Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2017. u 15:57

Po čemu su Leko i Antičević-Marinović lani bili kompetentniji od Gorana Selanca

Izbor ustavnih sudaca uvijek je bila stvar političkog dogovora dviju najvećih stranaka – HDZ-a i SDP-a, s obzirom na to da se biraju dvotrećinskom većinom, a te su stranke u Ustavni sud (uglavnom) kadrovirale sebi bliske kadrove. Tako su ustavnim sucima prije i lakše postajali bivši saborski zastupnici nego pravosudni stručnjaci sa zavidnim referencijama. SDP ovaj put radi iskorak pa za ustavnog suca predlaže Gorana Selanca, mladog stručnjaka s briljantnim životopisom. Selanec je jedan o dvoje Hrvata (tako su objavili mediji) s doktoratom pravnih znanosti završenim na jednom od deset najprestižnijih američkih pravnih fakulteta. Selanec je bio kandidat za ustavnog suca i kad se prije godinu dana biralo deset ustavnih sudaca, ali tada nije imao podršku ni HDZ-a ni SDP-a i nije prošao.

Pohvalno je što SDP u Ustavni sud pokušava uvesti mladog, obrazovanog, stručnog suca kojem vjerojatno nitko ne može pronaći argumentiranu zamjerku. Međutim, sjenu na tu podršku baca to što se, izgleda, Mato Arlović, bivši SDP-ov zastupnik, zamjerio svojim stranačkim kolegama zbog knjige koju je napisao o Bosni i Hercegovini. Arlović, naime, u knjizi “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine” zapravo brani politiku Franje Tuđmana i HDZ-a prema BiH. On će sam u intervjuu Večernjem listu reći da ne brani Tuđmana i HDZ, nego istinu. Klub SDP-a glasao je o podršci Selancu ili Arloviću i odabrao je podržati Selanca. Budući da je SDP, uz asistenciju HDZ-a, prije godinu dana u Ustavni sud instalirao Josipa Leku i Ingrid Antičević-Marinović, postavlja se pitanje po čemu su njih dvoje, za razliku od Arlovića, tada bili kompetentniji od Selanca. Ta činjenica uvelike umanjuje SDP-ove motive u izboru Selanca. Što je šteta jer u izbor ustavnih sudaca svakako treba uvoditi nove standarde i tom časnom pozicijom nagraditi one najzaslužnije, a ne najpodobnije. Možda se u idućih osam godina, koliko ustavnim sucima traje mandat, i to, napokon, promijeni...

    

Komentara 3

PP
pp
21:30 06.07.2017.

Ako je ovo istina, SDP je protudržavna protuhrvatska banda. Sramota! Arlović napiše knjigu u kojoj brani Hrvatsku, Hrvatsku! i to je drugovima sporno. Sramota! SRAMOTA. Da HDZ ima savjesti i svijesti podržali bi Matu Arlovića. Jer je to čestit potez. Ako mu već drugovi SDP-ovci ne mogu oprostit prohrvatsku knjigu...majko mila u kojoj mi zemlji živimo...

DU
Deleted user
07:28 07.07.2017.

Čudi me za Arlovića kao suradnika službi da neće proć??

IB
iva.begovic
09:32 07.07.2017.

Koje motive ima novinarka da, umjesto da pozdravi da SDP, za promjenu, predlaže mladu, obrazovanu i politikom nezagađenu osobu, ona tu ideju secira i traži skrivene motive? Valjda jer to odgovora talibanskom uredništvu VL.-a! Inače, i ja imam scenarij: zaštoto je uredništvo VL-a blisko Crkvi i protunarodno. Evo zašto: zato što Styria, kao i većina Austrijanaca, uostalom i na žalost, nema povjerenja u etičke domete Hrvata pa su se okružili onima koji su bliski Ckrvi. Mislili su, ti su barem krščani. Da, draga Styria, da, jesu, ali nisu svi krščani isti niti su vrijednosti koje zagovara katolička crkva u Austriji i Hrvatskoj, iste. Nisu na žalost ni slične. Dosta je više te predrasude o hrvatskim crvenim vragovima, to je predrasuda, a stvarnost je da su nas crni vragovi do kraja ugušili, rastjerali, zadužili, osiromašili, unesrećili, sa svim susjedima posvađali. Užas što se ovdje događa, a svijet to uopće ne vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije