Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori o granici

SDP ne daje bianco podršku

Joško Klisović
Žarko Bašić/PIXSELL
16.09.2017.
u 08:00

U HDZ-u nisu svi za dogovor temeljem arbitražne presude, jer ona za Hrvatsku ne postoji, nego za model upravljanja valom.

Potporu oporbenih stranaka za pregovore sa Slovenijom radi bilateralnog rješavanja graničnog pitanja premijer Andrej Plenković je dobio i idući je potez na njemu.

Drži to SDP-ov Joško Klisović koji smatra da bi premijer sve stranke koje su mu dale “zeleno svjetlo” za pregovore trebao i izvijestiti o razgovoru sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom koji će se održati za dva tjedna. – Mi potporu još ne dajemo, ali ćemo ozbiljno razmisliti o davanju potpore kada budemo informirani što je točno na stvari i ako dobijemo dokaze da je dogovor sa Slovenijom u hrvatskom interesu – kaže Klisović.

Joško Klisović
1/16

Povijesni trenutak

Slaže se da je ovo povijesni trenutak da se riješi problem granice sa Slovenijom jer će se teško ponovno mobilizirati vodstva obje države da se ide pred neki drugi sud. Jedinu drugu opciju koju u ovom trenutku vidi je da sve, zapravo, ostane po starom, da se ništa ne mijenja neko dulje vrijeme. – I da budemo kao i neke druge europske države koje imaju teritorijalne sporove – kaže Klisović.

Bivši predsjednik države Ivo Josipović smatra kako je premijer svojim potezom očvrsnuo poziciju i prema van i prema unutra, što je, dodaje, razumno. – Ono što jest problem je zašto i kako smo uopće došli u ovu situaciju. Ja sam od početka bio protiv Arbitražnog sporazuma i smatrao sam da je iznuđen. Sada idemo u pravcu da se sadržaj arbitraže više-manje prihvati, ali kroz bilateralni sporazum. Očito je da se, ako se ide u takav aranžman, Hrvatska nema snage boriti protiv arbitraže i protiv prevladavajućeg dijela međunarodne zajednice – kaže Josipović.

U HDZ-u nisu svi zadovoljni rješenjem da se u pregovore sa Slovenijom ide na temelju arbitražne presude. – Ta presuda za nas ne postoji i ona ne može biti osnova za pregovore. Rješenje je da se dogovori model upravljanja Piranskim zaljevom – smatra izvor iz HDZ-a.    

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije