Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sebastian Kurz

'Wunderwuzzi' na čelu desne Austrije

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.10.2017.
u 06:45

Čudom od djeteta (wunderwuzzi) nazivaju tridesetjednogodišnjeg Sebastiana Kurza, koji je u kratkom vremenu promijenio dosadnu Pučku stranku

Čudo od djeteta (Wunderwuzzi ili Wunderkind) nazivaju Sebastiana Kurza (31), pobjednika nedjeljnih parlamentarnih izbora u Austriji, čelnika Austrijske pučke stranke (ÖVP). Ne samo zato što je Kurz vrlo mlad, najmlađi ne samo u austrijskoj već i europskoj suvremenoj povijesti, došao na čelo stranke, a sada vjerojatno i na čelo jedne vlade, već i zato što je “čudom” osvojio Austrijance i Austrijanke (svaka majka bi htjela takvog muža za svoju kćer). Kurz je sin inženjera Josefa Kurza i majke nastavnice Elizabeth. Rođen je 27. kolovoza 1986. u 12. bečkom distriktu (četvrti), Meidlingu, gdje je odrastao, školovao se i u kojem i danas živi. Studirao je pravo, ali je napustio sveučilište radi politike premda kaže da nije htio postati profesionalni političar.

Dijelio prezervative

U mladež Pučke stranke (ÖVP, odnosno JVP-Junge Volkspartei) ušao je 2003. godine. Od 2004. do 2005. završava vojni rok. Od 2008. do 2012. bio je predsjednik mladeži Pučke stranke u Beču, a od 2009. i predsjednik mladeži (ÖVP) cijele Austrije izabran s 99% glasova, dok je 2012. na tom položaju potvrđen sa 100% glasova. Takvi postoci za izbore nekog predsjednika nisu postojali ni u istočnoeuropskim zemljama.

Sebastian Kurz
1/13

“Vidljiv” svima postao je 2009. kada se kandidirao u gradsko vijeće Beča vozeći se po gradu u crnom jeepu iliti Geil-o-Mobile (znači cool, ali i neku drugu stvar). Na njegovu SUV-u su sjedile plavokose djevojke u minicama, a on, Kurz, dijelio je crne prezervative. Mijenjao je lice dosadne Pučke stranke, ali ima i onih koji su govorili kako to da mladić s 24 godine koji nije nikada radio vozi takav automobil. Kronen Zeitung je, npr., pisao kakvu sliku, osim što je automobilom ispustio mnogo CO2, predstavlja Pučka stranka s Kurzom. To je bila prošlost o kojoj budući kancelar ne voli govoriti. Možda je, privatno, malo romantičniji ili skromnijeg građanskog okružja (Biedermeier).

S njime je svuda Susanne Thier, pet godina mlađa plavokosa djevojka koji je s njime od studentskih dana. Susanne Thier radila je u austrijskom ministarstvu financija. Njih dvoje su se upoznali i zaljubili kada je ona imala samo 16 godina. Thier je, čini se, dobra prijateljica s Philippom, također plavokosom, ženom čelnika Austrijske stranke Sloboda (FPÖ) Heinz-Christianom Stracheom, nasljednikom ksenofobičnog Jörga Haidera. Susanne Thier (26) mogla bi postati austrijskom prvom damom. Sebastian Kurz je sa samo 24 godine bio podtajnik ministarstva za integracije, a s 26 zastupnik. Podtajnik u ministarstvu unutarnjih poslova sa zaduženjem za integracije postao je 2011. vladi socijaldemokratskog čelnika Wernera Faymanna. Kurz je uveo neke mjere, kao što je učenje njemačkog jezika za djecu imigranata s dodatnim satima. Imao je samo 26 godina kada je 2013. postao ministar vanjskih poslova. Austrijski tisak kritizirao je Kurzovo imenovanje ministrom smatrajući ga premladim za vođenje diplomacije bez obzira na to što je na prethodnim parlamentarnim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova.

Za prvo putovanje izvan Austrije kao ministar vanjskih poslova Kurz je, samo četiri dana nakon imenovanja, izabrao Hrvatsku. Kazao je kako su snažno prijateljstvo i duga tradicija partnerskih odnosa glavni razlog da za svoj prvi posjet odabere upravo Hrvatsku te da je posjetom najmlađoj članici EU htio odaslati signal Bruxellesu da postoji velika vjera u Hrvatsku, ali i da i drugim zemljama u regiji treba biti omogućen pristup Uniji.

Kazao je da Austrija pozitivno gleda na odluku EU da Srbiji dodijeli datum početka pristupnih pregovora.

– Mi smo susjedi tim zemljama i u našem je interesu stabilnost i gospodarski razvoj regije – rekao je u Zagrebu Kurz.

Kritizirao Merkel

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU 15. kolovoza 2015. protivio se davanju potpore u oružju iračkim Kurdima u borbi protiv milicija tzv. ISIL-a, već je htio slati samo humanitarnu pomoć. Kritizirao je Italiju zbog prihvata izbjeglica koji su stizali na talijansku obalu i otoke. Od njegovih putovanja u New York na sastanak glavne skupštine Ujedinjenih naroda pažnju su izazvali njegovi susreti s visokopozicioniranim osobama, kao i govori o prijetnji islamskih radikala. Razgovarao je s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom. Ugostio je, 2015., završne pregovore s Iranom o nuklearnoj energiji. Predložio je i zakon kojim bi se zabranilo vanjsko financiranje džamija i plaćanje imama kako bi se spriječio utjecaj radikalnih islamista na islamske vjernike u Austriji.

Elegantan, dječačkog lica, bio je nekom vrstom zvijezde međunarodne diplomacije. Djelovanje Kurza 2016. bilo je, možda, odlučujuće za zatvaranje balkanske rute za izbjeglice, a kritizirao je držanje njemačke kancelarke Angele Merkel zbog njezine dobrodošlice migrantima. Čelnik stranke postao je polovicom ove godine, a sada mu se smiješi premijerska fotelja. Potrebni su disciplina i odlučnost za vladanje, a čini se da to Kurz posjeduje. Morat će dokazati da stvarno može biti kancelarom, jer u suprotnome bi mu se brzi uspon na političkoj pozornici mogao pretvoriti u tobogan.

Komentara 8

Avatar southman
southman
08:33 17.10.2017.

Nije on nikakav wunderkind nego su austijski glasači pametni domoljubi !

ZI
zimerman
07:48 17.10.2017.

Sebastian Kurz je pravi lider,kojeg treba Austrija I zapadna Europa . Kad ovakvi ljudi pobijedjuju to dokazuje da Europa jos uvijek ima sanse . Zelim mu srecu u karijeri I neka ga bog cuva.

Avatar mama mia
mama mia
09:05 17.10.2017.

Wunder fuzi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije