Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP OSTAO VODEĆI

Rijeka: Filipoviću velika prednost, ali Štimac ga još može ugroziti

Rijeka: Stožer SDP-a nakon prvih izlaznih anketa
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/8
17.05.2021.
u 01:21

OBERSNELOV NASLJEDNIK Marko Filipović na glasanje je došao u pratnji bake, a u drugi krug utrke za Rijeku ulazi s lijepom prednošću

Rijeka je SDP-u na ovim izborima bila veliki izazov, ali i test da vidi kakva je snaga ostavštine Vojka Obersnela koji je gotovo 20 godina vodio treći po veličini grad u Hrvatskoj. Aktualni mu zamjenik Marko Filipović (40) ocijenjen je i u anketama kao favorit izbora, ali na mjesto prvog čovjeka Rijeke išlo je čak jedanaest kandidata, više nego na ijednim izborima do sada.

Među njima je bilo i široj javnosti od prije poznatih imena, no rezultati izbora pokazali su ustaljenu shemu, s naglaskom na popularnost stranke Možemo! Kao i u dobrom dijelu Hrvatske, i u Rijeci su se pokazali snažnom opcijom, novinom na političkoj sceni koja biračima ulijeva nadu u neke promjene.

Marko Filipović opravdao je status favorita i uspio ući u drugi krug, s osvojenih gotovo 30,32 posto glasova. Dočekat će ga ondje nezavisni Davor Štimac, bivši ravnatelj KBC-a Rijeka kojeg je podržalo 15,91 posto Riječana, a koji bi za dva tjedna Filipoviću mogao stvoriti itekakve probleme.

Upravo bi Štimac u drugom krugu mogao obuhvatiti veći spektar glasača nego što bi to uspio HDZ-ov Josip Ostrogović, koji je završio kao trećeplasirani. Davor Štimac dobro je poznat i cijenjen u širem krugu Riječana, tako da će izbori u Rijeci 30. svibnja ponovno biti neizvjesni.

Miletiću 11% i četiri mandata

Što se gradskog vijeća tiče, SDP je dobio najviše glasova s podrškom 28 posto birača, no za većinu im treba 16 mandata, pa će morati u dogovor s nekom od opcija, vjerojatno s Možemo! i PGS-om, s tim da je Možemo! s gotovo osam posto potpore Riječana svojevrsno iznenađenje izbora. Baš kao što je to i Mostov Marin Miletić, kojeg je 11 posto stanovnika Rijeke htjelo kao svog gradonačelnika, ali i kao nositelja liste za gradski parlament. Mostu, prema prvim rezultatima, idu četiri mandata u Gradskom vijeću, koliko i nezavisnoj listi Davora Štimca koja je dobila gotovo isti postotak podrške kao i Mostova lista.

HDZ je pak za gradsko vijeće osvojio 16 posto podrške Riječana i, ovisno o dogovorima, bit će snaga koja će se uzimati u obzir.

Kada je u pitanju drugi krug izbora, Marka Filipovića je SDP već proglasio pobjednikom, vjerojatno jer je sada osvojio gotovo dvostruko više simpatija Riječana nego Štimac pa se nadaju da će se slični rezultati ponoviti i zadnje nedjelje u svibnju. Činjenica je i da je Rijeka jedini veći grad koji je ta stranka osvojila, odnosno njime vlada u kontinuitetu, pa optimizam ima opravdanje.

No kampanju za drugi krug SDP i Marko Filipović morat će intenzivirati jer njegovih je 30 posto i dalje puno slabija priča od redovitih više od 40 posto podrške Riječana, koliko je u prvom krugu dobivao Vojko Obersnel na gotovo svim izborima.

Komadina ispred Cappellija

Kada su u pitanju izbori za primorsko-goranskog župana, SDP također čeka intenzivna kampanja za drugi krug u kojem će se naći aktualni župan, SDP-ov Zlatko Komadina koji je dobio podršku 40 posto glasača, te HDZ-ov bivši ministar Gari Cappelli s 24 posto podrške. Njih su dvojica dobili premoćno veći broj glasova od preostala četiri kandidata za župana.

Najviše glasova osvojili su SDP i HDZ i za Skupštinu pa će većinu ponovno imati SDP s podrškom 33,81 posto birača, dok je lista HDZ-a koju je nosio aktualni ministar Oleg Butković dobila podršku nešto više od dvadeset posto birača. Ostalih osam lista dobilo je daleko manju podršku birača nego ove dvije liste; svi su dobili čak dosta manje od deset posto podrške birača. Najviše je od njih dobila lista stranke Možemo! koju je podržalo 8,5 posto birača.

 

21:10 Stigle su i prve izlazne ankete Državnog izbornog povjerenstva, gdje Marko Filipović osvaja 29,58 posto, a s njim bi u drugi krug zasigurno trebao ići Davor Štimac sa 16,92 posto potpore. HDZ-ov Josip Ostrogorović ostaje na trećem mjestu s 13,47 posto, a nakon njega dolaze Nikola Ivaniš (11,84 posto) te Marin Miletić (10,74 posto). 

Iz platforme Možemo! Nebojša Zelič dolazi na šesto mjesto sa 4,35 posto, a nakon njega nalazi se Katarina Peović (Radnička fronta) sa 3,36 posto glasova. 

Dosad je obrađeno 14,85 posto glasova, dok je sveukupno u Rijeci ove nedjelje glasalo 35,29 posto ukupnih birača. 

20:45 Izlazne ankete u Rijeci komentirao je i SDP-ov Arsen Bauk, govoreći da građani izgleda nisu za promjene.

- Mislim da će naši kandidati pobijediti i da se slutnje koje su neki imali neće ostvariti - kazao je Bauk, a s njim se složila i Biljana Borzan. 

- Kazali su nam kako je Rijeka klimava, no ipak ove ankete pokazuju kako to baš i nije tako, poprilično je sigurna pobjeda u drugom krugu. Ipak, ne trebamo se sad ponašati trijumfalno, nego treba pričekati još iduća dva tjedna i vidjeti što će biti - rekla je Biljana Borzan.

HDZ-ov kandidat Josip Ostrogović na trećem je mjestu s 14,84 posto glasova.

20:35 Povodom gotovo 30-postotnoj podršci Riječana oglasio se SDP-ov Marko Filipović koji ne sakriva oduševljenje. 

- Veseli me podrška Riječana i Riječanka tako da se vidi da je SDP ostao njihov prvi izbor. Svejedno mi je s kime budem u drugom krugu, neka se još malo znoje, a onda ćemo vidjeti, kaže Filipović. 

- Ovi izbori su pokazali da je socijaldemokracija oduvijek stanovala u Rijeci, stanuje i stanovat će i dalje. Naš naglasak je oduvijek bio na poduzetništvu, ali i zdravstva. Fokusiramo se na sve što su propusti u aktualnoj gradskoj upravi. 

20:26  Od 31 mandata u riječkom gradskom vijeću, 11 po izlaznim anketama osvaja koalicija SDP-HSU-IDS-HSS sa osvojenih 29,40 posto glasova Riječana.

Sljedeći je HDZ sa 16,76 posto koji bi tako u Gradskom vijeću  imao šest mandata, dok bi Nezavisna lista Davora Štimca sa 10,98 posto imala četiri mandata.

Most po izlaznoj anketi osvaja 10,002 posto glasova Riječana što bi mu donijelo 3 mandata, kao i koaliciji Možemo - NL koja je osvojila 8,001 posto.

Po dva mandata osvojila bi koalicija PGS-Laburisti sa 7,95 posto i koalicija Akcija mladih-Unija Kvarnera-Alternativa koja je po izbornoj anketi dobila 6,61 posto glasova.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije