Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog

SDP Vladi: Promijenite zakon i objavite Registar branitelja

kotromanović
Davor Javorović/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
09.04.2010.
u 13:25

Za svakog bi branitelja bilo dovoljno staviti postrojbu i vrijeme provedeno u ratu - objasnio je na SDP-ovoj konferenciji za novinare Ante Kotromanović.

- Dovoljno bi bilo malo normativnog posla, promijeniti Zakon o pravima hrvatskih branitelja ako je, kao što Vlada tvrdi, jedini problem neobjavljivanja Registra branitelja zakonska prepreka. Registar se sastoji od općeg i posebnog dijela i trebalo bi ga prvo srediti po postrojbenim cjelinama kako bi se vidjelo tko je bio u MORH-u, tko u Glavnom stožeru HV-a, tko u ratnim brigadama, mornarici, MUP-u, specijalnim jedinicama. Potom bi trebalo obvezati ratne zapovjednike da pregledaju popise, a i svi bi branitelji uz predočenje vojne iskaznice mogli vidjeti jesu li podaci o njima u registru. Za svakog bi branitelja bilo dovoljno staviti postrojbu i vrijeme provedeno u ratu - objasnio je na SDP-ovoj konferenciji za novinare Ante Kotromanović.

Na taj bi se način, smatraju u SDP-u, jednostavno pomirio javni interes i zaštita privatnih podataka te bi se tema registra mogla staviti ad acta, a to bi postao dokument poput zemljišnih knjiga, koje također daju podatke koji zadiru u privatno, ali su ujedno i od javnog interesa.

- Ne stoje strahovi da bi se na taj način branitelji doveli u lošiji položaj i da ne bi imali mogućnost kretanja. Evo, Kotromanović je bio ratni zapovjednik, a bez problema šeće i Beogradom i Sarajevom. Očito je da ova Vlada ne želi prepoznati javni interes, raspoloženje većine građana i stvarni interes hrvatskih branitelja i stalno traži neke izlike - rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. I dodao da se policija u ovom slučaju služi neopravdanom represijom.

- Policija privodi neke ljude, a da ne znamo koji je zakon prekršen i koji je stupanj zaštite stavljen na registar. Ugrožavaju se ljudska prava bez potrebe, a ministar policije govori o detaljima istrage i kada će tko biti pušten. U demokratskim zemljama time se bavi ravnateljstvo policije, a ne politika i SDP će tako raditi kada dođe na vlast - rekao je Milanović.

Jedan od razloga što Vlada nema političku volju promijeniti zakon leži možda i u tome što je predsjednik Tuđman nakon rata govorio o 360 tisuća branitelja, a 1999. ministar Njavro o 386 tisuća branitelja pa bi bilo teško objasniti otkuda na popisu 501 tisuća branitelja, misle u SDP-u.

Komentara 50

FE
Fedele
09:14 11.04.2010.

Milanović nije branitelj. I to mi je sasvim logično. Čovjek je principijelan. Neće valjda pucati po svojima ! Po Predsjedniku RH-e, ne treba ići \"drvljem i kamenjem\". Izabran je voljom većine, a to govori da je bolji od svojih protukandidata.data. Ruku na srce !

OB
-obrisani-
13:56 09.04.2010.

cúdno da to nije objavija drug-Milancé,..koji je ratova na Trafalgar Squaretu i Portobello roadu...??...

BO
bourne
15:48 09.04.2010.

E da, registri će ionako biti objavljeni na sličan način kao i registar branitelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije