Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desnica na vlasti

SDP potvrdio trend: Ljevica je u krizi i u velikom padu diljem Europe

Austria's Federal Chancellor Kurz with Merkel
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
07.07.2020.
u 06:48

Pitanje je što novo i autentično klasični socijaldemokrati uopće mogu ponuditi, kaže politolog Goran Čular te dodaje da su oni svugdje zanemarili radnike

Poraz koji je Socijaldemokratska partija (SDP) doživjela na nedjeljnim izborima u Hrvatskoj neki su nazvali povijesno velikim, ali on se dobro uklapa u trendove u Europi kojima Stari kontinent svjedoči posljednjih 20-ak godina. Iako je to danas teško pojmiti, još početkom 2000-ih na vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Njemačkoj, Italiji mahom su bile stranke ljevice, a bilo koju desnu vladu (kao primjerice onu francuskog lidera Jacquesa Chiraca) trebalo je tražiti svijećom. Danas se to stubokom promijenilo i plava boja dominira Europom. Dio je to šire slike u kojoj je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Andreja Plenkovića drugi put zaredom ostvarila jasnu pobjedu.

Doba Blaira, Schrödera...

SDP je prvi put na vlast došao 2000. godine, upravo u trenutku kad je Europom dominirala posebna vrsta lijevih vlada: radilo se naime o “trećem putu”, političkom programu lijevih i socijaldemokratskih vlada koje su se pomaknule na centar i prihvatile da su tržišta glavni ekonomski mehanizam, a da glavni cilj ljevice treba biti umjerena redistribucija bogatstva i rad na jednakosti prilika, posebno u pogledu dostupnosti obrazovanja.

Taj je tip ljevice proizašao među suradnicima uspješnog bivšeg premijera UK-a Tonyja Blaira koji je 1997. došao na vlast, nakon gotovo dva desetljeća vlasti konzervativaca. Trendu ekonomski umjerenih, čak i donekle liberalnih lidera pridružio se i američki predsjednik Bill Clinton. U Njemačkoj je predsjednik vlade postao Gerhard Schröder, u Italiji je to bio Romano Prodi, a tako se označavalo i austrijskog kancelara Viktora Klimu te grčkog premijera Costasa Simitisa.

Posebno se ističe promjena koju je njemački SPD doživio pod Schröderom koji je zaokretom smjera i donošenjem fleksibiliziranog radnog zakonodavstva učinio mnogo za ekonomski razvoj svoje zemlje, ali je na ljevici zbog toga doživljavao kritike.

Danas je pak situacija sasvim drukčija: konzervativci predvode praktički sve spomenute zemlje. Austrijski je kancelar Sebastian Kurz koji je prošle godine odnio uvjerljivu pobjedu na izborima te je vladu sastavio sa Zelenima. Premijer UK-a je konzervativac Boris Johnson koji je 2019. na izborima ne samo pobijedio laburiste, nego je toj stranci preoteo velik broj tradicionalnih birača. Kancelarka Angela Merkel suvereno i uspješno vlada Njemačkom posljednjih 15 godina, a i u Grčkoj su se na vlast prošle godine vratili konzervativci predvođeni danas premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Kriza koja potresa hrvatsku ljevicu, pojašnjava nam stručnjak za stranke i stranačke sustave te profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Goran Čular, dio je trenda nazadovanja klasične, socijaldemokratske ljevice u Europi koji je u Hrvatsku došao sa – zakašnjenjem.

– Nepobitno vidimo pad socijaldemokracije, u Francuskoj, Njemačkoj, UK-u, ali to je isto tako otvorilo put za rast drugim vrstama lijevih politika, poput zelenih. Hrvatski je stranački sustav dugo odolijevao reformama i probojima antiestablišmentskih snaga, sve do 2015. godine – govori nam Čular te dodaje da nikako nije lako dati jednoznačan odgovor koji je razlog kraha socijaldemokracije.

Nisu svi populisti desni

– Pomak prema centru koji su stranke “trećeg puta” ostvarile kratkoročno im je donio uspjehe, ali je oslobodio područje za proboj novih političkih inicijativa. Primjerice, i populističke stranke nisu potpuno određene kao desne, iako ih često tako doživljavamo. Nakon zaokreta prema centru, socijaldemokratske stranke postale su nesposobne nositi se s novim trendovima – smatra Čular koji ipak ne misli da bi SDP mogao toliko lako vratiti stare birače ljevice jer su pozicije jednostavno zauzete.

– Pitanje je što autentično i novo klasična ljevica uopće može ponuditi, a da već ne postoji na političkoj sceni – nastavlja Čular.
Jedan od važnijih trendova ljevice na Starom kontinentu tiče se i njezina postupnog odmaka od pitanja koja su se ticala izravno radništva te je umjesto toga sve više vezana za elite.

– To da je europska ljevica izgubila radništvo dobro je poznato i dokumentirano, a neki su od radnika čak prešli i radikalnoj desnici. No, u Hrvatskoj postoji razlika: SDP, naime, nikada nije ni bio radnička stranka. To je oduvijek bila stranka koja je okupljala srednji stalež ili državne birokrate dok su radnici otpočetka glasali više za HDZ – zaključio je Čular.

Ključne riječi

Komentara 20

AM
amaravic
07:00 07.07.2020.

Aha, nakon onakvih anketa, kriv je gdin. TREND. A ni slucajno kupus, ljubav prema Titu, nesnalazenje u vlastitim papirima, to sto se skoeo pola biraca u RH naziva fasistima.

PR
Prat
07:32 07.07.2020.

Jačanje desnice u Eu, pa i u Sjedinjenim državama(u Rusiji,Japanu i Kini nikad ni nisu pustili ljevicu za kormilo) nije trend nego potreba. Sigurnosno i gospodarski su oslabili Eu. Također Eu su ljevičari doveli u nekoliko teških kriznih stanja recesije koje je rezutiralo odlaskom Velike britanije van što je katastrofa jedne politike. Usrali su motku, što bi rekli stari ljudi..jer ljevičari inače imaju problema sa političkom dioptrijom. Za njih postoji samo sad i tu. Nema sutra. I ta politika naravno da je doživjela propast. Jer je nelogična. Ljevica danas ima šanse samo na području zelenog(poput austrije) jer su sve ostale adute spiskali.

SI
sisavac
07:59 07.07.2020.

na vlasti su isključivo zbog medija, kojima pašu te politike, a mediji posebno 'brinu' o manjinama, starim (nacionalnim) i novim (lgbt, transrodni...), jer na tome stvaraju sliku, lažnu, o boljem svijetu. dovoljno je za svoj neki osobni problem pronaći dobar razlog, npr. diskriminacija jer si to i to, i eto te na naslovnicama, i dobivaš posao! ako su francuskoj nestali izrazi mama i tata, i pritisak manje od 1% stanovništva je da se to uvede u cijelom svijetu, jer su 'oni' diskriminirani, i to se predstavlja kao nešto dobro, bojim se da nam budućnost nosi teške probleme. zapadnom svijetu posebno. jer glavnina ekonomskog rasta i porast stanovništva, nazovima ih pravim riječima, potrošačima, je na istoku, koji ima jake tradicionalne odnose, uloga države je čvrsta, ekonomija otvorena, a manjine ne upravljaju procesima. zapad nema nikakvih mogućnosti nastaviti borbu ako nastavi s politikama slabljenja temeljne jedinice društva, obitelji, tate i mame. jer svi koji nadiru na zapad zadržavaju svoje odnose, način života, nema asimilacije, već stvaraju geta iz kojih bježe domaći ili im se prilagođavaju. bitka je izgubljena, odavno, samo treba to javno reći. ljevica je kriva za sve ekonomske krize, jer je države zaduživala preko glave i bez potrebe, samo da bi stvarala privid rasta. pazite, u americi u ovoj krizi se pojavi 30 mil nezaposlenih, a burze rastu... jel to normalno? nije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije