Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI IZBORI

Povijesni rezultat Kurzovih narodnjaka, debakl socijaldemokrata i krajnje desnice

Austrijski kancelar Sebastian Kurz profitirao je od “afere Ibiza” – njegovi narodnjaci dobili su 34%, 7,5 postotnih bodova više nego 2014.
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
1/4
29.09.2019.
u 22:11

Kurzovi narodnjaci odnijeli su u nedjelju povijesnu pobjedu, ostavivši iza sebe drugoplasirane socijaldemokrate za čak 15 postotni bodova, što se nikada dosad nije dogodilo u poslijeratnoj austrijskoj izbornoj povijesti

Nedjeljni prijevremeni parlamentarni izbori u Austriji, donijeli su pravu senzaciju - i jasnu poruku austrijskom političkom vrhu.

Naime, visoki postotak birača koji su glasali za 'novu' Narodnu stranku (ÖVP) Sebastiana Kurza 37,1 posto, što je čak 5,7 posto više nego na prethodnim izborima 2017. i sasvim jasan minus od 5, 1 posto u glasačkoj kutiji drugoplasirane Socijaldemokratske stranke (SPÖ) te minus od čak 9,9 posto u kutiji krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) na trećem mjestu, koje su osvojile 21,8 odnosno tek 16 posto glasova  dovele su politički vrh u poziciju da razmišlja o uklanjaju sadašnje vidne distance između navedenih stranaka i naroda.

Prije svega FPÖ, kojem su birači odaslali jasnu poruku da nisu spremni honorirati njene skandale, afere i neuljuđeno ponašanje, počev od Ibiza skandala zbog kojeg je u svibnju pala austrijska vlada, do uoči izbora obznanjene afere  bivšeg čelnika stranke Heinz-Christiana Strachea kojeg austrijsko Državno tužiteljstvo sumnjiči da je stranačku kreditnu karticu koristio u privatne svrhe, obračunavajući mjesečno navodno oko 10 tisuća eura FPÖ-u. Spominju se i skupe Gucci taške i Chanel kostimi, što na 'malog, običnog čovjeka' djeluje znatno snažnije nego neki 'normalni' skandali.  

Veliki pobjednik nedjeljnog glasanja je i stranka Zelenih, koja je uspjela, u usporedbi s prošlim parlamentarnim izborima, osvojiti čak 14 posto glasova birača i popraviti svoj raniji rezultat za 10, 2 posto, koji su joj omogućili, nakon dvije godine izbivanja, ponovni povratak u parlament.

Liberali Neosa su također uspjeli da poprave svoj raniji rezultat za plus 2,5 posto, osvojivši ukupno 7,8 posto biračkog tijela. Stranka 'Jetzt' Petera Pilza ostala je ispod izbornog praga od četiri posto, s 1,8 posto glasova.

Na osnovu ovih rezultata Kurzovi narodnjaci imaju mogućnost za koaliranje sa SPÖ-om, FPÖ-om i Zelenima, a matematički je moguća, ali ne i svrsishodna tročlana koalicija ÖVP-a sa Zelenima i Neosom. Sve te stranke s narodnjacima imaju više od potrebnih 92 mandata, a time i parlamentarnu većinu. Za koju će se opciju Kurz odučiti za sada se ne zna.

O veličini ovog povijesnog trijumfa  Kurzovog ÖVP-a govori i podatak da je prvi puta u austrijskoj poslijeratnoj izbornoj povijesti pobjednik izbora iza sebe ostavio drugoplasiranog konkurenta za više od 15 postotnih bodova, a što se je dogodilo SPÖ-u.
Pobjedničko raspoloženje u narodnjačkom taboru upotpunio je njihov stranački vođa Sebastian Kurz, kojem je to već drugi uspješni pohod na mjesto austrijskog saveznog kancelara, a kojem će austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen sljedeći tjedan povjeriti mandat za sastav nove vlade.

Kurz je izjavio kako ga je izborni rezultat i ogromno povjerenje birača „ostavilo bez riječi“, zahvalivši svima na potpori i glasovima.

– Ovo je povijesni rezultat i nismo ga očekivali. On za mene i moj tim znači veliko ukazano povjerenje, koje ćemo opravdati radeći za boljitak naše lijepe Austrije – istakao je Kurz u izjavi ORF-u. Najavio je razgovore sa svim strankama.

Čelnik krajnje desnog FPÖ-a Norbert Hofer s obzirom na izborni debakl ne vidi mogućnosti za koaliranje  njegove stranke s narodnjacima i najavio je odlazak u oporbu i reorganizaciju i oporavak svoje stranke.

Čelnica SPÖ-a Pamela Rendi Wagner skrivajući razočarenje porazom, odnosno najlošijim izbornim rezultatom socijaldemokrata u stranačkoj izbornoj povijesti nakon 1945. godine, rekla je kako je stranka na dobrom putu i da će ona taj put nastaviti.

Čelnik Zelenih Werner Kogler, mogući koalicijski partner narodnjaka, izrazio je zadovoljstvo povratkom Zelenih u parlament, no nije propustio usput navesti i sporne točke koaliranja s Kurzovim
ÖVP-om.

Na uvjerljivoj izbornoj pobjedi čelniku ÖVP-a čestitala je, između ostalih, i sadašnja kancelarka austrijske prijelazne tehnokratske vlade Brigitte Bierlein, koja će sa svojim ministarskim kabinetom  ostati na dužnosti do izbora formiranja nove austrijske vlade.
Komentirajući nedjeljni izborni rezultat austrijski mediji pišu kako je Kurz s  izbornim trijumfom i  još jednim kancelarskim trofejom u ruci, postao 'lasta koja navješćuje austrijsko proljeće'.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Matteo1200
Matteo1200
21:19 29.09.2019.

dobio sam žuti jer sam napisao da sam zadovoljan sa rezultatima izbora s time da Kurz ne ulazi u koalicije sa crvenima i ostalim soroševim plaćenicima-toliko o slobodi govora na ovom portalu🤬🤬🤬

MI
m.ivanisevic2
20:13 29.09.2019.

Postotni bodovi??? Čija je to izmišljotina? Kakve su to gluposti?

BB
bruna_bruna
22:50 29.09.2019.

Kojim jezikom je ovaj tekst pisan? ..tačke..uspjeli da poprave! Hrvatski bi bilo ..torbe ...uspjeli popraviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije