Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

SDP nastavio rast, samo 3 posto glasova dijeli ga od HDZ-a

HRejting
Foto: HRT
1/4
20.09.2019.
u 19:40

Najveći gubitak povjerenja birača bilježi Živi zid. U šest mjeseci, od ožujka do rujna, pao je s 10,59% na samo 2,17%, dakle ukupno malo više od 8%.

HDZ i SDP, dvije vodeće hrvatske stranke, sve više dominiraju i ovaj mjesec zajedno dobivaju više od 50 posto glasova birača zajedno, pokazuje prvi dio rezultata HRejtinga za rujan koji je danas obavljen na HRT-u.

HDZ ima stabilnih 27,6%, dok SDP nakon rekordno niskog rejtinga potkraj prošle godine nastavlja rast - ovaj mjesec stigli su do 24,8%. HDZ i SDP tako u ovom trenutku dijeli manje od 3% glasova birača prema HRejtingu.

Da su idući vikend parlamentarni izbori, samo četiri stranke prešle bi izborni prag, a dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem. Nezavisna lista Mislava Kolakušića probila se na mjesto treće opcije sa 6% posto, gotovo jedan posto više od Mosta koji ima 5,1%. Slijedi HSS s 3,1%, a Neovisni za Hrvatsku i nekadašnja treća opcija Živi zid prema ovom istraživanju osvajaju malo više od dva posto. Sve ostale stranke nalaze se ispod 2%, neodlučnih je birača 11,6%.

Kad se pogleda malo veći vremenski razmak, i HDZ i SDP imaju razloga za zadovoljstvo. HDZ ima kontinuitet, stalno su iznad 27%, osciliraju vrlo malo, u odnosu na svibanj rasli su za 0,43%. SDP pak ovaj mjesec dobiva 6,75% veću potporu birača nego u svibnju.

I Nezavisna lista Mislava Kolakušića napreduje iz mjeseca u mjesec, ljeto im je donijelo 2,14% više glasova birača nego u svibnju. S druge strane, Most, HSS i Neovisni za Hrvatsku redom padaju - Most za 1,61%, HSS doduše neznatno, 0,2%.

Najveći gubitak povjerenja birača bilježi Živi zid, koji je u šest mjeseci, od ožujka do rujna, pao s 10,59% na samo 2,17%, dakle ukupno malo više od 8%. Zanimljivo je da je SDP rastao upravo otprilike toliko koliko je Živi zid izgubio.

VIDEO Milorad Pupovac o tome ostaje li SDSS u Vladi:

Ključne riječi

Komentara 105

PR
Princeza
19:52 20.09.2019.

Hahahahah nemojte molim vas vise trbuh me boli od smijanja cuj SDP i kupusar Bero. Eto sto je SDP u minusu stalno placaju ankete,a na kraju izvise haah.

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
21:03 20.09.2019.

Sto ces, jugonostalgicari nisu vise najmladji i nemaju bas dobro pamcenje pa su zaboravili na situaciju u drzavi kada su drugovi pod Milanovicem harali.

Avatar berija1
berija1
20:07 20.09.2019.

Desnicari nemaju sanse u Slavoniji, to ce se popraviti u kampanji , znaju se zasluge HDZa i zasluge desnicara.. Za sad bi volio odgovor na pitanje: Sto je kandidat Milanovic bez Miroslava Skore, kolika bi bila razlika izmedju njega i Kolinde? Odgovor bi objasnio sve!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije