Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dopuna zakona

SDP predlaže da i Ramljak bude pod kontrolom Povjerenstva za sukob interesa

Peđa Grbin
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
07.02.2018.
u 12:00

Bauk je dodao kako bi volio čuti od vladajuće većine koji su razlozi za čekanje posljednjeg dana da se imenuje novi sastav Povjerenstva, posebice kad je sva procedura, od raspisivanja javnog poziva do razgovora sa svim kandidatima, obavljena još prije šest mjeseci.

Klub zastupnika SDP u saborsku je proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim predlažu da i izvanredni povjerenici, dakle Ante Ramljak, budu podložni ovom zakonu te da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može ispitivati sve i Ramljaku povezane osobe koje obavljaju poslove vezane uz Agrokor.

U SDP-u vjeruju da će ih podržati i vladajući, jer je iz izjava predsjednice RH, premijera i predsjednika Sabora, naglašavaju, jasno da imaju određene dvojbe vezane uz Ramljakov rad.

SDP-ov Arsen Bauk priliku je iskoristio i kako bi pozvao vladajuću većinu da završi započeti izbor Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa budući da aktualnom sazivu mandat ističe 11. veljače.

– Postoje indicije da će novi saziv imati i više posla nego prethodni. Moram naglasiti da do danas nije bilo konkretnih razgovora sa SDP-om o konkretnim imenima koja bi se imenovala u Povjerenstvo, a s obzirom na način izbora, jasno je da nema ni prostora za neki dogovor, odnosno obveze vladajućih da ga ispoštuju. Evidentno je da je Hrvatski sabor posljednjih godina jednoglasno i uz pohvale prihvaćao izvješća aktualnog saziva Povjerenstva, pa bi svaki drukčiji izbor bio dokaz da je Sabor ta izvješća prihvaćao s figom u džepu i pokazao bi licemjerje – tvrdi Bauk.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin pojasnio je izmjene koje predlažu, ali i objasnio da je SDP još u studenom prošle godine pitao Povjerenstvo primjenjuje li se Zakon o sprječavanju sukoba interesa i na Antu Ramljaka, s obzirom na to da se zakon može primjenjivati, mimo dužnosnika, i na druge osobe koje imenuju Vlada ili Sabor.

– Jasno je da je Vlada isključivo u nadležnosti nad izvanrednim povjerenikom, dok je Trgovački sud samo formalno obavio imenovanje. Tada nam je Povjerenstvo ipak reklo da nije nadležno za Ramljaka s obzirom na to da on nije dužnosnik – kaže Grbin, ali i dodaje kako recentni događaji vezani uz Agrokor i angažiranje savjetnika problematiziraju ovaj stav Povjerenstva.

– Zato smo danas u proceduru uputili jednu kratku dopunu zakona kojom predlažemo da se Povjerenstvu omogući da kontrolira i izvanredne povjerenike u društvima od sistemskog značaja za RH, jer oni, temeljem zakona, upravljaju velikim sustavom s više od 5000 zaposlenih i s više od 7,5 milijardi kuna duga – objašnjava Grbin. Zahvaljujući toj izmjeni i Ante Ramljak bi trebao, dodaje, popunjavati imovinsku karticu, ali bi Povjerenstvo moglo ispitati i Ramljakove odnose sa svim ljudima koji su angažirani od strane Agrokora u ovom postupku izvanredne uprave.

– To bi otklonilo sve postojeće probleme, a zakon možemo donijeti po hitnom postupku, što znači da bi mogao već idući tjedan stupiti na snagu. Ne vidim koji bi razlog vladajući imali da odbiju ovaj prijedlog. Postoji javni interes da se uvede ovakva kontrola. Kad se posluša premijerova izjava, ali i izjava predsjednika Sabora i predsjednice države, jasno je da u najmanju ruku postoje određene dvojbe oko Ramljakova rada, a tko je bolji da to provjeri nego Povjerenstvo – komentira Grbin.

Bauk je dodao kako bi volio čuti od vladajuće većine koji su razlozi za čekanje posljednjeg dana da se imenuje novi sastav Povjerenstva, posebice kad je sva procedura, od raspisivanja javnog poziva do razgovora sa svim kandidatima, obavljena još prije šest mjeseci.

– A kad govorimo o eventualnom diskontinuitetu, mislim da bi bio opasniji sadržajni diskontinuitet, u smislu da se mijenja način rada, nego da se novi saziv izabere s tjedan ili dva zakašnjenja – poručio je Bauk.

Peđa Grbin
1/34

Komentara 23

ST
stefj
12:28 07.02.2018.

Ne, ne ,ne i ne. Držite političare što dalje. Kakva povjerenstva, ne daj bože... Stvorio se pravni okvir za spas, takav okvir ima većina država, i to je sve što su političari morali napraviti i ovaj puta su napravili. Sada je stvar na vjerovnicima da se dogovore što i kako. Uvijek je opcija bankrot... Samo politiku što dalje, sve što je politika takla pretvorilo se u blato, sve gdje je uvela "kontrole" i birokraciju bespovratno je uništeno... Npr. pogledajte samo blokirane, svakim novim zakonom ima ih sve više. Zadnji udar napravio je baš SDP...

ER
Erazmo
12:33 07.02.2018.

Ovo treba odbiti.Stranke i povjerenstva su samo povecanje problema.Pogotovo SDP nije sposoban bginuti se o nicemu.

AS
atilla sb 1986
13:05 07.02.2018.

Glavonja.. Di su pare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije