Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci:

“Žalosno je to kontinuirano ponižavanje Ustavnog suda!”

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
21.09.2017.
u 21:14

SDP umjesto ucjene može napustiti sabornicu, organizirati prosvjede te poduzeti i druge akcije radi povjerenstva o Agrokoru

Uvjetovati ili ne izbor trojice ustavnih sudaca osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, dvojba je koja je izazvala dramatične podjele u SDP-u, osobito nakon preokreta i ponovnog inzistiranja na ucjeni, kao prevladavajućeg stava dijela SDP-a na čelu s Davorom Bernardićem i na tu temu eksponiranog Gordana Marasa.

Unutarstranačko je pitanje je li inzistiranje na toj dvojbi vrijedno toga što se događa u SDP-u, no važniji je širi društveni kontekst.

Što ako HDZ ne popusti?

Iako je još u srpnju postignut konsenzualni dogovor o izboru trojice ustavnih sudaca – Miroslava Šeparovića, Mate Arlovića i Gorana Selanca – sada su opet aktivirani nepomirljivi stavovi u odnosima dviju najvećih stranaka, ali ne oko kandidata. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da ni u kom slučaju ne pristaju na SDP-ovu ucjenu.

– Do kad tako? Što ako HDZ ne popusti? To će otežati funkcioniranje Ustavnog suda i usporiti njegov rad iako može djelovati i u krnjem sastavu s desetero sudaca – kaže doc. dr. Mato Palić s osječke Katedre za ustavno pravo, a isto nam je rekla i prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojnica riječke Katedre za ustavno pravo. Je li onda to legitiman oblik borbe za političke ciljeve?

– U svakom slučaju izbor ustavnih sudaca ne bi trebao biti na takav način doveden u pitanje. Znamo što smo sve prošli sa svim tim izborima i koliko su političke stranke bile spremne igrati se sa samom egzistencijom, a onda i ugledom Ustavnog suda, koristeći dnevnopolitičke borbe kako bi nas doveli u situaciju kad nismo znali hoće li opstati ili ne – podsjeća prof. Barić. I sama kaže kako u SDP-u mogu reći da su dovedeni u situaciju da se tako bore za svoje političke ciljeve.

– Ali ovdje stvarno mislim da se radi isključivo o dnevnopolitičkoj manipulaciji i kontinuiranom omalovažavanju institucije Ustavnog suda. Ako su imali, ili imaju, opravdane kritike na račun pojedinih sudaca ili ukupnog rada Ustavnog suda, trebaju imati na umu da su sami za to odgovorni jer sami biraju te osobe pa neka razmisle koga će izabrati. Ali ovo ne doprinosi općem stavu o poštovanju pravne države, Ustava i institucije koja je garant ustavnosti tako da svakako ne podržavam taj oblik političke borbe – kaže Barić obrazlažući kako postoje drugi mehanizmi, od napuštanja sabornice, prosvjeda i drugih akcija kojima političke stranke mogu jedna drugoj nešto uvjetovati, ali je žalosno da se to radi s izborom sudaca ustavnih sudaca.

Pljuvanje po Ustavnom sudu

Tim prije što se slažu oko kandidata, takvo uvjetovanje predstavlja kontinuirano pljuvanje po instituciji Ustavnog suda, kaže. I za Matu Palića uvjetovanje bi bilo legitimno da je vezano uz Ustavni sud, odnosno za kandidate, ali između izbora sudaca i osnivanja povjerenstva ne vidi poveznice, miješaju se kruške i jabuke, politička inicijativa i ustavna obveza saborskih zastupnika te mu stoga to nije legitimno.

– Ispada da je izbor sudaca Ustavnog suda samo jedna dnevnopolitička priča koja se koristi za prizemna obračunavanja, što je tim gore jer je priča o Agrokoru i HDZ-ova i SDP-ova. To je par excellence populistička priča, koristi se goruća situacija na koju su građani jako osjetljivi, a koja se mogla rješavati puno ranije – kaže prof. dr. sc. Sanja Barić.

– Iskorištava se to što je za izbor ustavnih sudaca potrebna dvotrećinska većina koje nema bez zastupnika SDP-a. Odgovornost je zastupnika koji čine dvotrećinsku većinu da iznjedre kandidate i glasuju kako bi Ustavni sud bio u punom sastavu. U krnjem, osobito s 10 ili 12 sudaca, u slučaju podjele glasova neće moći odlučivati – kaže doc. dr. Mato Palić.

Komentara 20

YE
yelahiah
23:55 21.09.2017.

Kako uopce moze biti neko kandidat za ustavnog sudca a pobjegne sa mjesta prometne nesrece?Sta kazes na to Maro anticevic??

JK
ja-kan
00:47 22.09.2017.

Ustavni sud je najviše ponižen imenovanjem nekvalitetnih, politički podobnih, pravnika za ustavne suce.

BU
Budak
22:01 21.09.2017.

U Hrvatskoj su sve institucije ponižene i obezvrijeđene jer ih vode lopovi i lažovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije