Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIOZNI PLANOVI

SDP želi 750.000 glasova i pobjedu u sedam jedinica

Potpisana "Deklaracije o borbi protiv korupcije"
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/7
11.03.2020.
u 10:55

Uskoro će se, kažu u SDP-u, znati detalji koalicijskog dogovora s HSS-om i HSU-om

Rast rejtinga SDP-a na Iblerovu je trgu izazvao val optimizma, a s njime su porasli i izborni apetiti. Stranačko vodstvo postavilo si je ciljeve za sljedeće parlamentarne izbore, a oni kažu da SDP očekuje otprilike 750 tisuća glasova, nešto manje nego što je stranka u koaliciji Hrvatska raste dobila 2015. Uvjereni su da im u koaliciji s HSS-om i HSU-om to ovog puta može donijeti od 62 do 68 mandata.

– Uz tri mandata koja će sigurno osvojiti IDS i osam manjinaca, mi možemo imati ili potrebnu saborsku većinu ili će nam nedostajati još koji mandat, a to ćemo sigurno imati jer će sigurno proći još neka opcija od centra prema lijevo. Nama, dakle, još samo treba jedna dobra oporbena lista koja će osvojiti određeni broj mandata i biti voljna koalirati s nama. Tu svakako računamo i na varaždinskog župana Radimira Čačića, koji će također osvojiti barem jedan mandat, ali i na još neke pojedince – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

U vrhu stranke kažu i da su uvjereni da će biti najjača stranka u sedam izbornih jedinica. Najviše mandata očekuju u za SDP tradicionalno jakim izbornim jedinicama kao što su III. (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija) i VIII. (Istarska i zapadni dio Primorsko-goranske županije), kao i od četiri zagrebačke jedinice. Najjače bitke, kaže naš drugi izvor iz vrha stranke, vodit će se u II. (Zagrebačka, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županija i istočni dio Zagreba) i VI. izbornoj jedinici (Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županiju i jugoistočni dio Zagreba).

– One su nam indikator. Bude li u njima rezultat dobar, onda gotovo sigurno možemo računati da ćemo biti izborni pobjednici. Štoviše, zbog Miroslava Škore koji će uzimati HDZ-u u Slavoniji i Dalmaciji može se dogoditi i da u tim izbornim jedinicama SDP prođe bolje od konkurencije – kaže izvor iz vrha SDP-a.

Na Iblerovu su trgu uvjereni i da će se na sljedećim izborima duopol između HDZ-a i SDP-a dodatno učvrstiti te da će SDP u tom srazu proći bolje. Za Miroslava Škoru uvjereni su da će se “ispuhati”, da neće biti presudni faktor na izborima.

U vrhu SDP-a demantiraju i da imaju problema u pregovorima s HSS-om i HSU-om oko zajedničkog izlaska na izbore. Ni u HSS-u ni u HSU-u nisu do kraja zadovoljni predloženim brojem mjesta na listama koje im je u tim pregovorima ponudio SDP, zbog čega su zaprijetili Bernardiću da će, ne da im li bolju ponudu, morati potražiti neke druge modele koaliranja. U HSU-u su, osim s brojem ponuđenih mjesta na listama, a navodno je riječ o sigurna dva mandata, nezadovoljni i vezom Bernardića s Lazarom Grujićem, šefom Stranke umirovljenika, za kojeg ne žele da bude dio “Antikorupcijske koalicije” jer postoje indicije da je na sumnjiv način došao do mirovine.

– Krešo Beljak i HSS naši su stari drugovi i dogovor o zajedničkom izlasku je pri kraju. Uskoro će se znati detalji baš kao i oni o dogovoru s HSU-om – kaže izvor iz vrha SDP-a. 

VIDEO Podijeljenje članske iskaznice SDP-a novim članovima

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
11:37 11.03.2020.

Ma ne mogu oni pobijediti ni u teoriji a kamo u praksi - dijele fotelje i mandate a zec još u šumi

PU
paul-umpe
15:42 11.03.2020.

Bero pobjeđuje uz pomoc Skore.

Avatar southman
southman
11:09 11.03.2020.

Pa realno mogu pobijediti u 3 jedinice. Nije to ni tako loše. Biti će jaka oporba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije