Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnosnici izlaze iz nadzornih odbora

SDP: Vlada s figom u džepu pokušava štititi nesposobne uprave

sabor3
Arhiva VL
03.02.2010.
u 12:19

Izmjenama triju zakona Vlada predlaže da dužnosnici ostanu u nadzornim odborima i upravama do izbora stručnih ljudi na osnovi javnih natječaja

Već poznate afere u HEP-u, HŽ-u, HAC-u, ali i nestalo žito iz Đakovštine, natjerali su Vladu da iz državnih poduzeća izbaci poltiku. Tako bi državne dužnosnike u nadzornim odborima trebali zamijeniti profesionalci birani javnim natječajima. Takvu namjeru svi podupiru, a oporba upozorava da su zakoni nedorečeni i ne mogu amnestirati Vladu od odgovornosti za afere u državnim tvrtkama.

Dobit pala 600 milijuna

Gordan Maras (SDP) kaže kako Vlada HDZ-a šest godina upravlja javnim poduzećima, a rezultati su vidljivi proteklih mjeseci jer je dobit javnih poduzeća, uključivo i Inu, pala 600 milijuna kuna. Vladu je prozvao da zakonske izmjene predlaže s figom u džepu, ali i da se služi PR spinom "ispadni uspješna, ali u zbilji ništa ne mijenjaj".

- Štoviše, ovim se zakonima pokušava zaštititi nesposobne uprave i nastaviti dosadašnji sustav vladajuće koalicije. Vama u HDZ-u ova tvrtka, vama u HSLS-u ona tvrtka, vama u HSS-u ova... - zaključio je Maras.

Izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o postupku primopredaje vlasti predlaže se da dužnosnici ostanu u nadzornim odborima i upravama do izbora stručnih ljudi na osnovi javnih natječaja. Dužnosnici bi iznimno mogli zadržati članstvo u najviše do dva upravna vijeća ustanova, odnosno nadzorna odbora izvanproračunskih fondova, i to isključivo ako je riječ o poduzećima od posebnog državnog interesa. A SDP predložene izmjene smatra Vladinim pokušajem da pred građanima, gradeći lažni imidž borca protiv korupcije, prikrije kriminal u javnim poduzećima koji u javnost izlazi zadnjih mjeseci te zadrži kontrolu nad upravljanjem tih tvrtki do parlamentarnih izbora.

Remetinec pun menadžera godine
Na njegovo su izlaganje HDZ-ovci reagirali burno. Boris Kunst je ustvrdio kako ovo nije figa u džepu, nego melem na ranu, a njegov stranački kolega Andrija Hebrang prozvao SDP da je, dok je bio na vlasti, time što je prodavao najvrijednije nacionalne resurse, generirao puno veći kriminal od ovoga što se sada otkriva u javnim poduzećima.

Remetinec je pun menadžera godine - kazao je Goran Beus Richembergh (HNS), ističući da osnovni kriterij za imenovanje u nadzorne odbore mora biti poštenje.

Komentara 6

GA
gala
13:08 03.02.2010.

sdp-ovci u svemu vide teoriju zavjere. vjerojatno se boje da će njihov kadar također izletjeti iz važnih nadzornih odbora

OB
-obrisani-
16:00 03.02.2010.

Ispada da su SDP velike poštenjaćine šta nije istina imaju i oni svoje lopine samo šute kako je sve u redu,bajiću bi bilo dobro da poćne procesureirati i lopove iz SDP!Dosta se toga privatiziralo i u vrijeme linića na nezakonitt naćin,viktor lenac,itd

OB
-obrisani-
14:07 03.02.2010.

opet malenica lupeta ko pi*** po dušeku i sa svojom velikom guzicom sjedi na dvije fotelje, a nekuži da je njezin problem što ona nepiše direktno o imenim o odgovornima nego se petlja u odluke većine u Hrvatskom saboru i nezna malenica da u demokratskim sustavima postoje izbori i tko osvoji više mandata taj vlada 4 godine i donosi zakone koji se mogu promijeniti smjenom vlasti ali na demokratskim izborima , a ne plaćeničkim koketiranjem sa više struja što je radio pokojni pukanić koji je koketirao i sa mafijom i sa politikom i sa crkvom i znamo kako je završio, stoga nevrijedi biti licemjer i sa svima koketirat, nego pisati pošteno i sa razumijevanjem, a naša malenica bi malo sa pozicijom pa malo sa opozicijom. Svaki zakon je dobar ako se provodi pošteno , a oporba će itako na sve pljunuti i onda umjesto da se malenica pita odakle obraza oporbi da pljuje po većini ona se također svrstava u manjinu i pokušava obmanuti javnost i stvarno kako nemože shvatiti da je to vrlo glupo izići na izbore i nepoštivati glas većine te se pitam što ona misli što je i kako provoditi demokraciju, ili ona ipak želi i žali za prošlošću jugoslavijom možda ili je pak tatek bil u institucijama koje su volile malo došapnuti tko je išao u crkvu tko je što rekao i tko je što pjevao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije