtao skicu mjesta nesreće koja je ušla u dokazni postupak. Vještakinja je potvrdila da osoba koja je bez svijesti ne bi mogla napraviti tako nešto – rekla je Irena Senečić te je inzistirala i na psihijatrijskom nalazu o Horvatinčiću, odnosno objašnjenju nalaza da je on narcisoidna osoba.

Vještakinja je tada rekla kako takve osobe karakterizira poremećaj osobnosti, i to na način da nemaju empatije prema drugima i da se osjećaju nadmoćno, ali da taj nalaz za sinkopu nije bitan. Suđenje se nastavlja u veljači kada bi trebao svjedočiti Klaus Fuchs, njemački nautičar koji je prvi došao na mjesto tragedije u kolovozu 2011. Klaus Fuchs se već dva puta nije pojavio na trećem suđenju zagrebačkom poduzetniku.

Zamjenica državnog odvjetnika Irena Senečić: Vještakinja je potvrdila nepostojanje sinkope

Video - Tomislav Horvatinčić stigao na sud

Komentara 81

LO
Long
11:39 16.01.2019.

Ubije dvoje ljudi i Hrvatsko pravosudje nemoze donjet pravomocnu presudu 7 i pol godina????? Pa ko je ovdje lud??

Avatar maxist
maxist
09:41 16.01.2019.

umjesto doživotne robije- doživotno suđenje-cirkus

Avatar najbolji13
najbolji13
10:56 16.01.2019.

zamisli ti ovo..sto misli o hrvatskoj jedan stranac ako zna da je ovaj covjek usmrtio 2 i da se sasvim opusteno pojavljuje na partijima seta slobodan bez imalo osjecaja srama?Mislio bi pa to je normalno za zemlje kao Uganda Nigerija Kuba..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije