Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS-OVE IGRE

SDP smjenjuje Kovačevića s čela Janafa zbog vrijeđanja Linića?

dragan kovačević,portal
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
24.02.2013.
u 10:31

Rat između koalicijskih partnera zakuhao je Dragan Kovačević koji za svoje riječi kojima se obrušio na ministra financija Slavka Linića ima potporu Vesne Pusić, jedine kandidatkinje za šeficu stranke

Kukuriku koalicija je u krizi, ali će se iz nje izvući samo zbog toga što jedni bez drugih ne mogu. Da može, jedan dio HNS-a vjerojatno bi tražio smjenu Slavka Linića, a dio SDP-a otvoreno podržava kaznu za Dragana Kovačevića zbog oštre kritike ministra financija. Rekao je da je ideja o ograničavanju minusa po tekućim računima brzopleta i da nije pametna, a između redaka i da ministar Linić 30 godina nije čitao ekonomsku literaturu pa nije primijetio da se svijet uvelike promijenio od 2009. do danas. Činjenica jest da, s obzirom na raspored snaga, HNS-u više treba koalicija sa SDP-om nego SDP-u s HNS-om.

Službeno nema sukoba, ali...

Pojedini SDP-ovi ministri uopće ne reagiraju na provokacije iz HNS-a jer ih doživljavaju kao političku igru prije lokalnih izbora pa čak tvrde da se u stranci uopće “ne zamaraju” koalicijskim partnerom. Međutim, sve je teže povjerovati da se zaista radi samo o borbi za igrače na lokalnoj razini jer ako SDP zaista krene u proces smjenjivanja Kovačevića, otvorit će se Pandorina kutija iz koje se zasad kontrolirano puštaju problemi. Na takav rasplet spreman je dio ministara iz SDP-ove kvote koji drže da je utjecaj HNS-a u odnosu na podršku biračkog tijela u Vladi ionako prevelik.

Zanimljivo je ipak da će se mini okršaj SDP – HNS održati u Međimurskoj županiji. SDP na izbore izlazi u koaliciji s Međimurskim demokratskim savezom i HSU-om, što je jučer u Čakovcu obznanio župan Ivan Perhoč, kojeg je vrh stranke nakon raspuštanja Županijskog odbora postavio za povjerenika. HNS, koji je sa SDP-om trenutačno na vlasti u toj županiji, odlučio je na izbore izaći sa svojim kandidatom, zamjenikom župana Matijom Posavcem, kojega podržavaju HSS i HSLS. Tako će najveći rivali na svibanjskim izborima biti SDP-ov župan i HNS-ov dožupan. HNS-ovi čelni ljudi u dva su dana promijenili retoriku, ali ne i stav, što se može iščitati iz njihovih pristojnih, ali vrlo izravnih izjava. Time šalju poruku da se neće povući bez da pokušaju izgurati svoje ideje ili zaustaviti zakone koji ne odgovaraju njihovu biračkom tijelu poput onih o porezu na nekretnine, ograničavanju minusa na tekućim računima i prekršajima protiv javnog reda i mira.

– Mi se uopće ne sukobljavamo s koalicijskim partnerima. A da ćemo imati svoju glavu i svoje mišljenje, kao što imamo normalnog inteligentnog koalicijskog partnera koji ima svoju glavu i svoje mišljenje, i da ćemo o tome uvijek moći razgovarati, to je sigurno, ali mislim da je to samo dobro i za koaliciju i za zemlju – pomirljiva je bila Vesna Pusić jučer nakon sjednice Središnjeg odbora stranke. Samo dan prije Linićevu inicijativu da smanji minuse na tekućim računima na razinu jednomjesečne plaće komentirala je riječima da se građane ne smije tretirati kao “malodobne i maloumne”.

Paralela s Ferdeljijem

Da nema govora o krizi koalicije, tvrdi i ministrica Anka Mrak Taritaš, ali kaže kako su “jasni stavovi HNS-a u vezi određene porezne politike i stavovi njezina ministarstva u odnosu na to”, naglašavajući da se porezna politika što se tiče HNS-a neće mijenjati. Time su obje ministrice čvrsto stale uz Kovačevića, što je potvrdila i V. Pusić kazavši da uopće ne vidi problem i razlog zašto bi se Kovačević eventualno smijenilo s smjena mjesta predsjednika uprave Janafa. I dok V. Pusić ne vidi razlog takvu potezu, u SDP-u tvrde da se između Kovačevića i slučaja Ferdelji mora povući paralela.

– Potez Ferdeljija bio je sličan Kovačevićevom. Da je neki SDP-ov predsjednik uprave tako žestoko napao HNS-ova ministra, ja bih također smatrao da mora otići, kao što je otišao i Ferdelji – kaže izvor iz Banskih dvora. Ipak, takvu proceduru mora pokrenuti uži kabinet Vlade, priznaje sugovornik Večernjeg lista koji nije siguran da će se takvo što zaista i dogoditi. Prozvani Kovačević, koji je nastupom na HRT-u i zakuhao rat, jučer je rekao:

– Tko sam ja da ocjenjujem ministra Linića? Ja ga ne kritiziram, nego iznosim stručni stav. Minus se može jednostavno riješiti – smanjiti kamatu na razinu eskontne stope, ali mora se i uvesti ono o čemu se prestalo razgovarati, a to je osobni bankrot – kaže pa dodaje da bi i njemu dobro došlo pročitati novu knjigu iz ekonomije jer za to nema uvijek vremena.

>> Sukob u koaliciji. Pusić: Linić građane tretira kao maloumne

>> Središnji odbor HNS-a podržao Pusić za predsjednicu stranke

Komentara 8

OB
-obrisani-
12:04 24.02.2013.

Postovani! Da nije smijesno bilo bi zalosno. Svi oni pokazuju i dokazuju da im nije stalo do Hrvatske i njenog prisperiteta nego do vlastitog interesa. Da su jos sposobni, covjek bi im gledao kroz prste. Ali ova podobnost uz nesposiobnostnost vise nije podnosljiva. Zamislite si da se je tako u kriticnim trenucima za Hrvatsku, tako neodgovorno ponasao Prvi Predsjednik Dr. Franjo Tudjmana. da li bi mi danas imali Hrvatsku??? Moj stav je NE. I zato krajnje je vrijeme da se rjesimo" podobno nesposobnih" i dovedemo sposobne,inace buducnost nam ne ce biti podnosljiva. U demokraciji se kriticki stavovi ne utisavaju i ne stavljaju na leda , kao sto je kod nas nazalost praksa. Lijep pozdrav!

OB
-obrisani-
12:34 24.02.2013.

Postovani! 24.02.2013. u 12:24h velikazmija je napisao/la: * Ja sam za demokraciju i slobodu govora uz odgovornost. A to znaci da nisam za ovo sto nam pokusavaju kao demokraciju prodati. Sloboda govora i misljenja nam otvara vidike. Samo akceptiranje jednogdnog moisljenja, nas vraca u proslo svrseno vrijeme, za koje sam mislio da je iza nas. Lijep pozdrav! Da bi medalju opisali moramo imati pogled/informacije o donjoj, gornjoj strani i prifilu. Tako je i sa stavovima/istinama/cinjenicama. Mi se sa nekima ne moramo slagati, ali u iznosenju razlicitih stavova/istina/cinjenica ce mo sigurno doci prije do stava/istine/ cinjenice, nego ako gledamo/slusamo samo jedan stav/istinu/cinjenicu.. LIjep pozdrav!

KA
kadulja
11:12 24.02.2013.

niti jedna ,ama baš niti jedna državna tvrtka na koju su kukurikavci postavili svoje "vrhunske" kadrove ne posluje dobro ili posluje s manjom dobiti nego prije.Nijedan od tih nazovi menadžera ne radi posao za koji je koliko toliko stručan.Uzmimo primjerr koračevića iz HEP-a čovijek ne zna razliku između volta i ampera ,a o drugima da ne govorim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije