Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRA REAKCIJA

SDP se oglasio oko propusta u splitskom Domu: HDZ-ovo zataškavanje slučaja je opasno

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
1/2
11.05.2020.
u 14:38

"Braneći ravnatelja Doma Ivana Škaričića, HDZ-ova vertikala napada sustavni pristup borbi protiv epidemije", stoji u priopćenju koje potpisuje dr. sc. Tonći Stipić, član Gradskog odbora i predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a Split.

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur u ponedjeljak je medijima poslala priopćenje vezano uz novootkrivene propuste u Domu za starije i nemoćne u Splitu, a kojim rukovodi HDZ-ov Ivan Škaričić.

Podsjetimo, Večernji list jučer je otkrio da u tom Domu postoje propusti još od 2015. godine, a unatoč tome iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku posljednjih dana govore kako njihovi inspektori nisu zabilježili nikakve propuste. Više o tome možete pročitati ovdje.

SDP-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Još uvijek nisu javno objavljeni inspekcijski nalazi o situaciji u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, a nisu dostavljeni čak ni vijećnicima u Županijskoj skupštini, iako su službeno zatraženi. Osim usmenih izvješća ministra zdravstva Vilija Beroša, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković i župana Blaženka Bobana, još uvijek nemamo nikakav službeni dokument odnosno nalaze inspekcije o tragičnoj situaciji u kojoj je umrlo osamnaest štićenika Doma. Dakle, službeno smo čuli samo da nema propusta i da je kriv virus.

U Domu se nisu držali minimalnih uvjeta za pružanje socijalne skrbi po kojima, sukladno Pravilniku, spavaonica za korisnike drugog i trećeg stupnja usluge može imati najviše tri ležaja, što su jučer otkrili mediji. Na drugom katu Doma, gdje je živjela velika većina umrlih štićenika, korisnici drugog i trećeg stupnja usluge borave u četverokrevetnim sobama, ili pak u dvokrevetnim sobama nije osigurana propisana kvadratura. Nepoštivanje odredbi Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalne skrbi u Domu uočila je inspekcija još prije pet godina, a sada je službeno, prema usmenim izvješćima o inspekcijskim nalazima, sve u redu, iako se stanje nije promijenilo! Je li virus kriv i zbog toga što u Domu korisnici drugog i trećeg stupnja usluge protupropisno borave u četverokrevetnim sobama!?

Uz zakašnjelo pozivanje epidemiologa i druge propuste, zatvaranje očiju pred ovakvom neodgovornošću predstavlja pokušaj prikrivanja velikih grešaka, te ozbiljno narušava povjerenje, i to u vrijeme kad se još uvijek borimo s epidemijom bolesti COVID-19. Ovakvo zataškavanje u režiji HDZ-a iznimno je opasno za život i zdravlje građana. Braneći ravnatelja Doma Ivana Škaričića, HDZ-ova vertikala napada sustavni pristup borbi protiv epidemije", stoji u priopćenju koje potpisuje dr. sc. Tonći Stipić, član Gradskog odbora i predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a Split.

Komentara 3

DU
Deleted user
14:55 11.05.2020.

Dom u Splitu i u Koprivnici gdje jedino umiru starci djelo je HDZ-a, kao što sada i vidimo. Ako se zaraza počela širiti iz bolnice i domova a oni su pod ingerencijom države a država je pod HDZ-om koji je instalirao svoje podobnike neka i sada odgovara za smrt 25 ljudi. Nadalje zašto je HDZ zaposlio 68 djelatnika a samo jednu liječnicu na pola radnog vremena?????????????????????????????????????????????????????? Odgovor koju ću vjerojatno ćuti je nova sistematizacija radnih mjesta..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije